EL CLÀSSIC
Esports 18/12/2019

Tsunami Democràtic demana als aficionats que portin pilotes inflables al Camp Nou

El conseller Buch no preveu que ni Policia Nacional ni Guàrdia Civil hagin d'intervenir pel clàssic

Nuria García / Marc Toro
3 min
La taquilla del Camp Nou, aquest dimecres

BarcelonaTsunami Democràtic ha demanat als aficionats que tinguin previst anar aquest vespre al Camp Nou per veure el clàssic que portin pilotes inflables a l'estadi. "Doncs no s'havia planificat però ens sembla una bona idea. Atenció: que tothom porti pilotes inflables al Camp Nou! Moltes gràcies, La Vanguardia!", diuen a través de les xarxes socials.

I és que aquest dimecres La Vanguardia publica que una de les accions previstes era llançar pilotes inflables a la gespa, una acció que en un primer moment Tsunami ha desmentit que tingués preparada però que més tard ha cregut oportú incorporar. Sobre aquest fet, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha parlat a El matí de Catalunya Ràdio. Quan li han preguntat què passaria si un nen petit portés una pilota inflable, Buch ha dit: "No veig pas cap perill que un nen petit porti una pilota inflable, però no em pertoca a mi decidir quins són els elements que es podran entrar i quins no. Això ho han de valorar els Mossos". I sobre el color groc, ha afirmat: "Si a vostè li agrada el groc i porta un jersei groc, doncs el podrà portar".

Buch ha avisat que no es podran entrar a l’estadi elements que puguin ser perillosos per a altres persones. ‟Però això no passa avui, passa a tots els partits. És per garantir la seguretat de tots els espectadors", ha recordat. "Si vostè porta una pancarta de dimensions una mica grans i aquesta pancarta es pot cremar si algú tira alguna cosa des de la segona graderia, doncs aquesta pancarta no es podrà entrar, han de ser de material ignífug", ha recordat Buch.

El Camp Nou, aquest dimecres al matí

El dispositiu, en marxa

El conseller d'Interior ha parlat també sobre el dispositiu policial que han preparat els Mossos d'Esquadra de cara al clàssic d'aquest vespre (20 hores) i a la mobilització impulsada per Tsunami Democràtic. "Un Barça-Madrid ens ha de generar preocupació, però no maldecaps. És un partit d’alt risc, tenim una sèrie d’amenaces determinades i això es conjuga amb la intenció d’unes persones que volen expressar la seva opinió", ha indicat, i ha explicat que el dispositiu serà més gran que en altres clàssics. ‟Hi ha un reforç. S’ha de fer conviure el que s’ha anunciat, una concentració de persones al voltant del camp amb tot el trànsit de persones que assisteixen a veure el partit, unes 90.000 persones”.

El conseller d'Interior ha assegurat que "no hi ha la previsió que Policia Nacional i Guàrdia Civil hi intervinguin" i ha recordat que "l’actuació ha estat dissenyada i estarà liderada i secundada pels Mossos d’Esquadra". "Qualsevol actuació dels vigilants de seguretat privada ha d’estar coordinada amb els Mossos", ha afegit.

"A les 8 del matí ja ha començat el dispositiu policial. És un dispositiu complex per a un partit d’alt risc com és un Barça-Madrid. Anirem veient el desplegament i ampliant-lo al llarg del dia", ha informat Buch. De fet, a primera hora del matí els agents ja estaven situant tanques al voltant del Camp Nou.

Buch ha recomanat als aficionats anar al camp en transport públic (millor en metro) i arribar-hi amb més antelació, ja que el dispositiu serà complex i hi haurà les mesures de seguretat pròpies "d'un partit d'alt risc".

PP i Cs demanen explicacions a Buch

En el marc de la sessió de control al Parlament, tant el PP com Cs han demanat a Buch que aclareixi qui hi ha darrere de Tsunami Democràtic i actuï contra ell. El cap de files dels populars a Catalunya, Alejandro Fernández, ha carregat contra el que ha definit com un "grup anònim de pràctiques xantatgistes i d'un secretisme de caràcter mafiós", que –ha afegit– hauria d'estar prohibit segons el Codi Penal. "Vostè hauria d’actuar", ha dit Fernández a Buch, instant-lo a "garantir l’ordre" per demostrar que no és "ostatge" del Tsunami. "Si ho fa, el temps el tractarà amb justícia; si no, continuarà sent un botifler per als hiperventilats i un incompetent per a la resta", li ha dit.

Buch ha respost que només té "sospites" de qui hi ha darrere del Tsunami. El conseller també ha deixat clar, responent a Cs, que no li consta cap "comunicació" oficial d'una "concentració" al voltant del Camp Nou aquest dimecres, com passa –ha remarcat– amb altres protestes a Catalunya, i ha afegit que no hi ha cap ordre interna per no sancionar el Tsunami. "Com és possible que el departament d'Interior permeti que s'encercli el Camp Nou posant en risc un gran esdeveniment esportiu d'impacte mundial?", li havia preguntat Alonso, que l'havia acusat de permetre la "impunitat" dels grups "separatistes". Buch no ha respost directament a aquestes preguntes.

stats