Retallades al Barça
Esports Barça Femení 23/05/2023

El Barça femení també tem les retallades

A partir de la temporada vinent es podrien utilitzar menys els vols xàrter i allotjar-se en hotels d'un nivell inferior

3 min
Barça femení 3

BarcelonaEl Barça viatjarà a Eindhoven amb un vol xàrter per disputar la final de la Champions League el 3 de juny davant del Wolfsburg. No és cap novetat. L'equip ha utilitzat aquest mitjà de transport en tots els partits europeus com a visitant d'aquest curs, en què està gaudint del pressupost més alt de la seva història amb 12 milions d'euros gràcies, sobretot, a l'arribada de patrocinadors potents com Spotify i Bimbo i d'altres de secundaris com Heüra i GLS. En les competicions domèstiques, ha fet ús de vols comercials i xàrters en els desplaçaments llargs i de trens i autobusos en els més curts. Majoritàriament, a les altres ciutats el conjunt català s'ha allotjat en hotels de primer nivell.

Però aquestes condicions d'equip d'elit, la categoria que sens dubte posseeix ara mateix el Barça d'Alexia Putellas i Aitana Bonmatí, podrien patir una retallada de cara a la temporada vinent en un context en què des de la direcció econòmica del club es volen rebaixar les despeses de tots els departaments de manera contundent. Aquesta decisió està afectant i afectarà totes les seccions del Barça. De fet, després de l'eliminació a les semifinals de la final four de l'Eurolliga, des de l'entorn culer han aparegut veus crítiques amb la despesa que suposa el Barça de bàsquet (té una massa salarial d'uns 37 milions d'euros), la secció que es pot veure més afectada per la situació econòmica de l'entitat blaugrana. Les retallades estan incloses en el pla de viabilitat que la junta de Joan Laporta ha presentat a LaLiga.

"Al Barça tenen por que les retallades afectin, per exemple, les condicions de viatge", diu a l'ARA una font pròxima al vestidor del conjunt entrenat per Jonatan Giráldez. "Veuen possible que es prescindeixi d'algun vol xàrter o que es vagi a hotels de menys nivell", explica una altra persona amb relació directa amb les futbolistes blaugranes. "Es tractaria d'una reducció per compensar l'increment salarial que hi ha hagut aquesta temporada a causa de les renovacions i de les possibles primes que cobraran les jugadores i el cos tècnic en cas de guanyar la Champions", afegeix. L'ARA ha preguntat a diverses fonts oficials del club per aquest assumpte, però no ha obtingut cap resposta.

Hi ha 14 jugadores de la plantilla que acaben contracte el curs vinent

Malgrat tot, des del vestidor tenen clar que "és 100% segur que les retallades no afectaran els salaris de les jugadores", que computen en el fair play financer del primer equip masculí de futbol. De fet, totes les jugadores que acabaven contracte el 30 de juny han estat renovades a l'alça. Destaquen els nous contractes de jugadores de present i futur d'aquest Barça: Clàudia Pina, que, segons ha pogut saber l'ARA, ja supera els 200.000 euros anuals; Jana Fernández; Bruna Vilamala i Cata Coll. D'altra banda, també s'ha renovat peces clau: Caroline Graham Hansen, Irene Paredes, Fridolina Rolfö i Ingrid Engen.

El dubte és si el Barça tindrà la mateixa capacitat de retenir les jugadores importants que finalitzaran contracte el 30 de juny del 2024 tenint en compte el context de retallades i que els grans clubs europeus, sobretot els anglesos, estan interessats en moltes de les blaugranes i tenen la capacitat d'oferir contractes de xifres superiors. Són 14 les jugadores a les quals només els queda un any més de lligam amb el Barça. Entre elles, sobresurt la dues vegades Pilota d'Or, Alexia Putellas. Però també Mapi León, Patri Guijarro, Mariona Caldentey, Sandra Paños, Lucy Bronze, Ana Maria Crnogorcevic, Geyse Ferreira i Asisat Oshoala. Marta Torrejón, un emblema del Barça, és una altra que es troba en aquesta llista. La resta de futbolistes pertanyen a la segona fila de la plantilla blaugrana: Laia Codina, Gemma Font, Nuria Rábano i Emma Ramírez. A més, s'hi ha d'afegir que l'entrenador, Jonatan Giráldez, i el mànager general, Markel Zubizarreta, també tenen contracte fins al 2024.

Veus crítiques dins l'entitat

El Barça femení ha estat el gran pal de paller que ha aguantat el club esportivament durant uns anys negres per al Barça masculí. Des de l'arribada de la pandèmia del coronavirus fins a la recent Lliga conquerida a Cornellà-El Prat, les grans alegries les ha donat el conjunt capitanejat per Alexia. Elles han arribat a quatre de les últimes cinc finals de la Champions (van guanyar la primera el 2021 a Göteborg i poden guanyar la segona en menys de dues setmanes a Eindhoven), fa anys que practiquen un recital de superioritat a la Lliga, han batut dues vegades el rècord d'assistència mundial en un partit femení de futbol i, sobretot, són ara mateix les líders d'un canvi social que està permetent a moltes nenes somiar lliurement. Tot això, dins el mateix club, ha despertat algunes enveges i no falten veus que creuen que el Barça femení té massa privilegis. La tensió per aquest motiu va viure un moment àlgid en una discussió entre Enric Masip, adjunt a la presidència, i Xavier Puig, el directiu responsable del futbol femení.

stats