Esports 26/07/2021

Neymar deixa en pau el Barça quatre anys després de la seva fuga

El club anuncia un acord transaccional per posar fi als procediments judicials oberts des de la sortida del brasiler

2 min
Neymar Jr., en un partit contra el Reims.

BarcelonaEl Barça ha anunciat aquest dilluns al migdia que ha arribat a un acord transaccional amb Neymar Jr. per posar fi als litigis laborals i civils que tenia oberts amb el brasiler des que va decidir marxar al PSG. L'exastre culer va denunciar l'entitat per l'impagament de dues terceres parts de la prima de renovació –64,4 milions era el total– tot i abonar la clàusula de rescissió de 222 milions d'euros mesos després de firmar la citada ampliació contractual.

El jutjat social número 15 de Barcelona va donar la raó al Barça en aquest cas fa un any, però el tema encara no s'havia tancat. El club no només no estava disposat a compensar Neymar per una renovació que, a la pràctica, no va fer efectiva, sinó que, a més, li va reclamar 20,75 milions –el primer terç de la prima que sí que va satisfer– justament per incompliment de contracte. El santista va demanar el saldo restant –43,6 milions– sense èxit. De fet, en una sentència que no era ferma, el jutge el va obligar a compensar el Barça amb 6,7 milions. El futbolista mai va pagar aquesta suma i va presentar recurs.

D'altra banda, a principis de maig es va suspendre de mutu acord entre les parts un judici sobre una altra demanda de Neymar per reclamar els 3,5 milions del seu finiquito amb el Barça. Per últim, el tercer cas que ballava correspon a una reclamació fiscal del Barça xifrada en 10 quilos que, segons la institució, el jugador hauria percebut de més durant les quatre temporades que va vestir de blaugrana. Així ho va destapar una inspecció d'Hisenda.

"El club i el jugador han firmat un acord transaccional per posar fi a procediments judicials que estaven pendents entre les dues parts: tres reclamacions en la jurisdicció laboral i un procediment civil", ha explicat el Barça. D'aquesta manera es posa fi a una història de litigis que va començar l'estiu del 2017. Fonts culers asseguren a l'ARA que l'acord contempla un pagament de Neymar al club i no a l'inrevés. La quantitat és secreta en virtut d'un pacte de confidencialitat, però seria inferior tant als 10 milions no retinguts en quatre anys com als 6,7 de la sentència judicial per la prima de renovació. Altres fonts diuen que és la institució la que ha compensat el jugador.

El que encara no s'ha acabat, però, és el cas Neymar 2, que implica l'empresa brasilera DIS i acusa tant el club barceloní com el davanter de corrupció i estafa arran de la complicada operació que van tancar les dues parts la primavera del 2013 amb el Santos i diverses corporacions. El litigi es resoldrà a l'Audiència de Barcelona tot i que es va iniciar a Madrid, a l'Audiència Nacional.

Contactes per a un retorn frustrat

Tot i tenir oberts els conflictes judicials amb el Barça, Neymar va estar a punt de tornar al Camp Nou per reunir-se altre cop amb Leo Messi i Luis Suárez l'estiu del 2019. L'operació no va dur-se a terme per les altes pretensions del PSG. Fa uns mesos el brasiler, quan encara no havia renovat amb l'entitat de París, va remenar la cua per tornar al Barça, fet que va despertar un ferm interès de la direcció esportiva i moviments de la junta de Joan Laporta per intentar fer efectiu un retorn que segur que hauria encantat a Messi. Tanmateix, els gestos de Neymar van acabar servint perquè el PSG augmentés l'oferta per assegurar-se la continuïtat del davanter fins al 2025.

stats