Barça
Esports Barça 10/08/2023

Palanca sobre palanca perquè el Barça eviti ensurts abans de diumenge

El club blaugrana necessita revendre patrimoni per arribar a diumenge amb els deures fets

4 min
El president del Barça, Joan Laporta

BarcelonaEl Barça debuta a la Lliga aquest diumenge contra el Getafe (21.30 h) i Xavi Hernández a hores d'ara només té inscrits (i, per tant, disponibles) 12 jugadors del primer equip per al primer desplaçament del curs. A la llista provisional ja no hi ha Franck Kessie, que ha marxat a l'Al-Ahli saudita deixant una plusvàlua d'uns 12 milions i un estalvi salarial d'aproximadament la mateixa xifra. En canvi, Ousmane Dembélé encara figura en la nòmina oficial, si bé el club blaugrana està tancant els serrells de la seva sortida al PSG. Això sí, l'extrem francès hi surt sense dorsal: el 7 que lluïa se'l queda Ferran Torres, mentre que Raphinha heretarà l'11 que portava el valencià. El Mosquit confirmarà la seva marxa aquest divendres.

D'aquí fins diumenge, el Barça està obligat a accelerar gestions per donar d'alta jugadors que no estan registrats. El més urgent és Ilkay Gündogan, que contractualment quedaria lliure en cas de no ser inscrit a temps. Les altres dues adquisicions, Oriol Romeu i Iñigo Martínez, tampoc figuren a la web d'inscrits, tot i que el central basc està lesionat (en té per a dues o tres setmanes més) i pot esperar una mica per completar el tràmit. La llista de deures s'amplia amb Ronald Araujo, que va acabar contracte als ulls de la patronal el passat 30 de juny, i els recentment renovats Sergi Roberto, Marcos Alonso i Iñaki Peña. També hi ha pressa per normalitzar la situació d'Alejandro Balde, malgrat que Xavi el podria convocar com a jugador de categories inferiors, igual que Ez Abde, Fermín López, Lamine Yamal o Àlex Valle. Per la seva banda, Pablo Gavi consta com a inscrit del primer equip gràcies a una mesura cautelar, mentre que Clément Lenglet i Sergiño Dest, descartats que venen de cessió, no estan apuntats.

La feinada d'inscripcions és considerable a només cinc dies del deadline parcial que suposa la primera jornada de Lliga. Segons va avançar RAC1 i ha pogut confirmar l'ARA, els traspassos de Kessie i Dembélé generaran un espai que el Barça podria utilitzar per a dues inscripcions de fitxes de la part alta de l'escala salarial o bé per a tres de la part baixa. Del primer grup són Gündogan, Araujo i Iñigo Martínez (amb preferència per als dos primers) i del segon, Romeu, Sergi Roberto, Alonso i Peña. Per tant, en el cas que no hi hagués més operacions a part de les de Dembélé i Kessie, els tècnics haurien de prioritzar inscripcions abans de viatjar a Getafe. La solució a aquesta limitació passa pels despatxos econòmics.

En la lluita per construir fair play, més efectiva i menys capritxosa és l'anomenada repalanca de Barça Studios. Fa dues setmanes, a la gira nord-americana, directius de la institució van donar gairebé per tancat un acord amb un fons alemany per revendre-li el 16% del calaix de sastre audiovisual traspassat a Socios.com i Orpheus Media per 60 milions d'euros. La quantitat havia d'entrar de cop i permetia la inscripció de la majoria dels contractes pendents. Però l'operació no acabava de cristal·litzar, fins al punt que va transcendir —via el canal Jijantes— una alternativa vinculada al fons mexicà Mountain Nazca, que suposadament comprava el 49% de la productora a Socios i Orpheus per 180 milions, 20 menys dels que van abonar les dues societats fa un any, i en donava 30 abans de l'1 de setembre. Aquest dimecres la balança es tornava a inclinar cap a la primera operació, que podria fer-se oficial entre avui i demà.

Assumir una devaluació del negoci de Barça Studios

Tant la via alemanya com la mexicana neixen del fet que l'ingrés financer de 200 milions reflectit en el pressupost 2022-23 no s'ha complert: el club només n'ha cobrat 20, si bé tant Socios com Orpheus sostenen que estan al dia del calendari de pagaments. Sigui com sigui, el club haurà d'acceptar una lleu devaluació de les accions de Barça Studios a canvi de la liquiditat a curt termini que li garanteix recomprar-ne una part per revendre-la després a altres inversors. Si finalment són 60 els milions que li cauen pel 16% del negoci, el càlcul del total arribarà als 375, uns 25 menys que els 400 inicials. L'entrada d'un tercer inversor a la productora farà que Orpheus i Socios baixin la seva participació fins al 16,5%. L'operació és 100% financera, pensada únicament per complir el pla de viabilitat. Si no, la Lliga bloquejava les operacions.

El trencaclosques alimenta la incertesa a pocs dies per a l'estrena oficial del vigent campió estatal. El llast no només és patrimoni del Barça, ja que la majoria d'equips de Primera tenen també problemes per ajustar-se al control econòmic, però ja és innegable que el club presidit per Joan Laporta viu un tercer estiu seguit entregat a l'èpica als despatxos. El del 2021, marcat per l'adeu inesperat de Leo Messi, va requerir molts malabarismes per registrar Memphis, Kun Agüero, Eric Garcia i Luuk de Jong —dels quals només el central de Martorell sobreviu a la plantilla. I el del 2022, tot i el dòping de les palanques, va evitar una desgràcia gràcies a Jaume Roures i a un aval personal del mateix Laporta i el tresorer Ferran Olivé. Viure amb l'aigua al coll continua sent tendència al Barça.

stats