Esports 16/06/2021

Arnautovic embruta l’Eurocopa amb un episodi de racisme

La UEFA sanciona el davanter austríac amb un partit pels seus insults

2 min
David Alaba subjectant la cara de Marko Arnautovic quan el davanter austríac proferia insults a jugadors de Macedònia del Nord

BarcelonaMarko Arnautovic serà baixa en el duel que Àustria jugarà aquest dijous contra els Països Baixos. La comissió disciplinària de la UEFA ha sancionat el davanter austríac amb un partit després dels gestos i els insults que va llançar diumenge contra diversos jugadors de Macedònia del Nord després de marcar el 3-1 definitiu amb què Àustria va segellar la seva primera victòria en una Eurocopa.

L’atacant de 32 anys i de pare serbi, que actualment milita al Xangai SIPG xinès després de passar per clubs com el Twente, l’Inter de Milà, l’Stoke City i el West Ham, s’hauria dirigit amb insults racistes i sexistes al jugador Ezgjan Alioski, d’ascendència albanesa. Segons la premsa sensacionalista sèrbia, Arnautovic s’hauria referit al jugador de Macedònia del Nord amb una expressió despectiva respecte al poble d’Albània i també hauria insultat de forma sexista la mare albanesa d’Alioski.

L’origen del conflicte racista

El rerefons racista dels insults que hauria proferit Arnautovic s’expliquen per les tensions ètniques i territorials entre els pobles serbi i albanès i la Guerra de Kosovo (1998-1999). L’estat serbi, país del pare del davanter austríac, no reconeix Kosovo com a estat després que l’any 2008 s’independitzés de Sèrbia. Tampoc Espanya reconeix la independència de Kosovo, país que compta amb una àmplia comunitat de població albanesa, com Macedònia del Nord, que va acollir milers de refugiats albanesos durant la guerra.

Arnautovic va assegurar dilluns que no és racista i va demanar disculpes. “Diumenge hi va haver alguns intercanvis acalorats en l’emoció pels quals m’agradaria demanar disculpes, especialment als meus amics de Macedònia del Nord i Albània. Vull deixar clara una cosa: no soc racista!” El jugador del Reial Madrid David Alaba, capità d’Àustria, va córrer cap a ell i li va subjectar la cara amb la mà per fer-lo callar quan es va produir l’episodi en el partit de diumenge.

En la roda de premsa prèvia al duel contra els Països Baixos, Alaba ha afirmat aquest dimecres que el seu company de selecció “va cometre un error”. Arnautovic, per la seva part, ha volgut destacar mitjançant un comunicat de la Federació Austríaca de Futbol que s’ha “disculpat públicament”. “Les provocacions [dels jugadors macedonis] tampoc poden justificar el meu comportament”, afegeix. El futbolista també intenta netejar la seva imatge afirmant que invertirà 25.000 euros per a un projecte d’integració. 

Tensions polítiques balcàniques

També va haver-hi tensions polítiques balcàniques en el Mundial passat, disputat a Rússia el 2018. Els jugadors suïssos d’origen albanokosovar Granit Xhaka i Xherdan Shaqiri van ser multats per la FIFA per celebrar els seus gols contra Sèrbia fent un gest típic del nacionalisme albanès, imitant amb les mans la figura d’una àguila bicèfala. La federació sèrbia de futbol també va ser sancionada per “exhibició de pancartes i de missatges discriminatoris” durant el partit, així com el seu president, Slavisa Kokeza, i el seu entrenador, Mladen Krstajic, pels comentaris després del duel.

stats