25/10/2021

Això que ha passat al clàssic és intolerable

2 min
Ansu Fati, després de fallar una ocasió durant el Barça-Madrid

BarcelonaÉs ben normal que qualsevol barcelonista estigui decebut després de la derrota al clàssic. A ningú li agrada perdre, i menys contra l’etern rival. Però hi ha coses que van més enllà del joc, del guanyar o perdre. Hi ha situacions que fereixen l’orgull. Com veure el Camp Nou farcit de madridistes, escampats per tota la graderia, més enllà del sector reservat per als aficionats rivals.

¿Que tothom té dret a veure un partit, siguin locals o visitants? És evident. ¿Que no hem de tornar a èpoques pretèrites on la mescla d’aficionats podia acabar a garrotades? També és evident. Ara bé, no té cap mena de lògica, ni esportiva ni emocional, que el dia que el Barça juga a casa contra el Madrid tingui tants enemics a les graderies, per més que paguin l’entrada i nodreixin l’economia del club. És una qüestió estètica. Gairebé pornogràfica. On són els culers?

Estan molt bé els productes vip, les llotges, els players experience i tots els mecanismes, ocurrències i invents per fer calaix aprofitant els dies de partit. Però s’hauria d’anar alerta amb no confondre això amb l’esport americà. El que funciona allà no necessàriament funciona aquí. I a l’inrevés. La rivalitat al futbol és més que necessària. És imprescindible.

Suposo que el record dels últims anys pesa massa. Aquelles temporades en què el Barça, liderat per Leo Messi, clavava cinc gols al Madrid al Camp Nou o es passejava pel Bernabéu com si fos el jardí de casa. Van ser temps excepcionals que difícilment tornaran. Però entre això i acumular quatre derrotes seguides en el clàssic (dues aquí, dues allà) hi ha una diferència abismal.

En contrapartida, ovació per als que sí que van anar a l’estadi i van creure en l’equip malgrat ser inferior a un Madrid que, i això molesta bastant, no és res de l’altre món. Tothom sap que el Barça té moltes mancances a nivell col·lectiu. Però diria que, a aquestes altures, també tothom ha vist que es pot treure molt més rendiment d’aquests jugadors. Sentint-ho molt per Koeman, és evident que el recanvi a la banqueta és cada vegada més urgent.

Això sí, per més que es pugui discrepar amb l’entrenador, hi ha coses que sobrepassen i molt els límits. Les imatges d’alguns energúmens -em nego a qualificar-los de seguidors- colpejant el cotxe de Koeman i farcint-lo d’insults són més que repugnants. Va fer bé el club denunciant-ho i amenaçant amb emprendre accions legals. I tant! I si enxampen algun soci, que el fotin al carrer.

stats