Barça
Esports Barça 01/08/2022

El Barça torna dels Estats Units amb el got gairebé ple

Xavi Hernández treu suc dels reforços i n'espera més a dues setmanes de l'inici de la Lliga

3 min
Xavi Hernández saludant Massimiliano Allegri abans del Barça-Juventus.

BarcelonaXavi Hernández entra en la recta final de la seva primera pretemporada com a entrenador del Barça. Li hauria agradat dirigir entrenaments de més qualitat en la gira nord-americana de les últimes dues setmanes, un periple que ja va començar més tard del previst per culpa d'uns problemes burocràtics, però una calor sufocant –sobretot a Las Vegas i Dallas– l'ha obligat a refer els plans sobre la marxa. És el que té el futbol actual: cal atendre a l'estiu els públics presencialment desatesos durant la temporada regular i omplir la butxaca amb viatges transoceànics que, en el cas recent del Barça, suposaran 10 milions d'euros, a més d'una plataforma per passejar barcelonisme pel món. El preu a pagar és la dificultat per fer sessions preparatòries completes a la gespa, lluny de la comoditat que suposa treballar a casa. Tot i això, l'equip culer torna a Barcelona reforçat amb nous fitxatges i també amb bones sensacions en els quatre partits disputats contra l'Inter de Miami, el Reial Madrid, el Juventus i els New York Red Bulls.

Piqué, actor secundari

El cos tècnic ha repartit els esforços als Estats Units fins al punt que cap jugador ha completat els 90 minuts en cap dels quatre partits. Tampoc a la porteria, on Xavi confiarà en Iñaki Peña com a suplent de Marc-André ter Stegen. L'alacantí, que ha participat en els quatre duels, serà el primer porter de la casa des de Jordi Masip que aconsegueix certa estabilitat en el primer equip. A l'eix defensiu, l'entrenador ha confiat sempre d'entrada en una dupla de nou encuny formada per Andreas Christensen i Eric Garcia. Sobre el paper, cap dels dos centrals serà indiscutible aquesta temporada, però han aprofitat de valent l'oportunitat que els concedia el buit que omplirà Jules Koundé i el fet que Ronald Araujo hagi hagut de jugar de lateral dret a l'espera que el Barça faci realitat l'arribada de César Azpilicueta. La gestió de les responsabilitats en fase defensiva envia un missatge molt clar a Gerard Piqué. A punt de fer els 36, el defensa barceloní tindrà més competència que mai. Per primer cop en més d'una dècada, no començarà el curs amb l'etiqueta d'indiscutible. No pot dir el mateix que Sergio Busquets i Jordi Alba, que de moment sí que conserven el rol d'anys anteriors.

De Jong, desplaçat del mig del camp

El cas del migcentre de Badia és especialment clar. Tot i que Xavi ha promocionat Nico González com a pivot a la gira, encara hi ha molta distància entre les prestacions del gallec i les del vallesà, que en principi comença la seva última campanya al primer equip del Barça. Busquets acaba contracte el 2023 i té previst marxar per provar sort en un futbol de menys intensitat, però la seva incidència en el joc col·lectiu no té un relleu clar. O, com a mínim, Xavi encara no l'ha trobat. I si l'entrenador no les té totes amb Nico, molt menys amb Frenkie de Jong, que ha jugat tres dels quatre amistosos de central i només ha trepitjat la medul·lar per fer d'interior. El club necessita que el neerlandès se'n vagi o s'abaixi significativament el salari, però cap de les dues coses ha passat. Mentre resol aquest enigma clau per inscriure els nous fitxatges, el barcelonisme s'il·lusiona amb el flow i el talent que emanen Pedri, Gavi i Pablo Torre i amb l'energia que ha descarregat Franck Kessie en les seves primeres aparicions. L'ivorià ha captivat per la seva verticalitat. També ha sorprès Miralem Pjanic, que està decidit a quedar-se al Camp Nou i té unes qualitats molt valorades per Xavi.

Lewandowski i dos més

Si finalment acaba sortint De Jong, s'espera que el Barça faci un últim moviment per completar el mig del camp i dotar-lo de la màxima competència. Això ja no passa amb la davantera blaugrana, que després de l'ampliació d'Ousmane Dembélé i de les arribades de Robert Lewandowski i Raphinha Dias de cop està entre les millors d'Europa. La lluita serà molt interessant sobretot a la banda dreta, on Raphinha ha aterrat en estat de gràcia i Dembélé nota la pressió en positiu. El brasiler ha aportat dos gols –un de bellíssima factura contra el Madrid– i dues assistències en tres aparicions, mentre que el gal torna a Barcelona amb quatre dianes i una exhibició davant del Juventus. Lewandowski ja s'ha estrenat com a nova icona culer, però encara no ha pogut celebrar cap gol. Ansu Fati, Aubameyang i Memphis sí que han vist porteria, però només els dos primers tenen plaça assegurada al vestidor. L'augment de pólvora en atac obliga el neerlandès a canviar d'aires i avisa Ferran Torres, absent per lesió en pretemporada, que els minuts aniran més cars que no pas la temporada passada. I l'extrem valencià encara ha de justificar els 55 milions fixos que va costar en el passat mercat d'hivern.

stats