Futbol

Així és la nova franquícia, liderada per dones i un vell conegut del Barça, que pot posar en perill l'èxit blaugrana

Brady Stewart, CEO del club, i Albertín Montoya, l'entrenador, ens expliquen els secrets del nou fenomen dels Estats Units

4 min
Les quatre fundadores del Bay FC, la nova franquícia dels Estats Units

BarcelonaNi l'Olympique de Lió, ni el Wolfsburg, ni el Chelsea ni tampoc el Reial Madrid. El principal enemic del Barça a l'hora de retenir les seves jugadores (o fitxar-ne) serà a partir d'ara el Bay FC, la nova sensació del futbol femení als Estats Units. Cofundat per quatre llegendes de la selecció dels Estats Units -Brandi Chastain, Aly Wagner, Danielle Slaton i Leslie Osborn- i amb el múscul financer del fons d'inversió Sixth Street, el Bay FC s'estrenarà d'aquí dues setmanes en partit oficial a la National Women's Soccer League, la màxima categoria del futbol femení als EUA.

Aquest nou club entra per la porta gran al panorama futbolístic nord-americà, abanderat pels quatre Mundials que té la selecció femenina del país. La competició de clubs continua en auge omplint estadis de 20.000 i 30.000 aficionats setmana a setmana. Si Leo Messi és el gran reclam de la Major League Soccer, aficionats, patrocinis i personatges cèlebres han vist una oportunitat de negoci i no han dubtat a formar part del projecte. Serena Williams, Patrick Mahomes, James Harden, Kevin Durant i Naomi Osaka són alguns dels propietaris de diferents equips de la lliga. I ara s'hi ha sumat el Bay FC de la mà d'un portent econòmic i social com és Sixth Street.

Sixth Street, clau del projecte del Bay FC

De finançar les famoses palanques del Barça i fer negoci amb el Bernabéu a ser el màxim accionista del flamant equip de la badia de San Francisco. Una inversió inicial de 120 milions de dòlars els converteix en els màxims dirigents del club. El fons d'inversió ja ha deixat marca al món de l'esport arribant a destinar 360 milions d'euros per endur-se fins a un 30% dels ingressos que generi el Santiago Bernabéu durant els pròxims vint anys. També s'ha convertit en una peça clau per sostenir, o mirar de sostenir, l'economia blaugrana adquirint-ne el 25% dels drets televisius fins a l'any 2047.

Per comprendre aquest fenomen parlem amb Brady Stewart, CEO del Bay FC. La llicenciatura a la Universitat de Princeton i el doctorat a Harvard avalen el seu coneixement en la matèria i la situen al capdavant del càrrec de tots els aspectes relacionats amb les operacions comercials de l'entitat. “Tenim la sort de comptar amb un dels millors socis possibles. Sixth Street és una empresa d'inversió global implicada en la indústria de l'esport. Considerem que estan invertint més que capital en el nostre club i ens ajudaran a créixer”, assegura. Aquesta aposta també s'ha vist reflectida sobre el terreny de joc. Una inversió de prop d'1,5 milions d'euros en noves incorporacions, de les quals destaquen les de l'exfutbolista del Barça Asisat Oshoala, Deyna Castellanos (procedent del Manchester City) i Racheal Kundananji, per a qui van pagar 800.000 € en el traspàs més car de la història del futbol femení.

Les quatre icones que han tirat endavant el projecte davant el Golden Gate, a San Francisco

Establerts a San Francisco amb una àmplia presència femenina

S'autodenominen els nous referents de l'esport femení i de moment no van desencaminats. Gran part de l'entitat és encapçalada per dones i tots els alts càrrecs de la cara empresarial estan coberts per figures femenines. La badia de San Francisco és una mina encara amb terreny per explotar, sobretot en el futbol femení. Santa Clara, Stanford o Berkeley són universitats amb un alt potencial en la matèria. Amb un sentiment de pertinença arrelat a l'àrea, el Bay FC se suma a l'àmplia llista de campions mundials locals com els Golden State Warriors de Stephen Curry, els 49ers (subcampions de la darrera Super Bowl) i els San Francisco Giants de la MLB.

San Francisco és un centre cultural, universitari, comercial i financer de primer nivell. És la dissetena ciutat més poblada dels Estats Units, per la qual cosa la proposta d'expandir la lliga i crear un equip a l'àrea va ser un encert total. “Comptem amb una enorme xarxa de programes de desenvolupament del futbol juvenil a la zona, una gran base d'aficionats, una visió d'un projecte especial i la inversió necessària per fer-ho possible. L'organització ho va estudiar i de seguida ho va veure amb bons ulls”, explica Brady Stewart, la CEO del club.

El Barça continua sent un mirall a tot el món

La irrupció del Barça femení traspassa fronteres i el model de joc de les blaugranes és reconegut i admirat per tots els equips que volen deixar marca al futbol femení. Des dels Estats Units parlen molt bé de Barcelona: la ciutat, l'equip i la feina feta per la secció. “Admirem i respectem molt el que fa el Barça. Òbviament, l'estil de joc, la manera com desenvolupa les seves jugadores i tot el que ha fet pel futbol femení”, assegura Stweart. “Podem dir tranquil·lament que són un dels models a seguir, sens dubte”, sentencia.

Des de les instal·lacions de la ciutat esportiva atén l'ARA Albertín Montoya, el primer entrenador de la història del club. Des de l'abril del 2023 que ocupa el càrrec i ja prepara amb ganes l'estrena contra l'Angel City el 17 de març. No tarda gaire a revelar un dels seus grans secrets a l'hora de posar en pràctica els seus coneixements. Tots giren al voltant de la figura de Pep Guardiola: “És únic. Em fascina el que pot arribar a fer amb tots els seus jugadors. Ja em meravellava quan jugava al mig del camp del Barça per la seva manera d'entendre el joc. Des d'aleshores l'he continuat seguint allà on ha anat”. “De fet, em miro tots els partits del Manchester City fins a tres vegades per intentar comprendre els moviments i la manera que tenen de jugar”, afegeix.

Sobre el joc de les blaugranes, subratlla les paraules de Brady Stewart i se suma a la llista d'elogis dedicats a Aitana Bonmatí. “Ella va ser la primera jugadora en la qual em vaig fixar. Malgrat quedar a l'ombra d'Alexia, per a mi sempre ha destacat al mig del camp. Si pogués incorporar una jugadora al meu equip, sens dubte, escolliria la futbolista de Sant Pere de Ribes”, explica l'entrenador. Recorda amb emoció la primera vegada que la va veure en directe. Va ser al Johan Cruyff, ara ja fa tres temporades.

Fa un parell d'anys, l'Albertín va entrenar el Washington Spirit, l'equip que aviat dirigirà Jonatan Giráldez, l'actual entrenador del Barça. Quins consells dona al tècnic gallec? “Cal tenir paciència, perquè cal temps per canviar la mentalitat estatunidenca de córrer, córrer i córrer. Haurà de trobar jugadores que vulguin i puguin jugar al seu estil de joc, perquè no tothom ho fa. No soc ningú per dir-li com fer la seva feina, així que em limito a dir-li que tingui paciència i temps”.

stats