BARÇA
Esports 23/10/2015

Prudència màxima al Barça: 6 milions per fitxar

Amb l'escenari actual que va explicar Susana Monje, el club té poc marge de maniobra per incorporar Nolito i necessita nous ingressos

Albert Llimós
2 min
Susana Monje, vicepresidenta econòmica del Barça, durant la roda de premsa / FRANCESC MELCION

BarcelonaLa vicepresidenta econòmica del Barça, Susana Monje, va advertir dijous de la situació que viu el club: "prudència màxima" a l'hora d'afrontar algun fitxatge per a aquest mercat d'hivern. Per afrontar la incorporació dels futbolistes que vol Luis Enrique, el Barça comptava amb tres factors que generessin ingressos extres per a aquesta temporada:

  1. Nous acords comercials amb marques que se sumin als 39 'partners' que el Barça té al món.
  2. Els 15 milions que va pactar Javier Faus amb Qatar Airways al mes de maig, que es cobrarien en el moment de signar l'acord.
  3. La venda de jugadors que no compten per a Luis Enrique.

La dificultat per tancar l'acord amb Qatar Airways, de moment, aparca la possibilitat de guanyar nous ingressos que es podrien invertir aquest any. Respecte als acords comercials amb noves marques, no pressupostats, el Barça hi segueix treballant, però contractes com el de la samarreta d'entrenament que donarien aire fresc a l'entitat estan lluny de tancar-se. Finalment, l'opció de vendre jugadors s'està plantejant a les oficines de la Ciutat Esportiva, i tal com va explicar l'ARA al setembre, són tres noms els que hi ha sobre la taula: Munir, Sandro i Adriano.

Si no arribés cap d'aquests nous ingressos, el Barça podria afrontar un fitxatge aquest hivern? Quants diners podria invertir el club per no saltar-se l'article 67 dels estatuts, que fixa un equilibri patrimonial? La resposta és pocs, molt pocs, concretament, sis milions. El pressupost per a aquesta temporada que va presentar Monje incorporava una previsió de deixar el deute net en 290 milions el 30 de juny i un ebitda –benefici operatiu abans d'impostos, taxes, depreciacions i amortitzacions– de 120 milions. Amb aquest escenari, el Barça podria fitxar un jugador per sis milions. Res més. Nolito, per exemple, la peça que demana Luis Enrique per reforçar la punta d'atac, té una clàusula de 18 milions.

Com es calcula aquesta xifra? Es divideixen els 290 milions de deute net entre l'ebitda, 120, i el resultat enguany no pot superar el 2,5. Perquè no se superi aquesta ràtio que fixa la disposició transitòria dels estatuts, el Barça només podria fitxar per sis milions, que s'haurien de sumar als 290 pressupostats com a deute net, i a l'ebitda se li hauria de restar la part proporcional de la fitxa del jugador, de gener a juny, que estaria a l'entorn del milió i mig.

Deute net: 296 (290 + 6)

Ebitda: 118,5 (120 - 1,5)

-----------------------

ràtio 2,497

Al club, però, mantenen que la previsió dels 290 milions és a la baixa, i, per tant, es podria arribar als 280 milions de deute net a final de curs. Això permetria una inversió de 16 milions per fitxar. Malgrat aquest optimisme pressupostari, el Barça se la jugaria moltíssim, per això el discurs de "prudència màxima" de Susana Monje dijous: el curs que ve baixa la ràtio fins a 2,25, fet que fa més difícil encara complir amb l'equilibri patrimonial que marca l'article 67 dels estatuts.

El Barça ha de ser tan curós en aquest terreny per la normativa que va impulsar la mateixa junta de Bartomeu amb la reforma dels estatuts. Si s'incomplissin les ràtios fixades –que van baixant progressivament fins que el 2018, quan se situa en 2–, el Barça trencaria per segon any consecutiu l'equilibri patrimonial i tindria un any per redreçar-lo o la junta directiva hauria de dimitir.

stats