Barça

Per què Ferran Torres s'ha convertit en un 'tauró'?

L'extrem valencià va demanar personalment a Xavi poder-se quedar al Barça i estava convençut que capgiraria la seva situació a l'equip

4 min
Ferran Torres durant l'entrenament previ al Barça-Anvers d'aquest dimarts

BarcelonaEn una conversa amb l'ARA, a mitjans de la temporada passada, un membre del cos tècnic del Barça expressava sense pèls a la llengua una veritat com un temple: "A Ferran Torres el Camp Nou li ha penjat la llufa i se li ha girat en contra". L'aterratge de l'extrem valencià no va ser fàcil. Va arribar el gener del 2021, tot just recuperant-se d'una lesió que l'havia tingut fora de joc gairebé durant tres mesos i queia en un equip ferit, lluitant per quedar entre els quatre primers a la Lliga i que acabava de ser eliminat a la fase de grups de la Lliga de Campions. El club també passava per un moment econòmic nefast, pressionat per un fair play financer que avui continua fent la guitza, i incapaç d'haver pogut retenir Leo Messi. En aquest context complicat, el Barça fitxava Ferran al Manchester City a canvi de 55 milions d'euros més variables. Era la primera gran incorporació després del comiat de l'astre argentí.

Amb tots aquests condicionats, i malgrat que l'atacant format al planter del València no va tenir un mal inici, diversos episodis de negació de cara a porteria van començar a despertar el rum-rum entre l'afició. L'eliminació a l'Europa League davant l'Eintracht i un final de temporada molt descafeïnat van acabar de segellar un curs 2021-22 fosc. Però el calvari de Ferran arribaria la temporada passada. Una ferida al peu que es va fer durant les vacances van llastar la seva pretemporada i, amb la continuïtat de Dembélé i el fitxatge de Raphinha, veia com la competència a la banda dreta, on més li agrada jugar, el superava. Tret d'algunes actuacions puntuals —el seu millor partit va ser contra el Cadis a casa—, mai va ser regular i tot just va ser titular en 18 dels 51 partits en què va estar disponible, tres dels quals a la Copa.

Davant aquest rol residual i un "bloqueig mental", al principi del curs passat Ferran va decidir començar a fer teràpia. Ell mateix ho explicava en una trobada privada amb alguns periodistes a la qual va assistir l'ARA al febrer. "No estava bé. No vaig acabar la temporada [2021-22] com volia. No trobava el meu futbol". Amb les vacances d'estiu, el jugador de Foios havia fet un reset, però amb la ferida que es va fer al peu es va "enfonsar": "Significava no poder començar la pretemporada i això em condicionaria l'inici del curs...". Va ser llavors quan va començar a treballar amb un psicòleg: "No era jo, vaig tocar fons".

L'ànim dels companys i "l'instint depredador" de Ferran Torres

Amb aquest treball psicològic, acompanyat d'un pla físic individualitzat més enllà de les instal·lacions del Barça, Ferran va començar la resurrecció. Però no seria fins aquest estiu quan en començaria a recollir els fruits. A la pretemporada es va guanyar el pseudònim de tauró, que va néixer al vestidor i que tant ell mateix com el Barça i els seus companys alimenten a les xarxes socials. "Després d'una temporada dolenta en tots els sentits, Ferran ha tornat a tot gas. I això els seus companys ho han traslladat a la figura d'un tauró. També ha tornat a marcar gols, com si hagués recuperat l'instint depredador, cosa que encaixa també amb el pseudònim de tauró", expliquen des de l'entorn del futbolista. Ara, fins i tot part de l'afició l'anomena així.

Ferran Torres va ser un dels jugadors destacats de la pretemporada, precisament, per tornar a marcar gols. Era a la llista de transferibles d'aquest estiu, però la seva determinació va fer que continués al Barça. També els condicionants econòmics —40 milions del seu fitxatge pendents d'amortitzar i una clàusula que es va reservar el City respecte a un futur traspàs del jugador—, van frenar-ne la sortida. De fet, ell mateix va demanar anar a parlar amb Xavi i insistir-li que es volia quedar. "Per a ell era molt important poder fer una pretemporada sencera. És una de les coses que em va dir quan em va venir a veure. Està convençut de si mateix. A nosaltres no ens sorprèn el seu rendiment perquè el veiem entrenar-se. Per a ell, el treball, l'esforç i atendre les obligacions és innegociable. El Ferran és i serà important per a l'equip", va explicar Xavi a una pregunta d'aquest diari en la prèvia del partit contra l'Anvers d'aquest dimarts (21 h, Movistar Liga de Campeones).

Ferran Torres posa fi al malefici dels llançaments de falta

Trencar el malefici amb els llançaments de falta, que datava del maig del 2021 amb el darrer gol de Messi de tir de lliure al Barça, ha acabat de confirmar el moment dolç de l'ex del City. Que dissabte fos l'encarregat de xutar una falta contra el Betis no va ser casualitat. En els entrenaments prepartit —també en algunes sessions de recuperació—, això s'assaja i fonts del vestidor expliquen a l'ARA que és un dels futbolistes que més destaca en aquesta especialitat. La seva "fortalesa mental" és un dels altres factors que fan valdre des de la ciutat esportiva, on també expliquen que el valencià "pot jugar en les tres posicions de la davantera". Amb Lamine Yamal, Raphinha i Ferran Torres la banda dreta d'atac del Barça està ben coberta.

stats