Barça
Esports Barça 12/08/2023

Les xifres del traspàs de Dembélé: el PSG paga 50 milions i el Barça se'n queda 35

La marxa del francès permetrà inscriure altres jugadors i intentar fer més fitxatges

3 min
Dembélé celebrant el seu gol contra el Reial Madrid a Dallas.

BarcelonaEra el gener del 2018. No feia ni mig any que Ousmane Dembélé era al Barça. L'extrem s'estava recuperant de la primera lesió que va patir vestit de blaugrana i que el va deixar quatre mesos sense jugar. En una conversa informal amb Josep Maria Bartomeu, un grup de periodistes li van preguntar per l'estat físic del jugador. El president va alçar la mirada: "El problema no el té a la cama, el té aquí", va dir, assenyalant-se el front. Sis temporades després d'aquell fitxatge que va costar 105 milions, d'una quinzena de lesions i d'innumerables maldecaps, Ousmane Dembélé ha ja és història. Se'n va al París Saint-Germain. Divendres a la nit signava tota la paperassa i dissabte al matí els dos clubs ho feien oficial. Se'n va a canvi de 50,4 milions d'euros. Tot i que, d'aquests, uns 15 aniran a la butxaca del jugador.

El pas de Dembélé pel Barça ha estat tan sonat que s'ha parlat més d'ell en clau extraesportiva que no pas futbolística. S'ha lesionat catorze vegades. Quinze, si es compta la baixa per coronavirus, del que va contagiar-se quan es va casar en plena pandèmia -per sorpresa de tothom- i ho va celebrar amb tots els honors i sense mesures de protecció. En aquests sis cursos, el Barça ha disputat 330 partits oficials i el Mosquit se n'ha perdut 119 per lesió. Poc més de la tercera part. Quan es preguntava al club o al vestidor pels motius, les respostes eren diverses. Des de mals hàbits alimentaris a no respectar les hores de son. Per no parlar de les vegades que feia tard als entrenaments. La situació era tan grotesca que, durant un temps, els seus veïns al barceloní barri de la Mercè anaven a anècdota per dia. "El jugador està cansat que sempre es parli malament d'ell", apuntaven fonts oficials del Barça, encara durant el mandat de Bartomeu. "Sí, però ell no hi posa de la seva part", responien habitualment els interlocutors.

L'elevada fitxa de Dembélé, sumada a l'amortització pendent, feia que el Barça no trobés un club comprador per al jugador, o que cap de les propostes rebudes fos interessant. I així s'arribava a l'estiu del 2021, quan a l'extrem li quedava un únic any de contracte. La sortida estava més a prop, però una lesió amb França va tirar pel terra qualsevol opció de traspàs. Havia d'estar tres setmanes lesionat i van ser més de quatre mesos. Aquell Nadal, amb el Barça ofegat pel 'fair play', el club va intentar que Dembélé sortís, ni que fos en forma de cessió, per aconseguir una mica de marge i que l'equip es reforcés. El jugador, amb el consell del seu agent, Moussa Sissoko, s'hi va negar en rodó. I la resposta de la direcció esportiva va ser apartar-lo de la disciplina del primer equip. Xavi Hernández, que feia poc que s'havia fet càrrec de la banqueta culer, va lidiar amb Mateu Alemany -director de futbol- per reconvertir la situació. I ho va aconseguir. Xavi havia estat el gran avalador de Dembélé, de qui assegurava que "ben treballat pot arribar a ser el millor del món a la seva posició".

La insistència de l'entrenador va ser clau perquè Dembélé, un cop acabat el seu contracte l'estiu del 2022, renovés amb el Barça. Les pretensions econòmiques del jugador eren astronòmiques. Addicionalment, el seu agent volia una prima de fitxatge que se li havia negat el 2017. Com que no hi havia manera de posar-se d'acord, es va trobar una solució intermitja. Un contracte per dues temporades, amb una clàusula de sortida fàcil per aquest estiu sempre que el jugador portés una oferta de 50 milions. A canvi, la meitat del que ingressés el club s'ho repartirien Dembélé i el seu agent.

Però, quan ja estava tot enllestit i Dembélé anava camí de París, el Barça va considerar que el futbolista no havia complert part del seu contracte i va amenaçar amb quedar-se els 25 milions que li corresponien de bonificació. Un estira i arronsa que s'ha allargat gairebé dues setmanes i que semblava condemnat a acabar als tribunals. Fonts oficials del Barça han assegurat a aquest diari que, finalment, 35 milions van "íntegrament" a les arques blaugranes i que 15 són per al jugador. Addicionalment, i a través d'un comunicat, el Barça ha assegurat que no ha negociat amb el PSG la venda de Dembélé, sinó que els diners (50,4 milions) corresponen a allò que ja estava signat per contracte.

Diners per inscriure els jugadors pendents

Fins ahir, el Barça només tenia inscrits 12 efectius perquè no complia la reglamentació de fair play de la Lliga. L'acord comercial anunciat ahir i la sortida de futbolistes com Franck Kessie i Ousmane Dembélé han de permetre tenir tota la plantilla actual a disposició de Xavi Hernández. El primer de complir el tràmit va ser Araujo, i el següent ha estat Gündogan. La resta s'han d'anar inscrivint durant el dia.

stats