BARÇA
Esports 04/07/2016

La Comissó Europea multa amb 18 milions el Madrid per les ajudes de l'Ajuntament de la ciutat en època del PP

L'òrgan europeu deixa en mans de les autoritats espanyoles la quantitat que Barça, Osasuna, Athletic i Madrid hauran de retornar per haver tingut un règim impositiu favorable durant més de 20 anys, i obliga el València a tornar 20 milions d'euros

Albert Llimós
2 min
Sofia, a la tribuna amb els grans

BarcelonaEl Reial Madrid es va veure beneficiat per una ajuda injustificada de l'Ajuntament de Madrid. Aquesta és la conclusió d'un informe independent que ha servit perquè la Comissió Europea hagi sancionat amb 18,4 milions els blancs. En una transacció d'uns terrenys entre el club madridista i l'Ajuntament de la capital espanyola, es van sobrevalorar aquests terrenys en 18,4 milions, un "avantatge injustificat davant altres clubs" que ara s'ha de retornar.

Des de l'any 2013, la direcció general de la Competència estava estudiant aquest cas, que es remunta a l'any 1998, amb José María Álvarez del Manzano i Lorenzo Sanz com a protagonistes. El consistori madrileny va cedir al club blanc un parcel·la, però no va poder-li transferir la titularitat per tenir la qualificació d'equipament esportiu. L'any 2011, amb Florentino Pérez a la presidència i el popular Alberto Ruiz-Gallardón a l'Ajuntament, es va compensar el Madrid amb més de 22 milions. Una quantitat que, segons la CE, està inflada i, per tant, es tracta d'una ajuda il·legal al club madridista.

Al vespre, el Reial Madrid ha respost amb un comunicat en què ha assegurat que no es va cometre cap irregularitat i ha posat en dubte la multa de la CE, ja que es basa "en una valoració feta per un estudi d'arquitectes de Barcelona, amb poca experiència en taxacions similars, en general, i gairebé nul·la a la ciutat de Madrid". De fet, el club assegura que disposa d'un informe de l'empresa Aguirre Newman on, al seu parer, hauria estat "infracompensat" i hauria d'haver cobrat "7,5 milions més" pels terrenys.

En canvi, la CE ha deixat en mans de les autoritats espanyoles l'import que hauran de pagar el mateix Madrid, el Barça, l'Osasuna i l'Athletic Club pels privilegis fiscals que han tingut durant més de 20 anys. Això sí, ha limitat el que les quatre entitats han de retornar, entre 0 i 5 milions d'euros cadascuna. Es tracta dels quatre clubs que no són societats anònimes esportives i que, com que no tenen ànim de lucre en la seva activitat, van pagar un tipus impositiu sobre benefici un 5% inferior al de les SAD. Segons la CE no hi ha "justificació objectiva" a aquest fet, i per això el govern espanyol ha adaptat la legislació per equiparar tots els clubs a partir del gener del 2016.

La tercera investigació afecta els clubs valencians, que van rebre uns avals de l'Institut Valencià de Finances amb condicions molt favorables. Les tres entitats estaven passant per un moment de dificultats econòmiques i l'aval públic els va permetre obtenir els préstecs en condicions més favorables respecte de la resta de clubs. El València haurà de retornar 20,4 milions; l'Hèrcules, 6,1, i l'Elx, 3,7.

Sobre aquestes tres investigacions, que van arrencar amb l'espanyol Joaquín Almunia, ha parlat la comissària europea Margrethe Vestager: "Utilitzar els diners dels contribuents per finançar clubs de futbol professional pot falsejar la competència. El futbol professional és una activitat comercial en la qual hi ha en joc molts diners".

stats