Barça

La gran decisió de Sergio Busquets

El capità del Barça té quasi decidit marxar a final de temporada, però Xavi tem pel seu relleu

3 min
busquets en un partit recent del Barça, amb el braçal de capità.

BarcelonaAmb els contractes vigents a la mà, Sergio Busquets i el primer equip del Barça s'encaminen cap als darrers sis mesos de vincle professional i emocional. No hi ha, ara per ara, cap contacte formal perquè el migcampista de Badia del Vallès renovi el seu compromís més enllà del pròxim 30 de juny. I tampoc existeix la voluntat del futbolista perquè això passi.

"L'escenari més probable és que plegui aquest estiu. Li ve de gust un canvi d'aires, acabar el que li queda i acomiadar-se del club", apunten a l'ARA des del seu entorn, on es declaren sorpresos davant les informacions que parlen d'una eventual ampliació fins al 31 de desembre del 2023 o directament fins al juny del 2024. Perquè, en tot cas, el que sí que ha valorat el capità culer després de la decepció viscuda al Mundial és marxar abans, durant aquest mercat d'hivern, a l'Inter de Miami, que comença la lliga al febrer. Tanmateix, ho ha acabat descartant per no trasbalsar la seva família (té dos fills petits) i perquè Xavi Hernández, tècnic i amic, el considera imprescindible per al segon tram del curs.

A diferència de Joan Laporta o Mateu Alemany, que haurien vist la sortida prematura de Busquets com una oportunitat per generar una mica de fair play financer, Xavi celebra la permanència del vallesà a la plantilla a curt termini perquè creu que és el jugador més capacitat per ocupar el migcentre en el seu sistema de joc. El prefereix per davant de Frenkie de Jong, com bé certifiquen les xifres de participació de l'un i de l'altre en aquesta demarcació, i per això demana el fitxatge de Martín Zubimendi, que compleix a la perfecció el perfil de pivot posicional que tant agrada als tècnics blaugranes.

Ara bé, com que la perla de la Reial Societat costa 60 milions d'euros i els problemes econòmics del club blaugrana la converteixen en un objectiu massa ambiciós, Xavi comença a ensumar-se que Busquets no tindrà el relleu desitjat. Per això, optimista de mena, l'egarenc intentarà convèncer-lo perquè posposi els seus plans nord-americans una mica més. Com a mínim fins que la direcció esportiva li brindi una alternativa millor que Rúben Neves, proposta de Jorge Mendes que fa mesos que orbita sobre els despatxos de Sant Joan Despí. Una opció que l'entrenador no acaba de veure adaptable al que ell espera d'un migcentre.

Però els plans de Xavi topen amb dues complicacions molt clares. La primera, ja exposada al primer paràgraf, és la voluntat de Busquets, que planeja des de fa molt de temps fer un pas al costat professionalment i té ganes de veure món i de gaudir del futbol d'una altra manera. Bufarà 35 espelmes al juliol i, de la mateixa manera que ha posat punt final a la seva etapa a la selecció espanyola després de la Copa del Món de Qatar, té previst acabar contracte amb el Barça després de 15 temporades al primer equip. Amb algun títol més al sarró, si pot ser. L'altra vicissitud vinculada a una possible continuïtat més enllà del 30 de juny és la necessitat d'obrir una negociació no només per intentar espaiar els pagaments endarrerits del seu contracte milionari, sinó per fixar els honoraris dels mesos de contracte que tindria a partir de la finalització de l'acord vigent.

Des de l'entorn del futbolista asseguren que aquest temps extra "no seria gratis" encara que servís per endarrerir part del sou i els diferiments que s'arrosseguen des de l'actualització de condicions de l'estiu del 2021. La suma en qüestió ronda els 50 milions. Una hipotètica renovació, per tant, no només tindria poc impacte pel que fa a límit salarial, sinó que obligaria a registrar Busquets com una incorporació, amb un contracte de nou encuny, com va passar fa uns mesos amb Sergi Roberto i Ousmane Dembélé.

Pastanaga amb Frenkie de Jong

Relacionat amb el més que probable adeu del Busi a finals de curs —i amb les dificultats per elevar el sostre salarial amb fitxatges de primer nivell— hi ha el canvi de discurs del Barça amb Frenkie de Jong. Coincidint amb l'últim mercat estival, el club català va buscar la manera de desprendre's de l'elevada fitxa del neerlandès, fins al punt que va trobar en el Manchester United un comprador disposat a pagar més de 80 milions per ell. Amb tot, el jugador va resistir a les pressions i es va quedar a Barcelona sense acceptar cap rebaixa de condicions, molest pel tracte rebut.

Mesos després, De Jong és llegit en el si de la junta directiva com un futbolista estratègic per al futur. "No l'he volgut vendre mai perquè és un dels puntals que tenim, un gran talent. És molt jove i està cridat a ser un dels líders de l'equip", va manifestar fa uns dies Laporta en una entrevista a Barça TV, buscant la complicitat amb un futbolista que té un contracte milionari fins al 2026. Xavi també valora l'ex de l'Ajax com un actiu important, però insisteix en el diagnòstic: és massa mòbil per jugar de pivot posicional. ¿Canviarà d'opinió l'entrenador d'aquí fins a finals de temporada?

stats