Johan Cruyff
Esports Barça 26/10/2023

El debut de Cruyff amb el Barça, del qual fa mig segle, recordat per ell mateix: "Vaig haver de madurar molt de pressa"

L’ARA recupera l’entrevista en què el neerlandès rememora com va ser la seva estrena com a blaugrana

2 min

BarcelonaAquest dissabte 28 d’octubre, gairebé a la mateixa hora que començarà el Barça-Madrid, farà cinquanta anys del debut oficial de Johan Cruyff amb la samarreta del Barça. Va ser un partit de Lliga contra el Granada, que els blaugrana, dirigits per la seva nova estrella, van resoldre amb un inapel·lable 4-0. 

Dos dies abans del duel, ja va córrer que la Federació Holandesa per fi donava el transfer a l’espanyola. La notícia va escampar-se ràpidament i vas ser rebuda a tot Catalunya com si es tractés d'un adveniment. Cruyff explica la pressió que va fer per aconseguir el permís per jugar (no li volien donar fins al desembre) i perquè va voler venir al Barça malgrat que el president de l’Ajax, Jaap van Praag, l’havia emparaulat amb el Real Madrid.

L’any 2013, amb motiu del 40è aniversari del seu debut, Cruyff va ser entrevistat al plató de l’ARA. A la porta de l’estudi va trobar-se amb Carles Capdevila, que acabava d’entrevistar Eduard Punset. Aquest va ser el moment:

Trobada entre Johan Cruyff i Eduard Punset a l'ARA (octubre del 2013)

L’octubre de 1973, Cruyff tenia 26 anys. Quan li vam preguntar com va poder suportar tanta responsabilitat, Cruyff va respondre això a l’ARA: “Vaig perdre el meu pare molt jove i vaig madurar més ràpidament. I, per tant, sabia que era el moment de dir «Ara comença una nova era al Barça». Ja havia guanyat tres Copes d’Europa i dues Pilotes d’Or. No venia aquí com un nen, sinó com un tipus que havia de portar la batuta. No era allò d'«A veure si el fitxatge surt bé». No, la meva obligació era que anés bé”.

Aquella temporada 1973-74 va ser fantàstica. Cruyff va marcar el seu llegendari gol a l’Atlètic de Madrid amb un salt inversemblant, va conduir l’equip al 0-5 del Bernabéu, va guanyar la Lliga, que feia 14 temporades que el Barça no havia aixecat, i va disparar l’eufòria a tot Catalunya. L’holandès va sumar la seva tercera Pilota d’Or i va portar els Països Baixos a la final del Mundial d'Alemanya.

Després, el balanç de títols com a jugador blaugrana va ser discret. Cruyff va jugar al Barça cinc temporades i només va guanyar aquella Lliga i una Copa, l'últim any, el 1978. Ni ell mateix podia imaginar que el canvi d’era a què es referia començaria el 1988, quan el president Josep Lluís Núñez el va fitxar com a entrenador. Però ara fa 50 anys va començar tot: “Era el moment de demostrar que jo havia arribat al Barça”, va dir Johan Cruyff a l’ARA fa 10 anys. Aquell dia va quedar plantada la llavor d’un canvi cap a una mentalitat guanyadora del Barça i d'una filosofia del futbol que encara perdura.

Recupera l'entrevista completa enregistrada l'octubre del 2013

Entrevista d'Antoni Bassas a Johan Cruyff (octubre del 2013)
stats