Handbol - Lliga Guerreres Iberdrola

La portera catalana que lluita contra la grassofòbia

La denúncia per assetjament de Marta Mera, jugadora del BM Granollers provoca una allau d'empatia i solidaritat

3 min
Marta Mera i Marc Guardia durant la presentació de les samarretes de la selecció catalana

Barcelona"Hi ha mobilitzacions si ets negre o gai, però ningú em va defensar quan em deien gras". Ronaldo, l’exfutbolista del Barça i el Madrid, va alertar fa tres anys d’un fenomen que sovint passa desapercebut a l’esport d’elit: la grassofòbia. L’assetjament que aquests dies ha rebut Marta Mera, portera del KH-7 BM Granollers d’handbol, ha recordat els riscos de caure en la cosificació de les persones que se surten dels cànons tradicionals.

“La portera no hauria de jugar en l’handbol professional. Ocupa tota la porteria”. Aquest missatge d’un usuari anònim a les xarxes socials (@DemalagaSienpre) durant un partit de la Lliga Guerreres Iberdrola va obrir la caixa dels trons. La portera va completar un partit excepcional, ja que va aturar 12 dels 37 llançaments. La seva efectivitat va ser del 32,4%. “Amb tots els meus respectes, pot ser jugadora professional una jugadora amb sobrepès? Si ocupa tota la porteria, aleshores per on podem fer gol?”, va preguntar l’aficionat.

No és la primera vegada que la portera, de 23 anys, rep aquest tipus de desqualificacions. La catalana, que practica handbol des que tenia set anys, va començar a rebre insults i burles quan disputava partits de categories de formació. Després de molts enfrontaments va marxar a casa plorant, però aquesta vegada va decidir aixecar la veu i denunciar-ho. “Molt fer el gallet quan ens amaguem darrere de perfils falsos. De vegades hauríem de vigilar una mica més els comentaris que fem sobre el cos dels altres. Una abraçada, que jo segueixo sent molt feliç!”, va escriure la jugadora.

La seva denúncia va provocar una allau de mostres de suport. L’equip rival, el Costa del Sol Màlaga, va ser dels primers en criticar els comentaris de l’aficionat. “Marta, ets un exemple dins i fora de la pista. Tots els que et coneixem t'admirem professionalment i personalment. La nostra condemna més absoluta per un comentari que no té cabuda en aquest esport ni en cap societat. Estem amb tu per a tot el que necessitis!”, va anunciar.

Les companyes de vestidor de Mera van estar al seu costat des del primer moment. “El talent, l'estat de forma o el físic és únic per a cadascuna de nosaltres i això fa maco el nostre esport. Mera enganxa l'afició i és una peça clau dins de l'equip i de la lliga. Comentaris així no tenen cabuda en aquest esport”, va dir Martina Capdevila, jugadora del KH-7 BM Granollers.

Marta Mera felicitada per les seves companyes

“Des d’aquí, vull mostrar tot el suport a la Marta Mera. No puc parlar d’ella fora de la pista, ja que no tinc la sort de conèixer-la, però el que sí que puc dir és que és una excel·lent portera d’handbol i, després del suport que ha rebut, una excel·lent companya tant dins com fora de la pista”, va opinar Víctor Tomàs, excapità del Barça.

“Passats uns dies, només puc agrair a totes i cadascuna de les persones que m'han demostrat el seu suport davant de situacions com aquesta. Quin orgull pertànyer a una família tan maca com la de l'handbol. Per aquestes coses val la pena continuar lluitant”, va reaccionar Mera. La jugadora nascuda a les Franqueses del Vallès només espera que el seu exemple serveixi perquè altres nens i nenes no hagin de passar el mateix tràngol.

Els serveis jurídics estudien el cas

El BM Granollers va traslladar el cas a l’advocat del club per estudiar si podia ser procedent realitzar una denúncia. L’Associació de Dones d’Handbol (AMBM) va qualificar de desafortunats els comentaris. “Des de l’AMBM rebutgem i condemnem qualsevol tipus d’insult o desqualificació tant de caràcter verbal com físic. No totes les opinions són respectables, el que és respectable és el dret a opinar”.

Marta Mera durant un partit de la temporada passada

L’assetjament a Mera no és un cas aïllat. Cansat de rebre insults, Walter, un veterà exdavanter del Porto, va perdre deu quilos en un mes. "Em deien gras, balena. És molt lleig, complicat", reconeix el futbolista, un dels esportistes que ha patit la grassofòbia en primera persona. La gimnasta Alexa Moreno o el boxejador Andy Ruiz també van ser discriminats i jutjats per la seva complexió física.

stats