Barça

Per què el Barça vol fer un 'Pedri' amb Pablo Torre?

Els blaugranes li guanyen la partida al Madrid signant un migcampista total de només 18 anys

Jordi Cardero
3 min
Pablo Torre ha disputat dues temporades amb el primer equip càntabre

Barcelona"És un futbolista que, quan el veus jugar per primera vegada, saps que és diferent", diu Aitor Alexandre, periodista que segueix el Racing de Santander. El Barça ha anunciat el fitxatge de Pablo Torre (2003) per 5 milions d'euros més variables amb contracte fins a 2026 i una clàusula de rescissió de 100 milions. És un migcampista total amb un talent molt superior al de la resta de la categoria en què competeix, la Primera RFEF, la tercera estatal. Els blaugranes s'han assegurat un jugador amb un potencial considerable, però, segons els que el coneixen, encara és aviat per esperar-ne una presència regular amb el primer equip.

Torre va debutar amb el Racing la temporada passada, després d'haver disputat únicament un partit amb el filial. Va fer el salt des del juvenil. En aquests mesos, s'ha guanyat portar el dorsal 10, ser internacional sub-19 amb la selecció espanyola i enguany ja és el màxim golejador i assistent dels càntabres. Ha participat en un de cada tres gols de l'equip. "És un migcampista creatiu, capaç de fer qualsevol cosa: té última passada, és àgil, sap protegir la pilota i moure's en espais reduïts", explica Álex Martinez, scouter especialitzat en jugadors joves. Torre és un jugador dinàmic amb incidència a totes les zones del camp, li agrada acostar-se als centrals per iniciar les jugades i aquesta temporada també s'està destapant com un jugador amb molta arribada a l'àrea. "Es pot adaptar bé a la posició d'interior del Barça", diu Martínez.

“Amb 16 anys no ets futbolista, ets un nen que juga a futbol. El temps dirà on arribarà”, va comentar Esteban Torre, el seu pare i també exfutbolista del Racing, fa un parell de temporades. Del nen del qual parlava al fitxatge pel Barça hi ha una gran diferència: el canvi físic. "Se’l veu menudet, però té un tren inferior brutal", explica Alexandre. D'altra banda, Martínez apunta que "haver guanyat múscul li ha permès ser un futbolista molt més complet". Malgrat això, aquesta temporada encara no ha disputat cap partit sencer. Al migcampista format al Racing el representa Arturo Canales, que té una gran influència dins del Barça, ja que també té en cartera Gerard Piqué, Samuel Umtiti, Riqui Puig o l'entrenador, Xavi Hernández. Tot i això, el club el seguia des d'abans de l'arribada de l'egarenc a la banqueta. De fet, va ser Emilio Gutiérrez, l'observador que el Barça té a sou al nord de la Península, qui va donar l'avís sobre el nou talent.

La de Torre pot semblar una aposta similar a la que el Barça va fer per Pedri: un jugador amb molta qualitat, potencial per brillar al mig del camp del Barça i, fins ara, poca rellevància mediàtica. Però és important remarcar que el canari va passar abans per la Segona Divisió, sent un dels jugadors més diferencials de Las Palmas. "Torre no té ni el talent ni la intel·ligència de Pedri, perquè és un cas entre un milió, un prodigi", explica Martínez. De fet, futbolísticament, el jugador del Barça actual més similar a Torre és Gavi, tot i que Martínez en remarca les diferències: "Gavi té un físic brutal per l'edat que té i s'ha format a La Masia, cosa que no pot dir Torre malgrat tenir un perfil Barça". Un dels punts forts del càntabre és el colpeig de la pilota, un aspecte en què ningú ha assumit la jerarquia absoluta des de l'adeu de Leo Messi. Aquesta temporada, Torre ja ha marcat dos gols de falta i ha fet més d'una assistència a pilota aturada.

El Barça li guanya la partida al Madrid

És injust comparar un jugador amb les anomalies que han sigut les irrupcions de Pedri i Gavi, però pot servir com a marc de referència. Imaginar el futur d'un futbolista és fer castells en l'aire, tot i que el present de Torre té una projecció il·lusionant. "Té una tècnica depurada, juga sempre amb el cap aixecat i la pilota cosida al peu", explica Alexandre. De fet, el Barça s'ha avançat al Reial Madrid en el seu fitxatge. "Té més sentit que aposti pels culers. Si ha d'explotar, serà al Camp Nou: per la filosofia amb els joves, la proposta futbolística i el paper de Xavi, que li pot donar oportunitats i li ensenyarà a posicionar-se millor", diu Martínez.

El principal dubte és com gestionarà el Barça el seu creixement. "Encara no té el nivell per estar al primer equip, i el filial, que juga a la mateixa categoria que el Racing, se li queda molt petit", comenta l'scouter. No obstant això, la inversió del Barça demostra que, a falta de pressupost per signar grans jugadors (o de guardar-lo per a una estrella), la direcció esportiva ha decidit invertir en un migcampista prometedor i de maneres homologables a l'ADN Barça. De la seva adaptació en pretemporada, de com de format el vegi Xavi quan el pugui dirigir i de la competència al mig del camp dependrà el seu rol en el curs 22/23.

stats