Barça
Esports Barça 07/12/2023

La batalla més personal d'Alejandro Balde

El jove defensor, un dels jugadors amb més minuts disputats de la plantilla, entoma la irrupció de João Cancelo al lateral esquerre

4 min
Alejandro Balde durant un entrenament recent

BarcelonaAlejandro Balde va acabar molest després d'escalfar-se durant una bona estona a la banda i, finalment, no saltar a la gespa en l'últim partit del Barça, el triomf contra l'Atlètic de Madrid. Els escollits per entrar de refresc van ser Ferran Torres, Lamine Yamal i, ja amb el temps gairebé acabat, Fermín López. Des de la ciutat esportiva de Sant Joan Despí treuen ferro a l'episodi i ho justifiquen per les ganes de qualsevol jugador de voler jugar. La realitat és que el jove lateral només ha disputat 8 minuts en els últims dos partits, fet que ajuda a entendre que l'altre dia no entomés del tot bé no jugar contra els matalassers. Ara bé, si es miren les xifres globals de la temporada, la perspectiva és una altra.

El futbolista, que va complir 20 anys a l'octubre, és el quart jugador de camp amb més minuts. Si es té en compte Marc-André ter Stegen –que s'ha perdut els tres últims partits per lesió i no tornarà a jugar fins al febrer–, és el cinquè. Només Ilkay Gündogan (1.666 minuts), el porter alemany (1.530'), João Cancelo (1.415') i Robert Lewandowski (1.322') han jugat més que ell (1.232'). La temporada passada, la de la seva consolidació al primer equip, Balde va ser el cinquè jugador de camp (el sisè en total) amb més minuts disputats sumant totes les competicions. A banda de Ter Stegen, només el van superar Lewandowski, Gavi, Jules Kounde, Sergio Busquets i Frenkie de Jong.

Ja havia debutat amb Ronald Koeman, però va ser de la mà de Xavi Hernández i del seu cos tècnic amb qui Balde va completar un gran any. Això li va valdre la nominació al Golden Boy, el guardó al millor jugador jove de la temporada. El lateral, criat entre la plaça dels Porxos del barri de Sant Martí de Provençals i La Masia, va quedar segon en la votació, per darrere del madridista Jude Bellingham i per davant del futbolista del Bayern Jamal Musiala. Balde va ser un dels artífexs de la gran defensa amb què el Barça va aconseguir imposar-se a la Lliga: va participar en 33 partits, sent titular en 30 i amb una mitjana de 75 minuts jugats.

Jordi Alba no va tenir cap més remei que acceptar el seu rol com a tutor del jove talent del planter. El lateral de l'Hospitalet, que en temporades anteriors havia mantingut les distàncies amb els jugadors que havien arribat per fer-li competència, com Júnior Firpo, va viure el seu últim any al Barça i va decidir fer les maletes cap a Miami malgrat que li quedava un any de contracte. Balde també va començar a ser convocat amb la selecció absoluta espanyola. Al setembre, el club li va millorar les condicions econòmiques i es convertia en jugador del primer equip amb una renovació fins al 2028. La seva clàusula de rescissió passava a ser la mateixa que la d'alguns dels seus predecessors: 1.000 milions, un blindatge prohibitiu davant l'interès que havia suscitat a la Premier League.

La pèrdua de la titularitat de Balde

Balde va començar aquesta temporada mantenint el seu estatus de titular a la banda esquerra, però el seu rendiment ha anat decreixent fins a sortir d'inici en només un dels últims quatre partits i quedar-se fora de l'última convocatòria amb Espanya. Un dels factors que expliquen la baixada del seu rendiment ha sigut, paradoxalment, l'arribada d'un lateral dret. Si bé el curs passat va ser Kounde qui va ocupar principalment el carril dret, enguany la majoria de partits ha sigut Cancelo.

Això s'havia de traduir en un equip més alegre ofensivament, amb dos laterals que juguen a l'atac, però ha suposat uns costos defensius: en 15 jornades de Lliga, el Barça acumula 28 gols a favor i 14 en contra. El curs passat el balanç era de 34 i 6. Xavi ha acabat corregint les dificultats en defensa ubicant o bé Araujo o bé Kounde al lateral dret. Ho ha fet en els tres últims triomfs de l'equip: Alabès, Porto i Atlètic. En tots tres, el damnificat ha sigut Balde, ja que Cancelo ha sigut el lateral esquerre.

El 3 blaugrana ha sigut titular en 11 dels 13 partits de Lliga aquest curs. Té una mitjana de 34 passades encertades per partit, quatre recuperacions de pilota, perd la possessió una mitjana d'onze vegades (el curs passat era de nou) i té un 61% d'encert en el dríbling. No ha marcat cap gol, ha servit una assistència i la centrada del gol en pròpia del Rayo a la jornada 14 va ser seva. Per la seva banda, Cancelo ha sigut titular el mateix nombre de partits i té una mitjana de 47 passades encertades, 6 recuperacions, perd la possessió de la pilota 16 vegades i té un 69% d'encert en el dríbling. També guanya més duels (7) per partit que Balde (4). El portuguès ha fet dos gols i ha donat una assistència a la Lliga.

Balde comet pecats de joventut que ha de corregir: sobretot, les faltes de concentració, que en alguns moments li suposen desconnexions durant els partits. De fet, ja li passava també en les categories inferiors del Barça, però ho acostumava a suplir amb la seva velocitat en la correcció i una gestió molt madura dels nervis i la pressió. Des del vestidor consideren que "és sa i normal en l'elit que tingui competència", que això "l'ajudarà a millorar" i que segur que "acabarà la temporada jugant molts minuts".

stats