Espai Barça
Esports Barça 22/06/2023

Embolic amb els cartells que prohibeixen fer fotografies i vídeos de les obres del Camp Nou

Als voltants del recinte del Barça han aparegut uns rètols firmats per la constructora turca Limak, que ha decidit retirar-los

3 min
230621PT ESPORTS Obres Camp Nou del Barça cartell que prohibeix fer fotos de les obres fotos Barcelona 21 06 2023 Foto Pere Tordera Diari Ara

Barcelona"Está prohibido hacer y/o distribuir fotos y videos de las obras que se vienen realizando en el Spotify Camp Nou", diu en castellà, anglès i turc un cartell enganxat en diverses entrades del recinte blaugrana. El rètol, plastificat, porta la firma de Limak, la constructora turca que s'està encarregant de la remodelació de l'estadi del Barça. Un dels punts on es pot trobar és a l'accés 18 del Camp Nou, ubicat a la travessera de les Corts. A banda de les prohibicions esmentades en tres idiomes, el cartell també inclou el senyal de prohibició amb una càmera de vídeo, una altra de fotogràfica i l'ocellet de Twitter a l'interior. "No video/sound recording, social media coverage or photography [no es poden enregistrar vídeos o àudios, publicar-ho a les xarxes socials o fer fotografies]", insisteix.  

L'ARA ha preguntat a fonts oficials del Barça pels motius d'aquesta prohibició i la resposta ha estat la següent: "Està prohibit en algunes zones, bàsicament per privacitat de les persones que treballen a les obres i perquè el club ja n'anirà distribuint imatges". Però aquest diari també s'ha posat en contacte amb Limak, que és qui firma la prohibició, i l'empresa ha donat una versió diferent. "Es tracta d'una comunicació únicament dirigida als treballadors de les obres, en cap cas als mitjans de comunicació ni a la societat en general. Però davant dels dubtes que pot ocasionar, es procedirà a retirar els cartells", informen després de parlar-ne amb el club. Per tant, els vianants i els curiosos podran seguir retratant l'evolució dels treballs al Camp Nou.

El Barça pot prohibir que es gravin les obres?

De totes maneres, ¿el Barça podria prohibir l'enregistrament de les obres de les seves instal·lacions? "Sí, el Barça ho pot fer", respon a l'ARA Marta Insúa, presidenta de la secció de dret intel·lectual i drets d'imatge de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB). "Per exemple, per dos motius: perquè vol treure un rendiment econòmic de les obres en forma de making of en exclusiva o per controlar la informació que es publica sobre les obres", afegeix.

El Camp Nou a vista d'ocell.

Però Insúa puntualitza que si com a periodista "estàs exercint el dret a la informació, i les obres del Barça és evident que tenen interès informatiu, és molt difícil que el club pugui dir-te res per gravar o fer fotos des de fora, perquè estem parlant d'obres, no d'un partit de futbol, que està protegit per la propietat intel·lectual". Com a molt, segueix explicant, "podria tenir problemes un individu privat que pretengués lucrar-se mitjançant aquest contingut, però segurament l'assumpte se solucionaria amb l'esborrat de les imatges i no acabaria en una demanda". 

'Youtubers' lucrant-se amb les obres del Santiago Bernabéu

Un extreballador de l'Espai Barça consultat per aquest diari es mostra sorprès pels cartells de Limak. "És la primera vegada que ho veig", diu. En canvi, un altre extreballador del projecte patrimonial més important de la història del club blaugrana explica que "hi ha gent, com alguns youtubers, que s'estan lucrant amb la marca Reial Madrid gravant vídeos de les obres del Santiago Bernabéu". A més, diu que per als clubs, sigui el Barça, el Reial Madrid o un altre, que s'enregistrin imatges "pot ser arriscat des del punt de vista de seguretat i salut perquè es poden gravar coses que no estiguin complint les mesures adequades". De moment, superat l'embolic, sembla que no hi haurà cap problema per seguir enregistrant imatges, vídeos i sons de les obres de remodelació del Camp Nou. 

stats