Barça

Bartomeu va fer fora Noelia Romero com a represàlia per haver investigat el Barçagate

La justícia declara improcedent l'acomiadament de l'antiga 'compliance' blaugrana

3 min
Noelia Romero a la sortida del judici atenent els mitjans de comunicació.

BarcelonaSegons ha avançat El Periódico i ha pogut confirmar l'ARA, Noelia Romero ha guanyat el seu judici contra el Barça. Romero va ser apartada de les seves funcions de compliance officer i posteriorment acomiadada quan va decidir investigar els fets del Barçagate, que posteriorment s'han judicialitzat fins al punt que s'hi han trobat connexions amb l'unionisme.

El magistrat social que ha portat el cas entén que la decisió presa pel llavors president blaugrana, Josep Maria Bartomeu, és una represàlia contra Romero per haver investigat la contractació irregular d'un conglomerat d'empreses per fer seguiment i monitoratge de les xarxes socials i desprestigiar opositors de la junta, jugadors i empresaris catalans. En la sentència, el jutge Juan Manuel Fernández deslliura Romero d'haver comès qualsevol mala praxi i expressa que la van acomiadar perquè els seus informes podien comprometre Bartomeu; la seva mà dreta, Jaume Masferrer, i també l'excap dels serveis jurídics culer, Román Gómez Ponti. Tots tres, juntament amb l'ex-CEO Òscar Grau, estan imputats per aquest assumpte.

Tot i que la demanda inicial era per acomiadament nul, el jutge ha sentenciat finalment que sigui improcedent, de manera que el Barça haurà de pagar una indemnització corresponent a 33 dies per any treballat a l'afectada, que és el que estableix la llei. L'altra opció era readmetre Romero a l'empresa després de pagar-li més de 300 euros diaris des del moment de l'acomiadament (10 de juliol del 2020) fins a l'actualitat en concepte de salaris de tramitació. El club es decantarà per la primera via, doncs la junta de Joan Laporta ja ha nomenat càrrecs de confiança per al departament de compliment.

Romero ha emès un comunicat on celebra que "ha quedat demostrada la improcedència" del seu acomiadament. "El jutjat ho interpreta com a reacció il·lícita davant de la meva iniciativa investigadora pel cas Barçagate. La sentència també destaca que no vaig cometre cap falta greu ni molt greu, sense poder provar cap de les 13 acusacions de la carta d'acomiadament i quedant les mateixes desproveïdes de contingut fàctic. Igualment, destaca en diverses ocasions l'enemistat manifesta de Román Gómez Ponti, investigat pel cas Barçagate", diu Romero, que també expressa que la sentència no dona credibilitat al testimoni de l'antic cap dels serveis jurídics.

La vista oral del procediment es va produir fa uns mesos després que l'afectada no arribés a un acord amb el Barça, ja presidit per Laporta. A favor seu van declarar, entre d'altres, Enrique Tombas, Maria Teixidor i Jordi Calsamiglia, tres directius que van dimitir l'abril del 2020 precisament per culpa del Barçagate.

"Per a mi, l'acomiadament és una represàlia directa". Així ho va sentenciar Calsamiglia després de reconèixer que la seva feina havia sigut "seriosa i rigorosa" mentre era la compliance officer de la institució. A més, l'exdirectiu va explicar que era conscient que, com que des d'un començament va defensar Romero, el mateix departament de compliance i el de legal oposaven resistència a lliurar informació, cosa que dificultava la tasca de Romero per fer la seva investigació d'ofici pel Barçagate.

En la mateixa línia, el president del comitè d'empresa del Barça, Jaume Feliu, va reconèixer que tenia coneixement que Gómez Ponti bloquejava les peticions de Romero. La compliance, a la sortida del judici, va voler remarcar les tres denúncies internes que va presentar contra Ponti i Marta Plana –membre del departament de compliance juntament amb David Bellver– per coaccions a l'hora de realitzar la seva investigació sobre el cas de les xarxes socials. "La feina de la Noelia era excel·lent", va defensar Tombas, extresorer de l'entitat i membre del comitè de compliance amb Romero. Teixidor va anar un pas més enllà. La secretària de la directiva de Bartomeu i presidenta del departament de control i transparència del club, a més d'admetre que Romero "és una gran professional", va remarcar la feina feta en "el bon informe documentat" sobre el Barçagate de la compliance.

El jutge, molt crític amb l'auditoria de KPMG

El document final de la investigació de Romero, que va ser lliurat el 2 de juny del 2020 a tots els membres de la directiva, va ser plantejat per Antonio Jordà, l'advocat de Romero, com el principal motiu de l'acomiadament de la compliance. El lletrat defensor del Barça, però, va fer èmfasi que l'auditoria feta aquells mesos per l'auditora KMPG havia conclòs que l'empleada no estava executant les seves tasques de forma correcta i que allò servia com a base per a la suspensió de feina i de sou.

Precisament sobre aquest estudi realitzat per KPMG, el jutge dubta de la seva validesa perquè creu que es va encarregar principalment per detectar errades en les tasques de Romero, justificar les mesures disciplinàries que es van prendre contra ella i desmentir que Bartomeu encarregués difamacions a xarxes contra figures crítiques amb el seu mandat. De fet, l'auditoria del Barçagate només va qüestionar que la contractació dels serveis d'I3Ventures es fes de manera fraccionada per driblar els controls interns del club.

stats