BARÇA
Esports Barça 17/05/2015

El Barça aconsegueix la 23a Lliga i confirma el domini en la competició en els últims 25 anys

Amb la victòria al Calderón el conjunt blaugrana suma 13 títols de Lliga des de l'arribada de Cruyff, sis més que el Madrid, i retalla diferències en el palmarès històric del torneig

Ferran Mitjà
5 min

BarcelonaDesprés de vèncer aquest diumenge al Calderón davant l'Atlètic de Madrid, el Barça ja suma 23 lligues. Curiosament, aquesta última l'ha guanyat a l'estadi del rival que l'any passat la va alçar al Camp Nou en l'última jornada. Ara, una temporada després els blaugranes sumen una Lliga més al palmarès, i tornen així la jugada als del Manzanares i confirmen el domini culer en la competició domèstica en els últims 25 anys. Si bé és cert que el Madrid té nou títols de Lliga més que el Barça (32), des de l'arribada de Cruyff a la banqueta fins ara, el club català ha retallat la diferència amb els blancs considerablement. Amb la consecució de la Lliga 2014-2015, el club ha guanyat el 56,5% dels títols de Lliga que acumula (13 de 23) en l'últim quart de segle. En canvi, des de la temporada 1928-1929 –la de la primera Lliga espanyola– fins a la 89-90 només n'havia aconseguit 10: un 43,5% en 60 anys.

Cruyff, Ronaldinho, Guardiola i Messi: un quart de segle de domini

A partir de la temporada 90-91 el Barça s'ha convertit en l'autèntic dominador de la Lliga espanyola. Ha aconseguit, amb el d'aquest diumenge, 13 títols en el torneig de la regularitat, sis més que el Madrid (7). Les que resten se les reparteixen entre València (2), Atlètic de Madrid (2) i Deportivo (1).

Les quatre primeres van caure seguides. Les temporades 90-91, 91-92, 92-93 i 93-94 el Barça va ser campió quatre anys seguits liderat pel projecte de Cruyff, afavorit per les 'ajudes' del Tenerife en l'última jornada de les temporades 91-92 i 92-93 i afortunat amb el penal fallat per Djuckic la 93-94. Més tard vindrien les dues de Van Gaal, Rivaldo, Luis Enrique, Guardiola i companyia. Les temporades 97-98 i 98-99 el Barça va alçar el títol de Lliga amb el controvertit holandès a la banqueta i uns joves Xavi i Puyol que començaven a treure el cap pel primer equip.

Les temporades 2004-2005 i 2005-2006 un equip entrenat per un altre holandès, Frank Rijkaard, i liderat per l'alegria de Ronaldinho va tornar a aconseguir l'hegemonia de la competició domèstica, que va ser traspassada després al Barça de Messi, Iniesta, Xavi, Piqué, Alves, Busquets i companyia. Aquest conjunt, fins avui, i amb tres entrenadors diferents (Guardiola, 'Tito' Vilanova i Luis Enrique) ha aconseguit alçar cinc lligues més per col·locar al museu del club: 08-09, 09-10, 10-11, 12-13 i, finalment, l'aconseguida aquest diumenge al Calderón: la 13a en 25 anys, la 23a de la història del Barça.

El Barça confia que Puyol tornarà a estar al 100% després d'operar-se el genoll i aposta perquè segueixi sent la parella de Piqué.

30 anys per oblidar

Entre els anys 1960 i 1990 el Barça va viure l'època temporal menys profitosa de la història del club a la Lliga. Durant aquests anys el Madrid va aconseguir distanciar-se en el palmarès a causa de la sequera que va viure el Barça. En aquests 30 anys els blaugranes només van aconseguir dues Lligues. La primera l'any 74, marcada per l'arribada de Cruyff com a jugador i la presència de Rinus Michels a la banqueta –per a molts, l'avi de la implantació de l'estil del Barça–. La segona l'any 85, que va col·locar Urruti al pedestal d'ídols del barcelonisme. El conjunt dirigit pel britànic Terry Venables i liderat per un incombustible Shuster va alçar el títol a Valladolid, després que Urruti aturés un penal en l'últim minut de partit de la jornada 30 –quatre abans del final.

