Barça

Fermín López, un talent blaugrana que recorda Messi i Iniesta, però no pel seu joc

La idea del Barça amb el jove andalús, heroi del clàssic de Dallas, és que tingui un peu al primer equip

3 min
Fermín López celebrant el seu primer gol amb el Barça.

BarcelonaEl clàssic de pretemporada de Dallas, resolt amb un clar 3-0 a favor del Barça, ha servit perquè el gran públic hagi descobert Fermín López Marín (El Campillo, Huelva, 11 de maig del 2003). Sense fer soroll, aquest jove mitjapunta, una de les set apostes amb fitxa de categories inferiors que s'ha emportat Xavi Hernández a la gira nord-americana, s'ha convertit en la gran sensació a dues setmanes per a l'inici de la temporada 2023-2024. Més que qualsevol dels dos fitxatges que ja s'han estrenat (Gündogan i Oriol Romeu), Fermín ha tirat la porta a terra amb dues estones d'atreviment in crescendo que Pedri, gairebé tan jove com ell, va predir després de veure'l en un grapat d'entrenaments. "M'agrada molt. No havia tingut el plaer de jugar amb ell i veig que té molta empenta i sobretot molta qualitat", va subratllar el canari sobre l'autor del 2-0 contra el Reial Madrid amb un xut imponent des de la frontal i d'una brillant assistència perquè Ferran Torres anotés el 3-0.

"Ha tallat bé el Sergi [Roberto], he dividit, estava sol a la frontal de l'àrea, no m'ha saltat ningú i he xutat amb l'ànima [...] Encara no m'ho crec", deia Fermín en relació amb el seu golàs a la zona mixta de l'AT&T Stadium, on no es va estar de recordar amb afecte i agraïment el seu pas pel Linares, club andalús en què va competir la temporada passada. A prop de la família, el jove talent blaugrana va estrenar-se en el futbol sènior a Primera RFEF i va aportar 12 dianes i 5 assistències concentrades en la segona meitat de la campanya, després de l'aturada nadalenca. L'explicació d'aquesta evolució és sobretot física, ja que la seva explosió –com explica a l'ARA Xavi Martín, exdirector de La Masia– "sempre ha estat condicionada al seu desenvolupament". En aquest sentit, des de l'actual cos tècnic del Barça fan el paral·lelisme ni més ni menys que amb Messi. "Igual que el Leo, ha tingut un creixement molt tardà, però en el seu cas no ha calgut cap tractament", asseguren.

Un fogueig clau al Linares, a prop de casa dels López Marín

Si Pablo Gavi va causar sensació la pretemporada del 2021 i Alejandro Balde la del 2022, Fermín López està cridat a demostrar enguany que La Masia és un viver que cal continuar tenint en compte. La seva és una història de constància i superació que al club equiparen amb la d'Andrés Iniesta, que igual que ell va passar tota l'adolescència lluny de casa i sota la tutela dels entrenadors i educadors culers. "És un tipus senzill que complia perfectament amb els valors de La Masia. És humil, treballa en equip, s'esforça i és ambiciós", assegura Martín, que reconeix que va sentir "una gran alegria" quan el va veure triomfar davant del Madrid. Ell va ser un dels que van acompanyar-lo durant l'etapa de formació esportiva, acadèmica i personal que va completar a més de 1.000 quilòmetres de la seva família. El Barça el va fitxar del Betis, igual que a Gavi, la primavera del 2016, en edat infantil. Tres anys més tard, el va renovar com a juvenil, i l'estiu passat va tornar a ampliar-li el contracte abans de cedir-lo al Linares.

Guillermo Amor i Xavier Vilajoana renovant Fermín López el 2019.

Arribats a aquest punt, els plans de Xavi Hernández amb Fermín passen perquè segueixi el règim de participació que el tècnic egarenc pretenia que tingués Pablo Torre la temporada anterior. És a dir, dinàmica del primer equip i un peu al filial per no perdre tensió competitiva. Que l'entrenador del Barça creu en les possibilitats de l'andalús va quedar clar quan el va fer entrar a la gespa al mateix temps que Raphinha en el primer slot de canvis de la segona part del Barça-Madrid disputat a Texas. Va avançar Abde, Ferran Torres o Ansu Fati, que van ingressar al camp 10 minuts més tard, i va deixar sense jugar un dels transferibles que podria haver-se exhibit per pescar alguna oferta interessant: Franck Kessie. "Té qualitat, última passada, que és el que ens va faltar el curs passat a tres quarts de camp, i també un bon xut des de fora de l'àrea. Dependrà d'ell. Jo, per part meva, no tinc cap complex a l'hora de comptar amb els joves", va dir Xavi sobre López, un talent nascut a tocar del lloc on els anglesos van començar a popularitzar el futbol a la Península: Riotinto, zona de tradició minera des dels romans.

 

stats