Barça
Esports 30/06/2021

El Barça veu "exagerat" el desgast al qual s'exposarà Pedri amb Espanya

Al club xifren en "dues setmanes com a mínim" el temps de descans del canari després dels Jocs, un 'timing' que els preparadors físics consultats comparteixen

4 min
Pedri en el duel entre Espanya i Croàcia

Pedri ha sigut la sorpresa més agradable d'una temporada amb més decepcions que alegries al Barça. El futbolista no va tardar a enamorar Ronald Koeman i ben aviat es va guanyar l'etiqueta d'indiscutible. El camí que va encetar al club blaugrana en la seva primera temporada a l'elit segueix ara de la mà de Luis Enrique amb la selecció espanyola. El migcampista canari, que va debutar amb Espanya el 25 de març en un duel contra Grècia, ja s'ha convertit en un jugador indispensable també per a l'asturià. Pedri ha jugat sencers els quatre partits que Espanya ha disputat a l'Eurocopa.

Contra Suècia, el migcampista blaugrana, amb 18 anys, 6 mesos i 18 dies, es va convertir en el debutat més jove amb la selecció espanyola en la competició. Poc dies després, Pedri va batre un nou registre contra Croàcia: es va convertir en el jugador més precoç de tota la història de l'Eurocopa en disputar una eliminatòria directa. Amb 18 anys i 215 dies, va superar els britànics Marcus Rashford i Wayne Rooney. Les bones actuacions del canari, així com la seva fiabilitat i constància, han fet que estigui entre els futbolistes seleccionats per Luis de la Fuente, entrenador de la selecció espanyola sub-21, per als Jocs Olímpics de Tòquio. Aquesta convocatòria, però, és una arma de doble tall. Per una banda, és un premi per al futbolista, però, per l'altra, és un maldecap per al Barça, preocupat pel desgast acumulat d'un jugador considerat cabdal.

Si Espanya es classifica per a la final de l'Eurocopa, que es disputarà l'11 de juliol a Wembley, Pedri comptaria només amb uns quants dies de descans abans dels Jocs, que comencen el 23 de juliol i acaben el 8 d'agost, una setmana abans de l'inici del la Lliga. El Barça preferia que el seu futbolista no participés en la cita olímpica, però, tal com ha avançat la SER, la Federació Espanyola (RFEF) ha tombat la petició del club blaugrana. Això planteja un escenari en què el futbolista s'incorporaria al Barça sense haver participat en la pretemporada i amb la competició de Lliga ja iniciada. Al club blaugrana, que van alliberar Pedri de l'intranscendent últim partit de Lliga contra l'Eibar perquè descansés, no han entomat bé aquesta negativa i veuen "exagerada" la càrrega afegida de minuts a la qual la RFEF exposarà Pedri. Des de l'àrea esportiva blaugrana xifren en "dues setmanes com a mínim" el temps de "repòs total" que necessitarà el canari.

Experts coincideixen en el temps del repòs

Experts en preparació física consultats per l'ARA coincideixen en el temps de repòs que calculen al Barça. "Avui dia la majoria dels futbolistes estan molt ben preparats i es fa un seguiment exhaustiu del seu rendiment, però després de tota la càrrega de treball i de minuts de joc acumulats necessitaria, com a mínim, entre 10 o 12 dies de descans. Tant de repòs físic com de desconnexió mental", valora Marc Huguet, preparador físic amb una dilatada experiència després de passar sis anys al juvenil del Barça i haver treballat en equips com el Còrdova, el Mallorca o l'Udinese italià, així com a Geòrgia i l'Índia.

"La càrrega de partits augmenta el risc de lesió, però en aquest cas s'agreuja perquè no hi ha un període clar de repòs, perquè s'enllacen competicions. Sempre va bé que un futbolista pugui iniciar el curs fent una pretemporada, però el més important és que pugui descansar físicament i mentalment, sobretot en un cas com el de Pedri, que no està acostumat encadenar tantes competicions", explica Daniel Esteban, preparador físic que treballa de forma individualitzada amb esportistes d'alt rendiment i que està associat a la clínica Fisiobox de Barcelona. Esteban coincideix amb el mínim de dues setmanes de descans que necessitaria Pedri abans d'iniciar una nova temporada.

Huguet, que recorda de la seva etapa a Itàlia com condicionava la preparació el fet de treballar amb futbolistes que venien del Mundial, no fa una anàlisi alarmista del cas de Pedri, però exposa que la seva entrada a l'equip, amb la competició ja en curs, haurà de ser progressiva. "Serà crucial el diàleg entre els preparadors físics, els serveis mèdics i l'entrenador per gestionar l'entrada del futbolista en la dinàmica de competició i quines càrregues de treball i de minuts pot anar assumint". En aquest sentit, el preparador català també destaca la importància de la comunicació entre el Barça i la Federació Espanyola per tenir a l'abast les dades físiques del jugador i saber com serà el seu retorn al club després de jugar amb la selecció. "Amb un futbolista de 18 anys, que encara no s'ha acabat de desenvolupar al 100% físicament, cal tenir molt controlades totes les variables implicades en el seu rendiment per saber que el seu cos està en condicions de competir", afegeix Esteban. Els dos especialistes coincideixen que cal i caldrà ser molt curós amb el control de les dades físiques del futbolista, seguint un pla molt ajustat de prevenció i recuperació.

Sarabia celebrant el seu gol amb els blaugranes Pedri i Busquets

Les particularitats de Pedri

Malgrat que amb més desgast i més minuts acumulats el risc de lesió augmenta, Huguet també destaca que, a diferència dels casos d'Ansu Fati –que ha patit una lesió greu– o Dembélé –que ha encadenat diverses lesions–, Pedri no compta amb gaires problemes físics al seu historial. "Hi ha diversos factors que, junts, ajuden a explicar el gran rendiment del futbolista. Per una banda, tot i que està exposat a grans esforços, ajuda el fet que jugui en equips que aposten per un futbol associatiu i que ho faci en la posició de migcampista. Això fa que pugui dosificar-se millor, i ha demostrat una gran maduresa malgrat tenir només 18 anys. Per altra banda, ha evidenciat ser un professional que està centrat i que es cuida. I segurament tingui una gran capacitat de recuperació".

Això sí, el preparador català alerta d'un altre hàndicap vinculat als Jocs: "Es fan a Tòquio. Amb les condicions climatològiques de calor i humitat que això suposa i que implicaran, per exemple, un treball afegit en la hidratació". Per a Pedri, que aquest curs ha jugat en 52 partits amb el Barça, participar als Jocs és una il·lusió, com ho va ser al 2008 per a Leo Messi, però per al club suposa un maldecap perquè el canari, tot i tenir només 18 anys, és un dels motors de l'equip. "L'estat en què acabi les competicions amb la seva selecció i el període de descans marcarà com començarà la nova temporada", conclou Esteban.

stats