Barça
Esports Barça 28/11/2023

Els dubtes i les certeses de Xavi Hernández abans de jugar-se-la

El Barça, agreujat per una crisi de joc que també s'està traslladant als resultats, rep el Porto en un partit crucial per al futur del tècnic

4 min
Xavi Hernández, pensatiu, durant un entrenament recent

BarcelonaXavi Hernández travessa el pitjor moment a la banqueta del Barça. Tot i les paraules d'ànim de Joan Laporta i Deco, els dos màxims responsables del futur professional de l'entrenador, els fets protagonitzats per l'equip no transmeten bones sensacions. El decebedor empat a Vallecas, nova mostra d'una mala dinàmica en el joc que està malmetent els resultats, ha encès les alarmes. El tècnic es mou entre dubtes i certeses abans de jugar-se-la a Europa (21 hores, Movistar Liga de Campeones) contra el Porto, un equip temible, com ja va demostrar en el partit d'anada. Tot seguit els desgranem.

El fantasma d'Europa

Dos anys sense arribar a vuitens de final

Un xut al pal de Yusuf Demir contra el Benfica al Camp Nou (0-0) va privar el primer Barça de Xavi de classificar-se per als vuitens de la Champions. Relegat a l'Europa League, l'equip viuria, mesos després, una derrota duríssima contra l'Eintracht de Frankfurt (2-3) en una de les jornades més vergonyoses de la història contemporània del club. El tècnic va ser disculpat d'aquella doble eliminació: havia heretat un equip debilitat i no era el seu projecte. El curs passat, un grup complicadíssim i la polèmica arbitral van tornar a despertar els fantasmes d'Europa ja sota la responsabilitat total de Xavi, que va treballar amb una plantilla reforçada a cop de palanca. Aquest any, amb la lligueta més fàcil, no hi ha excuses: si l'equip viu una hecatombe i no passa als vuitens, el tècnic es quedarà sense crèdit. Perquè això no passi, el camí més curt és guanyar el notable Porto, la qual cosa garantiria també un rival més assequible als vuitens de final.

L'anarquia de Cancelo o la fiabilitat de Kounde

El millor Barça de Xavi necessita equilibri

La crossa del lateral dret semblava resolta amb l'arribada d'un especialista: João Cancelo. Però després d'una gran carta de presentació, amb unes bones actuacions davant l'Anvers i el Betis i un gol salvador contra el Celta, l'anarquia posicional del portuguès s'ha traduït en un peatge massa car en defensa. Jugar amb Balde i Cancelo no està produint prou fruits ofensius i, en canvi, l'equip és molt menys segur al darrere. En 14 jornades de Lliga, el Barça acumula 27 gols a favor i 14 en contra. El curs passat el balanç era de 33 i 5. Desfer la simetria als laterals és una solució perquè l'equip recuperi la solidesa perduda i ataqui amb més ordre, però pot esvalotar el galliner perquè Cancelo vol jugar sempre —i si és possible per la dreta— i Kounde prefereix actuar de central. De Xavi depèn que el seu equip s'expressi de manera més constant i menys atzarosa.

Una falta de gol alarmant

Lewandowski ha perdut olfacte i està molt sol

Si les xifres en defensa diuen que el Barça ha perdut un dels seus grans segells del curs passat (a la Lliga es van guanyar fins a onze partits per 1-0 o 0-1), en atac l'equip també està molt menys encertat. Abans de fer un doblet contra l'Alabès, Lewandowski va viure la seva pitjor sequera des del curs 2010-11. Entre Lliga i Champions, l'equip ha jugat 18 partits i la comparativa respecte a la temporada passada és sagnant. Entre Lewandowski (8), Ferran Torres (5), João Félix (3), Raphinha (2), Lamine Yamal (1) i Marc Guiu (1) són 20 els gols que corresponen a la davantera d'enguany. En canvi, el curs passat, a aquestes altures, els atacants n'havien marcat 33: Lewandowski (18), Dembélé (5), Ferran (5), Ansu (3), Raphinha (1) i Memphis (1). Si bé hi ha hagut lesions i sancions, les xifres són clares i justifiquen l'obsessió de Deco per fitxar Vitor Roque al gener.

Paraules que Koeman també va sentir

Laporta dona suport a Xavi després de fotografiar-se amb Márquez

En la roda de premsa prèvia a la visita del Porto, Xavi va assegurar sentir-se "acompanyat" pels dirigents. "Tinc relació personal amb el president i amb Deco i noto la seva confiança. A més, tinc un staff lleial. Les coses han de sortir. I, si no, doncs això és el futbol", va afirmar el tècnic, que també va treure ferro de la interpretació que s'ha fet de la visita de Laporta al vestidor del Barça Atlètic per seguir les evolucions del seu entrenador, Rafa Márquez, assenyalat com a futurible del primer equip: "Això és un senyal que estem units i que el president dona suport a tots els equips". Laporta, que no és habitual en els partits del filial, va aprofitar un acte de la Marató de TV3 per "ajuntar files" amb Xavi i ratificar-lo com "el nostre entrenador". Paraules que el president ja deia quan gent del seu entorn li deia que l'equip anava pel pedregar amb Koeman.

Ter Stegen i alguns brots verds

Sense Gavi, en qui recau l'esperit competitiu?

La baixa de Gavi és "insubstituïble", segons Deco, que pressiona perquè el Barça faci servir el fair play extra per fitxar Vitor Roque en comptes d'un migcampista, que és el que voldria Xavi. Sense l'andalús, l'equip perd un competidor i un líder a la gespa, la qual cosa concentra aquests intangibles en dos centrals que avui són dues certeses: Ronald Araujo i Iñigo Martínez. Quasi al desembre, ja es pot dir que l'uruguaià i el basc integren la dupla de centrals més completa de la plantilla. El triangle que formen amb Ter Stegen és solvent en atac i en defensa, però els problemes lumbars del porter alemany el frustren de cara al partit del Porto. Igual que a Vallecas, Iñaki Peña tornarà a ser titular sota els pals. La bona notícia per a Xavi és que recupera el capità Sergi Roberto.

stats