Barça
Esports Barça 18/10/2023

Fermín López destrossa el paradigma dels que marxen del Barça cedits

El jugador de 20 anys ha enamorat Xavi, mentre que altres migcampistes com Riqui Puig i Pablo Torre ho van tenir pelut

4 min
Fermín celebrant el gol de l’empat definitiu, a la segona part.

BarcelonaFermín López (20 anys) juga desinhibit i desplega tot el seu futbol perquè, no fa gaire, va pensar que el tren del primer equip del Barça se li escapava. Malgrat que Xavi ja el va fer pujar a entrenar-se amb el primer equip fa dues temporades -"Ja li agradava llavors", revelen a l'ARA fonts pròximes al tècnic-, des del club es va decidir que la millor opció era que sortís una temporada cedit. Va ser al Linares, de Primera RFEF (l'antiga Segona B), on es va foguejar lluny de La Masia, on havia aterrat el 2016 en edat infantil, després de passar una temporada pel planter del Recreativo de Huelva -quan tenia 8 anys- i quatre cursos més al Betis. Carles Martínez i Jordi Roura, que llavors treballaven al planter del Barça, van ser els encarregats de fitxar-lo. Tocava fer les maletes i instal·lar-se a La Masia, on els seus pares, el Fermín i la Lola, l'anaven a veure cada quinze o vint dies amb cotxe des de Campillo (Huelva). O ell mateix tornava al poble quan podia.

Abans de sortir cedit al Linares va renovar el contracte amb el Barça. El pas per l'entitat andalusa, a banda d'acostar-lo als pares i el seu germà Juan Antonio, que juga de porter, també li va servir per madurar físicament -ha guanyat massa muscular- i futbolísticament. Jugava a menys de dues hores i mitja de Campillo i va ser molt estimat a Linarejos, on va ser rebut amb el dorsal 10 i ben aviat es va guanyar el favor de l'afició. Hi va arribar després de guanyar la Divisió d'Honor juvenil i com a MVP de la final de Copa. Va marcar dotze gols vestint la samarreta del conjunt andalús. I és que aquesta és una de les principals virtuts de Fermín: "Mirar a porteria sense por, tant des de la distància curta com la llarga i, sobretot, amb les dues cames", tal com expliquen a l'ARA des del vestidor.

La pretemporada, en què va rubricar la golejada (3-0) al Reial Madrid al clàssic estiuenc, va ser clau perquè Xavi reafirmés les bones sensacions que ja en tenia. Si Gavi, també fitxat del planter del Betis, va causar sensació la pretemporada del 2021 i Balde la del 2022, Fermín està cridat a demostrar enguany que La Masia és un viver a tenir en compte. La seva és una història de constància que al club equiparen amb la d'Iniesta, que igual que ell va passar tota l'adolescència lluny de casa i sota la tutela dels entrenadors i educadors culers. "És un nano senzill que complia perfectament els valors de La Masia. És humil, treballa en equip, s'hi esforça i és ambiciós. Dels nois més educats que teníem. Un 10 tant esportivament com acadèmicament: feia batxillerat i obtenia bones notes", assegura Xavi Martín, exdirector de La Masia. Ara Fermín estudia CAFE.

Què té Fermín López que no tinguessin Pablo Torre i Riqui Puig?

L'exemple de Fermín contrasta amb els de Riqui Puig i Pablo Torre. Si bé el primer va decidir marxar a Los Angeles Galaxy després de nou temporades al Barça, el segon juga cedit al Girona. El migcampista de Matadepera (24 anys) no va guanyar-se ni la confiança de Valverde, ni de Setién -que va semblar creure-hi una mica més-, ni de Koeman, ni tampoc de Xavi, amb qui més esperava ser protagonista. El tècnic terrassenc no se'l va endur ni a la gira d'estiu del 2022 i Puig va decidir anar a provar fortuna a la MLS, una destinació poc habitual per a futbolistes europeus joves, però on li prometien els minuts i el lideratge que mai va tenir al Barça. A Los Angeles, Puig -que ara està lesionat- ho juga tot: ha estat titular en 37 dels 38 partits de la MLS en què ha estat disponible i només l'han canviat en tres. De fet, els últims partits abans de lesionar-se ja era el capità.

En canvi, Pablo Torre (20 anys) ha optat per sortir cedit després d'un any pràcticament d'ostracisme al Barça (va jugar 16 partits i només va ser titular en quatre, dos a la Copa). Ni tenia protagonisme al primer equip ni li feia gaire gràcia jugar amb el filial. A Torre, a qui el Barça va fitxar del Racing de Santander fa dues temporades avançant-se a l'interès del Reial Madrid, se li presumien unes grans virtuts tècniques idònies per jugar a les ordres de Xavi, però no el va acabar de convèncer. Segons l'opinió dels tècnics, una de les principals facetes que havia de millorar era adequar-se a "l'exigència física, el ritme i la intensitat dels partits de primer nivell".

No es dubta de les virtuts tècniques de Torre -és especialment talentós a pilota aturada- i, de fet, li han obert les portes del Girona, on Míchel espera treure'n profit. Però una petita lesió que el va apartar poc menys d'una setmana durant la pretemporada i la gran arrencada dels gironins ajuden a entendre que encara no hagi estat titular en cap partit. Malgrat ser un jugador diferent, Savinho, amb un gran inici de curs, s'ha apoderat de la banda esquerra. Però des de l'entitat gironina defensen que Torre està "content a Girona", recorden que va entrant a l'equip i destaquen la presència que va tenir, per exemple, en l'últim partit: el càntabre va jugar l'última mitja hora del triomf (0-1) contra el Cadis.

Per la seva banda, Fermín ha sorprès gratament Xavi amb els atributs físics amb què ha tornat del Linares. "No es cansa i no defuig els duels físics", expliquen a l'ARA des de Sant Joan Despí. Les baixes al mig del camp han ajudat l'andalús a tenir més minuts, però des del vestidor consideren que és "més madur" que els seus predecessors en la posició en aspectes clau com "el joc entre línies, el xut amb les dues cames, els timmings en l'arribada a gol i com ataca els espais" i que "difícilment perd pilotes". A això, s'hi ha d'afegir que és "molt pencaire en els entrenaments". Aquest dimarts, Torre i Fermín han coincidit en el triomf (0-4) d'Espanya sub-21 contra el Kazakhstan. El càntabre ha jugat 70 minuts. L'andalús 90 i ha estat l'autor del primer gol.

stats