Barça

Crítiques a Xavi per ser massa tou amb els jugadors

La derrota contra el Girona revifa el soroll de sabres a la cúpula directiva i esportiva sobre el futur de l'entrenador

3 min
Xavi Hernández, entrenador del Barça

BarcelonaJoan Laporta i Xavi Hernández acostumen a parlar després dels partits. Comenten la jugada i, si el resultat no ha estat bo, el president del Barça aprofita l'avinentesa per donar ànim a l'entrenador. Diumenge també ho va fer. Però el missatge encoratjador de Laporta, que sempre és ben rebut per l'staff, no evita que tant a la cúpula directiva com esportiva hagi revifat el debat sobre el futur de Xavi a la banqueta. La treva que s'havia obert després de guanyar el Porto i l'Atlètic de Madrid es va acabar de cop. No tant per l'ensopegada sinó, sobretot, pels dubtes amb el joc.

Dilluns va ser un dia dur al vestidor. En concret, per al cos tècnic, que admetia que la derrota contra el Girona els havia deixat una sensació de frustració i preocupació alhora. A Xavi i als seus els agrada analitzar les coses en calent i aquella nit van dormir molt poc. Però, al contrari de moltes veus crítiques, al cos tècnic sostenen que el 2 a 4 era un resultat excessiu pel que s'havia vist al camp i maleïen les ocasions que havia desaprofitat l'equip. No volien dir noms propis per evitar assenyalar ningú, però algunes de les imatges que els rondaven pel cap eren les passades en profunditat que no va saber culminar Raphinha o el cop de cap de Lewandowski, al descompte, que hauria suposat el 3 a 3.

Xavi va parlar de "detalls". També va recordar que l'equip estava "en construcció". Un discurs que no va agradar gens a l'àrea esportiva, encapçalada per Deco. Tampoc a la llotja, on sostenen que l'equip d'aquesta temporada és força més complet i competitiu. El director esportiu no va tenir pèls a la llengua i va contradir l'entrenador. "No hem fet un bon partit, no hem estat contundents", deia, expressant el malestar per un joc que el Barça no va ser capaç de desenvolupar i, en canvi, sí que va executar el Girona malgrat tenir –a priori– peces de menys nivell individual.

Precisament, una de les coses que més molesten a l'àrea esportiva, i també a la directiva, és la manera com Xavi intenta protegir els seus jugadors en públic. Creuen que el seu discurs és massa tou de portes enfora. I, per analogia, sospiten que aquest missatge, que qualifiquen de dèbil, també es trasllada al vestidor. Unes acusacions que el tècnic intenta rebatre basant-se en la seva experiència com a primer capità del Barça o recordant que la temporada passada també va tenir moments molt difícils abans de Nadal i després va acabar guanyant la Lliga i la Supercopa.

Xavi té pitjor percentatge de victòries que Quique Setién

Però els números no enganyen i l'equip no té ni de bon tros la solidesa de l'any passat. A nivell ofensiu està lleugerament per sota –ha marcat 30 gols en 16 jornades, quan el curs passat n'havia fet 35–. El problema és defensiu, perquè ha rebut 18 gols, el triple dels que encaixar fa un any (6). De fet, va tancar el curs amb 20 dianes en contra a la Lliga, tan sols dues més de les que ja li han marcat aquest curs. La fragilitat defensiva s'ha traduït en molts punts perduts. L'any passat el balanç era de 13 victòries, 2 empats i una única derrota. Ara són 10 partits guanyats, 4 empats i 2 perduts. Els números globals de Xavi com a tècnic se n'han ressentit. Tan sols té un 62% de victòries, per sota del 64% de Quique Setién. Dels últims quinze anys, des que Guardiola va fer-se càrrec de la banqueta, l'únic que empitjora aquest registre és Ronald Koeman (58%).

Resignat a saber que, una setmana més, es tornarà a parlar del seu futur, Xavi i els seus col·laboradors tanquen files i miren d'aïllar-se del soroll extern per centrar-se en els tres objectius imminents: confirmar el primer lloc de la Champions a Anvers i no perdre punts a la Lliga amb el València i l'Almeria. Pretenen blindar el vestidor mentre a l'exterior s'alimenta el soroll, moltes vegades des del mateix club, pensant en la conveniència de fer un relleu a la banqueta.

A la llotja, les coses no han canviat per a Laporta. El president manté la tesi: no s'han de fer fora entrenadors a mitja temporada –el cas de Koeman va ser una excepció puntual–. Conscient que al seu entorn pròxim molts creuen que és el moment de fer un canvi, ell opta per la prudència i demana a companys de junta i assessors que s'abstinguin de tirar pedres contra l'entrenador. Però, com admeten també al seu entorn, encara que ho volgués, tampoc pot fer-lo fora. Sap que al Barça no el pot entrenar qualsevol: els tècnics que agraden a Laporta, o bé tenen feina o bé tenen un caixet massa alt. L'única opció seria Rafa Márquez, del Barça Atlètic. Un recurs de màxima emergència, per si en passés alguna de molt grossa. Des de la llotja asseguren que no està previst un recanvi a curt termini. Ara bé, ningú descarta res un cop s'acabi la temporada.

stats