Terry Venables

El bienni d'Helenio Herrera (59-60 - 60-61)

Després de vuit anys amb cinc lligues (1945-1953), l'arribada de Di Stéfano al Madrid va produir que el domini a la Lliga agafés el pont aeri per establir-se a Chamartín. Però el tècnic uruguaià –un dels més reconeguts de la història del club pel seu futbol alegre i efectiu– va aconseguir trencar amb el domini blanc. La temporada 59-60 i la 60-61 el Barça va aixecar el títol de Lliga. Amb un veterà Ramallets a la porteria i un Kubala desgastat, Helenio Herrera va decidir donar galons al gallec Luis Suárez (l'únic Pilota d'Or espanyol de la història). Suárez, amb l'ajuda d'una petita recuperació de Kubala, va conduir el Barça cap a la consecució de dues Lligues consecutives abans d'abandonar el club per marxar a l'Inter de Milà.

Helenio Herrera dut en volandes pels seus jugadors / FCBARCELONA.CAT

El primer cicle triomfal (44-45 - 52-53)

Després que als anys 30 i principis dels 40 la Lliga tingués diversos campions i patís una aturada de tres temporades (36-39) per la Guerra Civil, el Barça va establir la primera hegemonia clara en la competició. En nou temporades el club va guanyar cinc Lligues. La primera l'any 45, amb Samitier ja de tècnic –el primer home a aconseguir el títol com a jugador i entrenador– i una plantilla liderada per un jove César i Velasco a la porteria. A partir d'aquí es van anar succeint títols de Lliga (47-48, 48-49, 51-52, 52-53).

A una base ja sòlida, s'hi va sumar la presència de Kubala l'any 50. L'hongarès va convertir-se en el líder indiscutible d'un equip que va marcar la primera època d'or al club. L'hongarès va esdevenir el primer heroi mediàtic del barcelonisme i envoltat d'altres grans figures com César, Ramallets, Seguer, Biosca o Manchón, el Barça va marcar una hegemonia que va viure el clímax la temporada 51-52. Aquesta fornada de futbolistes ha quedat gravada en l'imaginari barcelonista. El famós Barça de les cinc copes.

Kubala remata davant un jugador de l'Athlètic de Bilbao, a la final de la Copa del Generalísimo / EFE

Primera Lliga, primer títol

El Barça va començar amb bon peu en la història de la Lliga. La primera es va disputar la temporada 1928-1929 i els catalans van ser campions el 23 de maig del 1929 –a l'última jornada– després de guanyar (4-1) davant del Reial Unión d'Irún i que el Madrid perdés (2-0) al camp de l'Athletic Club. Els blaugranes van ser campions amb 25 punts, dos més que els blancs. Aquella temporada, però, la competició de la regularitat tenia només 10 equips i les victòries no valien tres punts com ara, sinó dos. A la plantilla del Barça hi havia un dels primers ídols del club, Samitier, i l'entrenador era el britànic James Francis Bellamy.

El primer equip del Barça en guanyar la Lliga/ FCB

Des de la primera Lliga, que el club català va guanyar amb 25 punts, fins a la 23a, que s'ha aconseguit amb 93, el Barça ha tingut algun cicle d'èxit i ha patit molts anys consecutius de sequera a la Lliga. Però amb l'arribada de Cruyff, passant per Van Gaal, Rijkaard, Guardiola, 'Tito' Vilanova i, ara, Luis Enrique, sembla que el conjunt blaugrana ha aconseguit l'hegemonia clara de la competició. Amb nou lligues menys que el Madrid, els catalans estan reduint el desavantatge en el palmarès de la Lliga des de fa 25 anys, pas a pas, Lliga a Lliga.

stats