Un grup d'aficionats colpegen el cotxe de Koeman i l'insulten després del clàssic

Un grup de persones, la majoria joves, han increpat el neerlandès i han obstaculitzat breument la seva sortida de l'estadi

4 min
Ronald Koeman

BarcelonaLa derrota del Barça contra el Reial Madrid al Camp Nou ha desembocat en una escena desagradable després del partit. Quan sortia de les instal·lacions de l'estadi, Ronald Koeman ha vist com un grup de persones, la majoria joves, s'han acostat al seu cotxe fins a arribar a colpejar-lo, i també li han proferit insults. Una desena d'individus s'han fet pas entre un grup més nombrós de gent que fotografiava i enregistrava la sortida de l'entrenador neerlandès. Durant uns instants, Koeman ha hagut de gairebé frenar el seu vehicle veient que la seva sortida era obstaculitzada.

El Barça ha anunciat mitjançant un missatge a les xarxes socials que "condemna públicament les accions violentes i de menyspreu que ha viscut Ronald Koeman a la sortida del Camp Nou". El club també ha afirmat que "prendrà les mesures de seguretat i disciplinàries perquè no tornin a succeir fets tan lamentables".

La desagradable situació que ha hagut de viure en primera persona Ronald Koeman ha arribat després d'una nova derrota contra el Reial Madrid. Tot i que el neerlandès ha introduït diversos canvis i matisos a l'equip per encarar la visita dels blancs, el duel s'ha decantat del costat madridista (1-2). De fet, durant força minuts de la primera meitat, el pla del neerlandès ha sigut més efectiu que el del seu homòleg Carlo Ancelotti, però a partir del descans la feina s'ha malbaratat i l'equip ha acabat certificant la derrota.

El Barça, petit contra els equips grans

Amb aquesta desfeta, Koeman acumula la seva tercera derrota seguida com a tècnic contra l'etern rival, un fet que no passava des dels anys 30. Des que ocupa la banqueta, l'equip no ha aconseguit revertir una dinàmica negativa contra els equips de primer nivell: dels últims deu partits oficials contra el Reial Madrid o l'Atlètic de Madrid, el Barça no n'ha guanyat cap. Si s'amplia la perspectiva a tots els partits que Koeman ha dirigit contra rivals d'entitat, el Barça només s'ha imposat al Juventus (0-2). Contra el PSG, el Bayern i el Benfica, cap triomf. En total, 12 duels de primer nivell en què el Barça només ha sumat un únic triomf. La resta, dos empats i nou derrotes.

Aquest diumenge, el guió contra els equips grans per moments semblava que podria haver sigut un altre, perquè la posada en escena del conjunt català ha sigut consistent. El Barça ha començat sent amo i senyor de la pilota, amb Memphis donant (avui sí) profunditat des de la banda esquerra i els blaugranes protagonitzant més ocasions que els blancs durant els primers 45 minuts. Però el Madrid, sense patir gaire, n'ha tingut prou amb esperar-se a mig bloc, sobreviure en els pitjors moments (ajudats per l'error de Dest) i executar una idea clara: cada recuperació que agafava el Barça amb les línies avançades era una oportunitat per sortir al contraatac. Quan la pilota arribava a les mans de Courtois, el belga no escatimava segons en enviar una pilotada llarga buscant la velocitat de Vinícius o Rodrygo.

Amb ben poc, s'imposa el Madrid

D'aquesta manera ha arribat el primer gol dels blancs: pèrdua de Memphis amb els dos laterals blaugranes sumats a l'atac, exercici de fe d'Alaba per creuar tot el camp mentre l'atacant neerlandès del Barça decidia no seguir-lo, i l'austríac, amb la seva qualitat, que ha acabat obrint el marcador. Amb ben poc, el Madrid ha sabut fer que el seu guió de partit fos més efectiu que el del Barça. Tot i encaixar el primer gol, els jugadors de Koeman han mantingut el pla inicial fins al descans, intentant conservar la intensitat en la pressió.

Així ho ha exemplificat Busquets, que quan l'equip començava a renunciar als esforços, ha sigut el primer a anar a pressionar en un parell d'ocasions, traslladant als seus companys el missatge que s'havia de continuar sent valent i mossegant la sortida de pilota blanca. "Hem demostrat que no som inferiors al Madrid. Hem passat d'un possible 1-0 al 0-1. Anem millorant a poc a poc", ha volgut defensar Koeman després del duel, minuts abans del lamentable que acabaria vivint al sortir de l'estadi.

A la brossa la feina ben feta

La bona feina feta al primer temps, quan el conjunt blaugrana ha fallat, essencialment, en el que havia reclamat Koeman en la prèvia -"ser efectius"-, ha sigut llençada a la brossa a partir de la segona meitat. Amb el 4-3-3 desfet amb l'entrada de Coutinho per Mingueza, l'equip ha mutat en un 4-2-3-1 que només ha funcionat amb uns primers minuts de rauxa que el Madrid aviat s'ha sabut espolsar. L'equip ha deixat de pressionar amb encert, malgrat que Busquets ha continuat intentant llançar la pressió alta, i el Madrid fins i tot ha aconseguit, en alguns trams de partit, la possessió de pilota en zones defensives, fet que ha provocat alguns xiulets entre l'afició del Barça.

Un conjunt blanc ben pobre s'ha passat la segona meitat sense córrer gaires riscos, i, de fet, la sensació d'impotència s'ha anat apoderant d'un Barça cada cop més desdibuixat i que veia que tot sortia com els blancs volien. El conjunt blaugrana, amb més cor que futbol, ha intentat aproximar-se a l'àrea rival, però els atacs eren desordenats i s'ha fallat en qüestions essencials com els controls o l'orientació del cos de cara a la rematada. "Que hàgim centrat 34 vegades vol dir que hem tingut la pilota. En atac hem de millorar moltes coses. La posició a l'àrea, les últimes centrades, les últimes passades...", ha valorat Koeman.

Amb l'equip totalment partit, si el resultat no ha sigut més ampli ha sigut perquè el conjunt d'Ancelotti, a diferència del Bayern Munic, ha perdonat la vida el Barça. Una lectura no compartida pel tècnic blaugrana: "És exagerat dir que el Madrid podria haver-nos golejat, tot i que a la segona part hagi tingut més oportunitats. Són perillosos al contracop. És quasi impossible controlar l'espai a la nostra esquena. Han creat més perill a la segona part que a la primera".