Barça

El gest "espontani" que va ajudar a salvar Araujo

Eric Garcia i Iago Aspas van posar el central en posició de seguretat quan es va desplomar al Camp Nou

3 min
Araujo, en posició lateral de seguretat després de caure desplomat al terra

BarcelonaIago Aspas i Eric Garcia van ser els primers d'atendre Ronald Araujo així que el central va caure desplomat a la gespa. Feia uns segons que havia xocat, cap amb cap, amb Gavi, a la segona part del Barça-Celta. Inicialment, semblava que el migcampista n'havia rebut la pitjor part, però va ser al revés. Iago i Eric van adonar-se que Araujo havia perdut el coneixement i, en un acte reflex, el van posar de costat. Un gest tan instintiu com imprescindible en situacions d'aquest estil. Poc després, els serveis mèdics van fer la resta de la feina.

Va ser només un ensurt. Araujo abandonava el camp en ambulància, en una imatge que va deixar glaçats els poc més de 50.000 assistents que hi havia a l'estadi. El club es va afanyar a informar que es tractava d'una commoció i que el futbolista estava conscient, però que se'l traslladava a l'hospital per precaució. Després de passar la nit en avaluació, aquest dimecres al matí rebia l'alta hospitalària i marxava cap al seu domicili.

Eric i Aspas van actuar pel seu compte. I tots dos ho van fer més que bé, coincideixen a dir tant des del club com de la vessant mèdica. Segurament, en el cas d'Eric perquè en el seu dia ell també va patir una situació semblant. Era el 17 de juny del 2020, quan encara jugava al Manchester City. En un duel contra l'Arsenal, i al tram final del partit, Eric xoca amb el porter Ederson i queda estès a terra, inconscient. Va acabar marxant en llitera i amb l'ajuda d'oxigen, i posteriorment estaria alguns partits jugant amb un casc protector. Però el més destacat de l'acció és el que passaria després: Eric rebria una petita lliçó dels metges del conjunt blau-cel, que li expliquen que en un cas com aquest cal posar-se de costat, en posició fetal. És el que tècnicament s'anomena posició lateral de seguretat (PLS).

"Van fer una molt bona acció. Bàsica, tanmateix. Perquè amb aquesta posició la llengua no pot anar cap enrere i bloquejar la respiració, o bé, en el cas que vomités, empassar-s'ho", explica el doctor Miquel Llobet. El prestigiós traumatòleg, amb passat blaugrana, comenta que gràcies a la PLS "es va evitar una possible situació molt complexa" per a Araujo. "És un traumatisme cranial amb commoció no immediata, perquè el jugador pot córrer uns metres", puntualitza el doctor Pere Mir, traumatòleg de l'esport de la Clínica Teknon, que també avala el gest dels futbolistes al socórrer el seu company. "Quan algú perd el coneixement se l'ha de posar en aquesta posició perquè la llengua cau cap enrere i pot obstruir les vies aèries. No és que te l'empassis, com es diu popularment, sinó que dificulta l'entrada d'aire. Un cop recupera el coneixement, després ja se'l pot posar cap per amunt".

"La reacció d'Eric va ser espontània", apunten des del vestidor blaugrana. I és que no hi havia cap protocol d'actuació previst des del club. "Si els jugadors no reben cap formació sobre situacions com aquestes, el que va passar amb Araujo és una bona oportunitat perquè ho facin", afegeix el doctor Llobet.

Araujo tornarà als entrenaments aviat

El central rebia l'alta hospitalària després de ser sotmès a un TAC, a l'hospital. A partir d'aquí serà el torn dels metges, que segueixen el seu cas i determinaran quan podrà tornar als entrenaments. Segons apunta el doctor Mir, no s'ha de descartar que Araujo torni a ser sotmès a proves complementàries aquest dijous. En qualsevol cas, vaticina que es podrà incorporar al grup "aviat". De fet, des del vestidor no descarten Araujo per jugar diumenge a Getafe. A l'staff tenen clar que, si depèn d'ells, agafarà l'avió amb la resta de companys. "A veure què diuen els metges". Ells tindran l'última paraula.

stats