Bàsquet - Copa Catalunya
Esports Bàsquet 15/10/2023

El bàsquet espanyol veta una jugadora de 18 anys per ser transsexual

Kendall Martin continuarà la seva carrera esportiva al Barça CBS

3 min
Kendall Martin durant un partit de 3x3

Sant Feliu de LlobregatDesprés d'aconseguir l'ascens a la Lliga Femenina 2 amb el CEEB Tordera Uni Girona, Kendall Martin s'ha vist obligada a renunciar a la nova categoria i ha acabat fitxant pel segon equip del Barça CBS, que milita a la Copa Catalunya, la Cinquena Divisió del bàsquet estatal. La Federació Espanyola (FEB) no va validar la inscripció de la jugadora trans i el club gironí encara espera la resposta del Consell Superior d'Esports (CSD).

Martin pot jugar a la Copa Catalunya, ja que es tracta d'una competició organitzada per la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ), que es regeix per la llei de l'esport. Tal com va passar la temporada passada, quan defensava la samarreta del CEEB Tordera Uni Girona, la jugadora trans ha pogut tramitar la llicència amb total normalitat, acreditant el seu gènere amb el DNI pertinent.

El Barça CBS és colíder de la Copa Catalunya, on s'ha endut la victòria en els tres partits disputats. Martin ha jugat en dues de les tres jornades. La jugadora de tan sols 18 anys no va ser inscrita en el debut contra el Catalunya Telecom GEIEG B (57-40), però sí que va participar en els següents dos enfrontaments. A la pista del Reus Ploms Salle (46-51), va anotar 20 punts en 16 minuts. Contra el Petropinto Asfe (47-58) en va sumar 18 en 19 minuts.

"Un referent per a molta gent"

Tot i no poder participar en la fase d'ascens, el CEEB Tordera Uni Girona comptava amb Kendall per a aquesta temporada. De fet, l'1 d'agost va anunciar la seva continuïtat. "La Kendall renova un any més pel CEEB i seguirà aportant la seva explosivitat al primer equip femení. No podem estar més contents de tenir-te, Kendall", va anunciar el club. Unes setmanes després, una vegada comprovat que ni la Federació Espanyola permetia activar la seva llicència ni el Consell Superior d'Esports movia fitxa, el 7 d'octubre l'entitat va anunciar la seva desvinculació amb el següent comunicat: "La Kendall, que va arribar la temporada passada al club, finalment es veu obligada a deixar de jugar amb nosaltres i continuar el seu camí en un nou club [el CBS Barça] i en una categoria on se li permeti jugar i seguir gaudint del bàsquet. Et desitgem el millor en aquesta nova aventura. Estem segures que has estat un referent per a molta gent, nosaltres hem après molt de tu i seguirem lluitant per fer una mica més just aquest món. Tant de bo puguem veure't vestida de verd ben aviat. Tordera sempre serà casa teva!"

La temporada passada ja va ser una cursa d'obstacles per a Martin, que durant l'estiu ha defensat la samarreta de les Panthers 3x3. "La Kendall només és una noia que vol jugar a bàsquet i ho va passar malament. El vestidor va fer molta pinya amb ella. Les seves companyes eren noies modernes, i no entenien la situació. Quan vam regularitzar la seva documentació, la Federació Catalana va permetre que jugués la segona volta. La sorpresa va ser que quan ens vam proclamar campiones de Catalunya i havíem de jugar la fase d'ascens, la FEB no ens la va deixar inscriure per recomanació de la Federació Internacional (FIBA)", recorda Marc Delemus, entrenador del CEEB Tordera Uni Girona.

Kendall Martin en acció

Tot va anar molt de pressa i l'equip català es va veure obligat a disputar la fase d'ascens a Màlaga sense la Kendall. Tot i la seva baixa, el conjunt del Maresme va aconseguir plaça a la Lliga Femenina 2 completant un tram final de temporada majúscul. "Nosaltres entenem que hi ha un buit legal. Vam parlar amb un gabinet d'advocats i pensem que la situació no s'ajusta a llei. Vam fer un requeriment al Consell Superior d'Esports, del qual encara esperem la resolució. Prohibint-li jugar estem coartant les seves llibertats i els seus drets. Per què ella no pot fer esport? No estem parlant de resultats, sinó de fer esport. És inadmissible, una situació molt injusta", explica Delemus.

La resposta dels rivals ha sigut molt positiva. "És una cosa que em fa sentir molt orgullós del món del bàsquet. Cap banqueta rival, cap jugadora, cap aficionat va fer un comentari fora de lloc. Per sort, l'ambient del bàsquet no és el del futbol. De fet, moltes rivals han parlat amb ella per animar-la. Jo li vaig dir a la Kendall i a les seves companyes que es protegissin d'entrar a les xarxes socials, que poden ser molt cruels. S'han dit moltes barbaritats", analitza el tècnic.

stats