Barça
Esports Barça 11/08/2023

Laporta aixeca una repalanca de 120 milions per inscriure jugadors

Fins ara el club només havia pogut inscriure 12 efectius quan falten dos dies per debutar a la Lliga

3 min
Laporta i Iñigo Martínez

BarcelonaEl Barça ha anunciat, només dos dies abans del debut a la Lliga, l'acord financer que hauria de permetre inscriure els nous fitxatges i els jugadors que encara no podien jugar. El club ha informat que "Libero Football Finance AG i els assessors d’inversions privades NIPA Capital B.V. han esdevingut nous socis de Bridgeburg Invest, marca comercial de Barça Vision". És a dir, ha posat ordre a la cèlebre palanca de Barça Studios, tancada fa un any per poder fer el registre oficial d'alguns fitxatges, com el de Robert Lewandowski. Fins ara, el Barça només tenia inscrits 12 efectius al no complir la reglamentació de fair play de la Lliga. Ara, aquest acord i la sortida de futbolistes com Franck Kessie –ja oficial– i Ousmane Dembélé –a París a l'espera de rubricar-se del tot la seva marxa al PSG– han de permetre tenir tota la plantilla actual a disposició de Xavi Hernández. El primer en complir el tràmit ha sigut Araujo.

Libero i NIPA han adquirit finalment el 29,5% de la propietat de Barça Vision, que és la divisió de Barça Studios dedicada al negoci del metavers, per 120 milions, corresponents a una part de la participació que estava en mans de Socios.com i Orpheus Media. Barça Vision és una iniciativa de la institució per agrupar totes les accions associades al Web3, NFT's i metavers que formen part de l’estratègia per construir l’Espai Barça Digital. L'operació es fa a través de la societat Bridgeburg Invest, que es va constituir ad hoc fa un any per vendre aquests actius, i s'origina en el fet que l'ingrés financer de 200 milions reflectit en el pressupost 2022-23 no s'ha complert: el club només n'ha cobrat 20, si bé tant Socios com Orpheus sostenen que estan al dia del calendari de pagaments.

La clau per inscriure jugadors rau en els diners que els alemanys i els neerlandesos deixin anar abans de l'1 de setembre, que és quan tanca el mercat. Dels 120 milions compromesos, en serien necessaris 60 a curt termini per desbloquejar l'operació entrada. Si la quantitat baixa d'aquests 60, caldrien més sortides de futbolistes per rubricar les inscripcions pendents –un total de vuit entre fitxatges i renovacions– i aspirar a fer més incorporacions per a la plantilla. L'explicació és que els 60 milions estaven reflectits al pla de viabilitat aprovat per la Lliga. D'altra banda, si són 120 milions pel 29,5% del negoci total de Barça Studios, la proporció diu que el calaix de sastre digital i audiovisual del club té una valoració d'uns 406 quilos i cada vegada més actius sota el seu paraigua.

Mountain & Co. I Acquisition Corp per buscar diners per a Barça Studios

La companyia amb seu a Alemanya Libero és especialista en el suport integral a clubs de futbol en qüestions de finançament i rendibilitat i ofereix assessorament i suport en tots els aspectes econòmics. Per la seva banda, NIPA, companyia d'inversió amb seu als Països Baixos, "proporciona una visió única i innovadora en el procés d’acceleració del creixement d’empreses i continuarà assessorant l’entitat en el futur" segons el comunicat del club, que recorda que "la venda de la participació a Bridgeburg Invest es va dur a terme d’acord amb l’autorització de l’assemblea general de socis i sòcies del FC Barcelona celebrada el 23 d’octubre del 2021 i ratificada la participació de Socios.com i Orpheus Media com a socis minoritaris a la del 9 d’octubre del 2022".

Paral·lelament, el Barça també ha anunciat l’acord amb Mountain & Co. I Acquisition Corp, firma radicada a les Illes Caiman, que cotitza al Nasdaq i especialitzada en invertir en companyies tecnològiques i sectors emergents. L’acord, segons apunta l'entitat, "està enfocat a fer que Barça Vision i Barça Media puguin accedir a finançament específic als nous mercats de capital nord-americans que accelerin les iniciatives del club al sector digital i poder difondre els continguts de Barça Media a noves audiències en mercats estratègics per al club a tot el món". A més a més, el Barça "espera que els dos negocis [Vision i Media] es converteixin en una font significativa d’ingressos per al club amb una valoració estimada d’aproximadament 910 milions d'euros".

Segons informa El Confidencial, l'assessor financer exclusiu d'aquesta última operació és Key Capital, la companyia d'Anas Laghari, de la màxima confiança de Florentino Pérez i que ja va participar en les palanques de l'any passat. L'associació amb Mountain & Co. | Acquisition Corp, que encara ha de ser ratificada pels compromissaris, implica treure els projectes Vision i Media (sota el paraigua de Barça Studios) a la borsa nord-americana perquè siguin posteriorment adquirits, fet que pot provocar que la propietat dels mateixos deixi de ser del Barça, independentment dels quatre socis que ara han posat diners per finançar-los (Socios, Orpheus, Libero i NIPA).

stats