Esports Barça 04/07/2019

L’estructura esportiva del Barça penja d’un fil

La figura de Pep Segura queda molt debilitada després de la dimissió del vicepresident Jordi Mestre, però el mànager mantindrà de moment el càrrec

i
Martí Molina
3 min
Josep Maria Bartomeu donarà explicacions durant la presentació de Frenkie de Jong.

BarcelonaAl president Josep Maria Bartomeu no el va agafar per sorpresa la dimissió de Jordi Mestre. Feia setmanes que hi havia soroll a la directiva, i més concretament a l’àrea esportiva. Des de l’estrepitosa eliminació a Anfield, tant l’entrenador com el mànager esportiu eren el blanc de les crítiques. Aleshores el president les va tallar de soca-rel i va imposar el seu criteri. Però amb el tancament de l’exercici econòmic i les presses per vendre abans del 30 de juny per quadrar els números es van reobrir les ferides. Dimarts es va precipitar tot: Mestre -defensor de la feina de Pep Segura- va donar un cop de puny a la taula, tip que els directius Jordi Bordas, Xavier Vilajoana i Silvio Elias li portessin la contrària. I dimecres, a través d’un missatge de WhatsApp, va presentar la dimissió. Una sacsejada en l’estructura esportiva del Barça en el pitjor moment possible, immers en el mercat de fitxatges i amb el club encara pendent de tancar les principals incorporacions de la temporada vinent.

Amb la sortida de Jordi Mestre, la figura de Pep Segura queda molt debilitada, fins al punt que ahir mateix hauria pogut deixar de ser el mànager esportiu. Els que el coneixen parlen de Segura com d’un home de club que, en el cas d’haver de deixar el Barça, ho faria en silenci, sense comprometre un president que va confiar en ell perquè tornés al club blaugrana i li va donar les claus de l’estructura esportiva.

Plenament conscient de l’escenari, Segura es reunia després de dinar amb Bartomeu, en una trobada en què també hi havia el CEO Òscar Grau, l’altre nom de pes en matèria de fitxatges. No hi va haver dimissions ni destitucions. Segura, per tant, continua sent ara mateix el mànager esportiu.

Bartomeu agafa el timó

Amant de la cronoteràpia i de no prendre decisions traumàtiques en calent, el president va optar per mantenir Segura en el càrrec i deixar passar uns dies abans de prendre una decisió definitiva. Amb tot, des del seu entorn es reconeix que és “difícil” que Pep Segura es mantingui gaire més temps com a executiu de més rang en fitxatges. Bartomeu s’ha quedat pràcticament sol defensant la seva gestió i corre el risc d’enfrontar-se amb els membres de la junta, sobretot si les coses van mal dades al principi de la temporada vinent. A més, els directius crítics amb Segura li retreuen que hagi tingut tantes dificultats per vendre futbolistes i aconseguir els ingressos que s’havien pressupostat a principi de temporada.

De la mateixa manera que Bartomeu va ser capaç d’aïllar-se del soroll i de mantenir Ernesto Valverde quan més perillava el càrrec de l’entrenador, ara intenta fer el mateix amb Pep Segura. Però l’escenari és diferent. Per això des dels despatxos nobles es dona per fet que el mànager acabarà destituït, i l’únic dubte és si mantindrà el càrrec fins al final del mercat d’estiu o si els canvis s’acceleraran. Mentrestant, i per guanyar temps, Bartomeu va creure oportú agafar el timó de la nau i procurar aïllar les decisions esportives de les discussions directives.

El president, de fet, aprofitarà la presentació de Frenkie de Jong per escenificar que és el capità de la nau. Si fins ara Bartomeu només era present en la part institucional de les presentacions de jugadors, i deixava les explicacions per al secretari tècnic i el vicepresident esportiu, aquesta tarda serà també a la conferència de premsa. “Creu que ha arribat el moment de donar la cara”, explica el club.

stats