Voleibol
Esports Barça 21/05/2023

El voleibol femení del Barça renuncia a la seva plaça a Primera perquè jugar a les Canàries és massa car

L'equip blaugrana seguirà competint a la Superlliga 2 malgrat haver quedat en primera posició a la fase regular i haver-se imposat en la promoció d'ascens

3 min
Voleibol

BarcelonaLa mala situació econòmica del Barça també està afectant de ple les seccions amateurs del club. Primer va ser l'hoquei gel, que va haver de disputar fora de casa tots els partits de la temporada que acaba de finalitzar. El motiu va ser que la junta directiva de Joan Laporta no va complir la promesa d'instal·lar una pista de gel provisional a l'esplanada del Camp Nou després que el conjunt blaugrana es quedés sense lloc on jugar després que es decidís que a la històrica pista de gel hi haurà el museu de l'entitat mentre durin les obres de l'Espai Barça. I ara l'entitat catalana ha renunciat a la plaça que s'ha guanyat esportivament a la màxima categoria del voleibol femení, la Lliga Iberdrola.

"Hem guanyat la Lliga i la fase de promoció d'ascens sense perdre cap partit, però ens han dit que no hi ha recursos econòmics per pujar malgrat que els responsables de la secció han fet tot el possible per aconseguir-ho", explica a l'ARA una de les jugadores de l'equip, Sara Esteban. Quan van finalitzar la fase regular del grup B de la Superlliga 2 amb ple de victòries, les integrants del Barça CVB ja intuïen que l'ascens no seria possible per culpa dels despatxos, però de totes maneres el club va decidir disputar la fase d'ascens a Tenerife. Allà, l'equip entrenat per Adrián Óscar Fiorenza, que al gener ja havia aixecat el títol de la Copa Princesa, va vèncer els quatre partits disputats sense cedir ni un sol set i així va aconseguir retornar a la Lliga Iberdrola una temporada després del descens.

Però l'alegria per la fita duraria poc. "El Barça CVB continuarà participant la temporada vinent a la Superlliga 2 després de valorar les seves opcions d'assumir una plaça a la màxima divisió", es va limitar a informar el 10 de maig el club blaugrana a la seva pàgina web, el mateix missatge que han donat a aquest diari quan s'ha preguntat a fonts oficials blaugranes pels motius de la renúncia. "D'aquesta manera, el Barça CVB s'assegura competir en les millors condicions possibles de cara a la campanya 2023-2024", seguia el comunicat.

Desplaçaments més llargs

Les tres principals raons que fan incrementar el pressupost d'un equip a la Lliga Iberdrola respecte a la Superlliga 2 són els desplaçaments més llargs, l'increment dels salaris (les jugadores ja no poden compaginar-ho amb altres feines per una qüestió de temps) i la necessitat de fitxar jugadores estrangeres per millorar el nivell de les plantilles. Mentre que al grup B de la segona categoria la majoria de rivals del Barça CVB són catalans, valencians i balears, a la Primera Divisió només hi ha un català, el CV Sant Cugat, i un balear, l'Avarca Menorca. En canvi, aquest curs hi ha hagut fins a quatre equips de les Illes Canàries, un fet que suposa que es dispari el cost dels desplaçaments.

Un altre import que s'incrementa a la Lliga Iberdrola respecte a la Superlliga 2 és el de la inscripció, malgrat que la diferència és pràcticament insignificant per a un club gegantí com el Barça. El curs present, tant la Divisió d'Honor masculina com la femenina, aquest concepte ha tingut un cost d'11.750 euros més un aval i fiança de 3.000 (que cobreix tant el masculí com el femení). En canvi, a la Superlliga 2 la inscripció suposa 4.600 euros i un aval i fiança de 2.000.

El masculí competeix a la Divisió d'Honor

La situació del voleibol femení del Barça contrasta amb la del masculí, que aquesta temporada ha competit a la màxima categoria espanyola, la Superlliga, i ha acabat en setena posició a la fase regular. L'ARA ha preguntat al club blaugrana per la diferència de criteris entre el femení i el masculí i la resposta ha estat que "el femení està vinculat al Club Voleibol Barcelona i això fa que la situació sigui diferent de la del masculí". Però el Club Voleibol Barcelona, fundat el 1994, actualment està íntegrament format pel primer equip i les categories inferiors del Barça femení i porta la mateixa equipació oficial blaugrana que el masculí.

stats