Barça

Per què Pablo Torre no juga amb el Barça?

El migcampista, que no va poder tornar cedit al Racing, s'està esforçant per polir les exigències que implica el futbol de primer nivell

4 min
Pablo Torre i Sergi Roberto, que acaba de renovar per un any més amb el Barça, durant l'entrenament de divendres

Barcelona227 minuts. Són els que ha jugat Pablo Torre amb el primer equip del Barça aquesta temporada. Gairebé els mateixos que el porter suplent, Iñaki Peña. Amb el fitxatge del càntabre el curs passat, el Barça lligava un migcampista talentós, a qui se li endevinava una gran projecció. Malgrat la seva joventut (a l'abril farà 20 anys), va meravellar com a timoner al Racing de Santander, amb qui va aconseguir l'ascens a Segona. Torre era un fix de l'equip de les seves terres, destacava per la seva visió de joc i, especialment, per la seva capacitat per servir passades clau, és a dir, posar en avantatge els seus companys en accions ofensives. El curs passat va fer deu gols i va servir onze assistències repartides en 34 partits de Primera RFEF, Copa Federació i la fase d'ascens. "És un migcampista creatiu, capaç de fer qualsevol cosa: té última passada, és àgil, sap protegir la pilota i moure's en espais reduïts", explicava a l'ARA Álex Martínez, scouter especialitzat en jugadors joves. 

Les característiques de Torre conviden a pensar en un migcampista idoni per ocupar la posició d'interior en el model de joc que Xavi defensa per al seu Barça. Per això, l'entitat blaugrana es va afanyar per contractar-lo i avançar-se a altres clubs que s'hi havien interessat, com el Reial Madrid. De fet, va ser fa tot just un any, el 4 de març del 2022, quan el club va anunciar públicament que el fitxatge estava tancat. El van segellar quan encara quedaven gairebé tres mesos perquè finalitzés la temporada 2021-2022. Més tard, el 15 de juny, Torre va signar el seu contracte amb el Barça, que el lliga fins al 30 de juny del 2026 amb una clàusula de rescissió de 100 milions d’euros. Però aleshores el club català encara no va donar d’alta la fitxa del prometedor jugador de 19 anys. 

Tal com ja va explicar l’ARA, el motiu és que la junta de Joan Laporta va voler que l’operació, de 5 milions d’euros i que podria arribar als 20 si es compleixen els variables, computés en l’exercici 2022-2023. L’objectiu era que no afectés els números del curs 2021-2022, que es van tancar el 30 de juny amb 98 milions de beneficis gràcies a la primera palanca, la venda a Sixth Street. Això acabaria complicant una sortida en forma de cessió de Pablo Torre l'estiu passat. El migcampista considerava esgotada la seva etapa al futbol semiprofessional i, per tant, preferia no jugar al filial blaugrana, que milita a Primera Federació. Fer-se un lloc al primer equip era una empresa difícil –Nico González va demanar sortir cedit per aquesta mateixa casuística– i el càntabre veia amb bons ulls tornar un any en préstec al Racing i jugar a Segona.

Xavi no s'oposava a la cessió, però l'esmentat pacte comptable entre el club de Santander i el Barça dificultava el retorn a les seves terres. Tal com va informar la premsa vinculada a l'actualitat del Racing, el futbolista va ser donat de baixa a partir de l'1 de juliol, un període ja pertanyent al curs 2022-2023. Això podia suposar problemes burocràtics. La normativa de la Federació Espanyola de Futbol és clara sobre la qüestió, ja que l’article 126 diu: “Els futbolistes la llicència dels quals es cancel·li no podran, en el transcurs de la mateixa temporada, obtenir llicència al mateix equip del club al qual ja van estar vinculats”. Finalment, Pablo Torre es va acabar quedant amb dinàmica del primer equip i, malgrat algun intent de la direcció esportiva de convèncer-lo que el millor era acumular minuts amb el filial, tan sols hi ha participat en dos partits: contra el Real Múrcia (90 minuts), el 24 de setembre, i el passat 4 de febrer, contra el Cornellà (81).

El motiu dels pocs minuts al Barça

Malgrat els pocs minuts amb els quals està comptant, des de Sant Joan Despí no es discuteix el seu talent. Els motius públics que ha donat Xavi són "l'elevada competència" al mig del camp, però, segons ha pogut saber l'ARA, la seva poca presència s'explica per atributs vinculats a "l'exigència física, el ritme i la intensitat dels partits de primer nivell". No és que Torre defugi els compromisos defensius que implica el model de Xavi o estigui fora de forma, sinó que l'entrenador prefereix apostar per futbolistes més experimentats i amb recorregut al futbol professional com Kessie o, últimament i fruit de les lesions i sancions, Sergi Roberto. En un Barça necessitat, Pedri va enamorar Ronald Koeman des d'un primer moment, però al canari també se li va aconsellar guanyar massa muscular. Gavi, malgrat la seva joventut, porta l'exuberància física "en l'ADN", i ja compta amb més de 50 partits amb el primer equip.

En aquest aspecte, Pablo Torre té deures per fer. Des de la Ciutat Esportiva destaquen a l'ARA que "s'hi està esforçant". Ell mateix ha compartit imatges a les xarxes socials fent treball físic. "Anirà entrant", resolen des del cos tècnic. L'última oportunitat de Torre va ser contra l'Almeria. En un Barça que tan sols va xutar un cop entre els tres pals i que va fonamentar, sense èxit, el seu joc ofensiu en les centrades, el càntabre va ser dels pocs que va intentar passades clau. Al vestidor tampoc es dubta del seu talent. En una acció de pilota aturada contra el conjunt andalús que anava a servir Ferran Torres, Araujo va frenar el valencià i va aconsellar que la servís Torre. Sense Pedri, lesionat, ni Gavi, sancionat, l'ex del Racing tampoc ha jugat aquest diumenge en el triomf contra el València.

stats