Esports 12/10/2014

El Barça nega delicte fiscal en el fitxatge de Neymar

2 min

BarcelonaEn l’última reunió de la junta directiva del Barça, l’advocat Cristóbal Martell va comunicar als directius blaugranes l’estat del cas Neymar i, segons va avançar ahir La Vanguardia, es va admetre que el Barça havia comès irregularitats fiscals. El club, però, va negar rotundament aquesta informació en un comunicat a última hora. “No va existir simulació contractual en cap dels contractes vinculats al fitxatge del jugador Neymar, ni en els contractes de serveis subscrits amb la societat mercantil N&N”, deia el text.

El Barça admet una incorrecció en els contractes menors de scouting i d’agència comercial però els excusa en “una excepcionalitat del conveni de doble imposició amb el Brasil”, que és el que obliga a practicar retenció fiscal. De fet, l’entitat culer defensa “la seva correcció fiscal i comptable” en “la resta de contractes i pagaments vinculats al traspàs del jugador Neymar”.

Una reacció abans de ser imputat

La informació topa frontalment amb la publicació de La Vanguardia. Segons el diari barceloní, Martell va confirmar davant els directius que es va cometre un error en no presentar les retencions fiscals dels pagaments pel fitxatge de Neymar. El Barça hauria pogut reaccionar presentant una declaració complementària fora de termini, abans de ser imputat, però les discussions internes dins de la directiva sobre com calia actuar, sumades a la falta d’informació del cas dels directius, ja que la negociació l’havia liderat Rosell, va fer que la declaració, presentada finalment el febrer del 2014, arribés quan el club ja estava imputat. Per tant, el Barça no es lliurarà dels efectes penals si el jutge de l’Audiència Nacional hi veu delicte. Ara, en haver pagat aquesta declaració, s’evita el pitjor escenari, que hauria sigut pagar sis cops la xifra no abonada en el seu moment. El club, però, pot acabar pagant entre 6 i 7 milions més si Pablo Ruz no li dóna la raó.

Martell també va confirmar la declaració avançada per l’ARA de Sandro Rosell, el president que va fitxar Neymar, que va exculpar l’actual mandatari, Josep Maria Bartomeu, així com altres directius (excepte el responsable de l’àrea de futbol, Raúl Sanllehí, que va portar les negociacions amb Rosell). Aquesta declaració evitarà que els actuals directius siguin processats.

Un preu que no deixa de pujar

Quan fa més d’any del seu fitxatge, el preu de Neymar continua pujant. El Barça va afirmar en el seu moment que va costar 57,1 milions d’euros, però de mica en mica es va admetre que, entre variables i operacions paral·leles, la xifra pujava als 86,2. Posteriorment, l’Agència Tributària va obrir una investigació provocada per la denúncia del soci Jordi Cases contra Sandro Rosell, una investigació que va acabar amb el Barça pagant una autoliquidació complementària de 13,5 milions, que va elevar el preu als 100. Una xifra que encara podria pujar en funció de com acabi el cas obert a l’Audiència Nacional.

stats