Barça
Esports  /  Barça 18/09/2023

Per què Cancelo pot ser un fitxatge d’època al Barça?

Feia anys que l’equip blaugrana no tenia un lateral dret amb el nivell tècnic i la creativitat del portuguès

Marc Mayola
2 min
Cancelo celebrant el seu primer gol amb la samarreta del Barça.

BarcelonaJoão Cancelo va exhibir, davant del Betis, bona part del repertori que l’ha convertit en un dels laterals més preuats a Europa aquests últims anys. El seu nivell tècnic és de classe mundial, la seva creativitat serveix per desembussar jugades a camp contrari i la seva interpretació del joc el converteix en un element molt valuós a nivell tàctic.

La temporada passada Xavi reclamava pulcritud tècnica als seus jugadors. Cancelo la té tota. Aquest aspecte és fonamental quan jugues en un equip dominant i que, en conseqüència, haurà d’atacar en espais molt reduïts. Davant una gran acumulació de jugadors en pocs metres, sobretot de rivals, la sensibilitat que tinguis en els controls o les passades pot ser el que acabi determinant la fortuna de cada acció. En aquest sentit, el futbolista portuguès té un tacte privilegiat amb la pilota.

La creativitat, que sovint va associada a l’atreviment, fa que Cancelo sigui un jugador capaç de superar pressions agressives del rival. Envoltat de contraris, el portuguès acaba trobant una porta oberta per sortir amb potents però delicades conduccions. Aquesta creativitat encara pot ser més apreciada quan, en camp contrari, l’equip ha de treballar per desordenar defenses aculades. Aleshores és quan la visió de joc de Cancelo, o el seu talent natural, poden desembocar en passades decisives, precises combinacions, desequilibri en situacions d’un contra un o centrades verinoses (domina totes les superfícies del peu a l’hora de fer-les).

La intel·ligència futbolística de Cancelo, que descansa en la seva bona interpretació del joc, fa del portuguès una peça inestimable en l’aspecte tàctic. És així com, començant en la teòrica posició del lateral dret, es converteix en un migcampista més. Això dona a l’equip una passada extra a la zona de mitjos i, de la mateixa manera, com que el moviment arrossega rivals, obre una línia directa de connexió entre el central d’aquest perfil (Kounde contra el Betis) i l’extrem que fa l’amplitud a la dreta (Ferran). Tot plegat et permet instal·lar-te a terreny contrari de manera més àgil i amb més efectius al centre del camp. Aquesta última cosa també t’ajuda en la recuperació després de perdre la pilota i, sobretot, a tallar els contraatacs més perillosos del rival. 

A més, Cancelo també pot jugar perfectament a l’esquerra. Domina les dues cames, troba sortides per dins o per fora sense que tingui importància la seva teòrica posició i, en general, té una bona percepció 360 graus. És ben conscient de tot el que l’envolta.  

Feia molts anys que el Barça no tenia un jugador que, des del lateral dret, pogués oferir aquesta riquesa futbolística. Caldrà treballar aspectes d’harmonia col·lectiva perquè l’equip sigui estable en els moments sense pilota. Aquí és on el portuguès pot patir davant extrems punyents, però la plantilla del Barça ha incrementat el seu nivell tècnic, tàctic i creatiu gràcies a fitxatges com el de Cancelo. Si tot plegat encaixa i Xavi també és capaç de gestionar el caràcter i el temperament del futbolista, de segur que el club intentarà convertir la cessió en un fitxatge definitiu.

stats