Alexia Putellas
Esports Barça Femení 24/10/2023

L'artista italià que dibuixa Alexia Putellas a les parets de Barcelona

TvBoy ha renovat el mural de la futbolista del Barça que va fer al carrer de l'Escorial

Miquel Muñoz
3 min
Retrat de TvBoy davant del nou mural d'Alèxia Putellas.

BarcelonaLes parets dels carrers acostumen a parlar dels referents d'una ciutat. I, des de fa uns anys, les de Barcelona parlen de jugadores de futbol que han aconseguit convertir-se en icones mundials i un mirall perquè moltes nenes i nens puguin somiar en convertir-se en estrelles d'aquest esport sense haver de fixar-se obligatòriament en referents masculins, com havia passat històricament. Un dels artistes que ha plasmat aquesta revolució a les parets barcelonines és l'italià TvBoy, que ha renovat el mural d'Alexia Putellas titulat Follow my dreams (segueix els meus somnis) que hi havia al carrer de l'Escorial, molt a prop de la plaça Joanic, al barri de Gràcia de Barcelona.

"Aquesta és una paret que m'han deixat per expressar les meves idees. M'ha sortit de manera espontània renovar l'antic mural d'Alexia perquè estava molt desgastat i algunes persones l'havien fet malbé posant-li frases a sobre", explica TvBoy a l'ARA, que ha pogut seguir en primera persona el procés de creació. En el nou, la frase que acompanya Alexia és "Labor omnia vincit improbus" (el treball ho venç tot), precisament el títol del documental que la jugadora del Barça va estrenar fa uns mesos. Alexia hi apareix fent la forma d'un cor amb les mans, amb el braçal de capitana i amb una samarreta blaugrana que incorpora tres franges grogues per representar la catalanitat.

Infants juguen davant del mural d'Alexia Putellas pintat per TvBoy.

"Alexia és símbol de l'empoderament femení i aquesta frase llatina és una inspiració per a les noves generacions", argumenta TvBoy, que viu a Barcelona des del 2004. L'artista, que té de nom real Salvatore Benintende i és un dels més destacats del moviment Street Art Neo Pop, diu que la seva filla, que ara té sis anys, és molt fan d'Alexia i "això suposa un canvi generacional perquè el futbol ja és de tots nosaltres, no només dels homes". Segons TvBoy, "aquestes dones representen els valors del futbol femení i els somnis de les noves generacions, i això és allò que vull transmetre amb aquests murals".

Tv Boy pinta el nou mural d'Alexia Putellas a Joanic.
Tv Boy acaba el nou mural d'Alexia Putellas.
Tv Boy firma el nou mural d'Alexia Putellas.

Però TvBoy lamenta que en el seu país d'origen, Itàlia, "el futbol femení encara no sigui una realitat tan important com a Espanya, sobretot després de la victòria al Mundial" aquest estiu. Així, espera que "en uns anys també es normalitzi en altres països". L'artista va tenir l'oportunitat de conèixer Alexia en un esdeveniment. "Me la van presentar i em va agrair el mural. Va ser molt emotiu", assegura. "Considero que és una persona que inspira valors positius per a les noves generacions, sobretot per a les noies i les nostres filles", afegeix.

Aquest artista urbà tant exposa als carrers com a les sales. De fet, aquest estiu va tenir una exposició, The invasion (La invasió), amb 70 obres seves al Disseny Hub de Barcelona. Una de les primeres obres que el van empènyer a tenir presència als mitjans de comunicació internacionals va ser el petó a la boca entre Leo Messi (que portava una rosa a la mà) i Cristiano Ronaldo que va dibuixar al Passeig de Gràcia per la diada de Sant Jordi del 2017 i dies abans d'un clàssic entre el Barça i el Reial Madrid. Uns altres que van ser dibuixats per TvBoy fent-se un petó a la boca van ser Carles Puigdemont i Mariano Rajoy el juliol del 2017, poc més de dos mesos abans del referèndum de l'1-0. El mural va desaparèixer molt ràpidament.

stats