Exdirectius de Bartomeu defensen Noelia Romero: "El seu acomiadament va ser una represàlia"

El procés queda vist per a sentència: “Ara cal que es faci justícia”

3 min
Noelia Romero a la sortida del judici atenent als mitjans

Barcelona"Estic fortament satisfeta de com ha anat [la vista]. Ara cal esperar que es faci justícia", confessava Noelia Romero a les portes del jutjat social 8 de la Ciutat de la Justícia. Després de les més de tres hores de judici, l'antiga compliance officer blaugrana es va mostrar exultant i optimista a l'espera de la sentència del magistrat Juan Manuel Fernández en el seu cas contra el Barça. Fins a 7 testimonis (tres per part del club i quatre a demanda de l'advocat de Romero) van complementar els punts de vista dels advocats, que van centrar els seus interrogatoris en el cas Barçagate (o Bartogate) i les tasques de Romero mentre formava part de l'entitat blaugrana.

"Per a mi, l'acomiadament [de Noelia Romero] és una represàlia directa". Així ho va sentenciar Jordi Calsamiglia –exdirectiu que va dimitir el 9 d'abril del 2020 arran de l'escàndol de les xarxes socials de l'entitat blaugrana– després de reconèixer que la seva feina havia sigut "seriosa i rigorosa" mentre era la compliance officer de la institució. A més, l'exdirectiu va explicar que era conscient que, com des d'un començament va defensar Romero, el mateix departament de compliance i el de legal oposaven resistència a lliurar informació, cosa que dificultava la tasca de Romero per fer la seva investigació d'ofici pel Barçagate.

En la mateixa línia, el president del comitè d'empresa del Barça, Jaume Feliu, va reconèixer que tenia coneixement que Roman Gómez Ponti –cap dels serveis jurídics del Barça a la junta de Bartomeu– bloquejava les peticions de Romero. La compliance, a la sortida del judici, va voler remarcar les tres denúncies internes que va presentar contra Ponti i Marta Plana –membre del departament de compliance amb Bellver i Romero– per coaccions a l'hora de realitzar la seva investigació sobre el cas de les xarxes socials.

Dos dels exdirectius que també van abandonar el club després que es fes públic el Bartogate van compartir aquesta percepció sobre les tasques de Noelia Romero. "La feina de la Noelia era excel·lent", ha defensat Enric Tombas, antic tresorer de l'entitat i membre del comitè de compliance juntament amb Romero. Maria Teixidor va anar un pas més enllà. La secretària de la directiva de Bartomeu i presidenta del departament de control i transparència del club, a més d'admetre que Romero "és una gran professional", va remarcar la feina feta en "el bon informe documentat" sobre el Barçagate de la compliance.

El document final de la investigació, que va ser lliurat el 2 de juny del 2020 a tots els membres de la directiva, va ser plantejat per Antonio Jordà, l'advocat de Romero, com el principal motiu de l'acomiadament de la compliance. El lletrat defensor del Barça, però, va fer èmfasi que l'auditoria feta aquells mesos per l'auditora KMPG havia conclòs que ella no estava executant les seves tasques de forma correcta i servia com a base per a la suspensió de feina i sou de Romero.

"Abans del Barçagate tot anava bé"

L'únic testimoni sense relació directa amb l'entitat blaugrana va ser Enric Olcina, encarregat de realitzar l'auditoria de KMPG sobre la compliance. Durant la seva declaració, l'advocat de Romero va demanar, punt per punt, explicacions de les conclusions de l'informe, aportant proves –com documents signats que no estaven recollits–, mentre que Olcina entrava en contradicció amb David Bellver. L'antic tresorer i membre del departament de compliance va afirmar que no havia mantingut cap comunicació amb Olcina durant la investigació, mentre que l'auditor va reconèixer que les converses eren constants, ja que tant ell com Marta Plana eren els seus interlocutors.

En les conclusions de la vista, l'advocat del Barça va remarcar que tant els testimonis com les proves presentades reforcen l'acomiadament de Romero, mentre que l'advocat de Romero va defensar que "abans del Barçagate tot anava bé" i la relació amb la compliance dins de l'entitat era normal. Ara el judici ha quedat vist per a sentència. Serà el jutge Juan Manel Fernández qui, després de revisar els més de 500 documents aportats a la vista i les argumentacions dels testimonis, decidirà si la petició de Romero envers el Barça s'escau.

La compliance demana l'acomiadament improcedent, la nul·litat del procediment i una compensació per danys i perjudicis xifrada en 300.000 euros.

stats