Barça
Esports Barça 08/06/2021

Dia clau per al futur de l'Espai Barça

El TSJC decideix si dona validesa als recursos de la FAVB i la CUP i tomba la reordenació urbanística del Camp Nou

3 min
Imatge aèria del nou Camp Nou

BarcelonaCinc magistrats del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) tenen a les seves mans el futur immediat de l'Espai Barça. Aquest dimecres es reuneixen per decidir sobre la reordenació urbanística del Camp Nou aprovada fa un parell d'anys per l'Ajuntament. L'operació va aixecar polseguera al barri de les Corts i la federació de veïns de la ciutat (FAVB) hi va presentar un recurs en contra. També la CUP. Ara li tocarà a la justícia decidir si valida el que es va aprovar al consistori o si dona la raó als demandants i fa que tot torni a començar.

La sentència, però, no se sabrà aquest dimecres, sinó que caldrà esperar unes setmanes per saber el veredicte. Un dels magistrats, el ponent, llegirà una proposta de sentència que hauran de validar o no els altres membres del tribunal. A partir d'aquí, es redactarà la sentència definitiva i es farà pública. Si bé les parts consultades desconeixen amb exactitud quan hi haurà una resolució, totes coincideixen en dir que és un "cas molt complex". Des del Barça pensen que podria haver-hi sentència a finals de juliol.

En el cas que la sentència sigui contrària als demandants, i per tant consideri que la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) és correcta, l'Espai Barça podrà tirar endavant tal com està planificat. El Barça, que com a part afectada també va presentar un escrit al TSJC en què defensava la validesa del projecte, podria seguir amb les obres al voltant de l'estadi –la més visible, la que afecta l'avinguda Joan XXIII– i començar la remodelació del Camp Nou durant la temporada vinent. Ara bé, si el tribunal dona la raó als veïns i a la CUP, aleshores caldria aturar-ho tot.

Es perdrien quatre anys

Des del Barça confien que el tribunal doni llum verda al projecte. La defensa, dissenyada pel despatx d'advocats Garrigues, es va fer quan el club encara estava sota la presidència de Josep Maria Bartomeu. Malgrat que els nous gestors de l'entitat tenen moltes reserves sobre les polítiques de l'antiga directiva, sobretot pel que fa a l'Espai Barça, veuen el cas amb optimisme, però també són "realistes" i ja han donat voltes al que podria passar si la sentència els és contrària. En el cas que tan sols fos per un defecte de forma –que falta algun document o informe, per exemple–, creuen que es podria solucionar amb relativa rapidesa. Ara bé, si s'acaba tombant la MPGM per raons més profundes, llavors caldrà començar pràcticament de zero. "Això implicaria perdre ben bé quatre anys", asseguren des de la directiva.

La sentència no afectaria, en cap cas, el disseny del futur Camp Nou ni al nou Palau, sinó que tindria incidència en totes les obres paral·leles, com l'esplanada del costat de l'estadi o els tres edificis –per a hotels i oficines– que s'hi volen construir. A més a més, i tenint en compte que ja s'ha modificat el traçat de l'avinguda Joan XXIII –requisit imprescindible per a l'ampliació de l'estadi–, el club i l'Ajuntament s'haurien d'asseure a parlar per buscar una solució o negociar algun tipus d'indemnització.

En les seves conclusions, la FAVB s'oposa al projecte perquè considera que "només es beneficia el Barça" i que el barri no hi surt guanyant, a banda de criticar la construcció dels edificis annexos a l'estadi. En canvi, la Generalitat defensa la "plena legalitat" de la MPGM, l'Ajuntament també considera que els canvis són "d'interès públic" i el Barça planteja com a gran argument que "el club s'obre al barri" amb l'eliminació de les barreres exteriors del voltant del Camp Nou.

stats