Barça

Koeman, l'entrenador que Laporta ha fulminat tres vegades en mig any

Cronologia del pas de Ronald Koeman pel Barça, des del seu fitxatge d'urgència fins a una destitució anunciada

5 min
Laporta-Koeman, crònica d’un divorci anunciat

BarcelonaEls culers més veterans recorden que l'arribada de Ronald Koeman al Barça com a jugador, el 1989, va ser extremadament convulsa. Un central radicalment diferent del que estava acostumada l'afició. Un futbolista que, si no hagués estat per la insistència i la visió de Johan Cruyff, hauria durat ben poc al Camp Nou. Ara bé, la sort li va somriure i el gol de Wembley a la final de la Copa d'Europa del 1992 el va convertir per sempre en un heroi del barcelonisme. Dissortadament per a ell, el seu pas com a entrenador ha seguit els mateixos passos inicials, però no ha tingut final feliç. Després d'un any i mig convuls, lluitant contra tots els elements, i escapant-se pels pèls de dos intents de destitució, ha acabat sortint per la porta falsa abans de Tots Sants. Koeman no s'ha menjat els panellets, tot i que no feia ni un mes que el president, públicament, l'havia ratificat.

19.08.20: fitxatge d'urgència

Koeman arriba cinc dies després del 2-8 de Lisboa

Després del fatídic 2 a 8 de Lisboa el Barça, presidit encara per Josep Maria Bartomeu, buscava amb urgència un entrenador per rellevar Quique Setién. Segons expliquen al Camp Nou, el periodista Lluís Canut va proposar al president el nom de Koeman, i aquest va convidar-lo a casa seva per parlar. La contractació va ser més que urgent. Cinc dies després de la derrota, el club comunicava que l'holandès, l'heroi de Wembley, passava a ser el nou tècnic culer.

Ronald Koeman i Josep Maria Bartomeu durant la presentació de Koeman com a nou tècnic del Barça

Agost 2020: cau el castell de cartes

Luis Suárez, el burofax de Messi i la dimissió de Bartomeu, primers conflictes

Poc s'esperava Ronald Koeman que tindria tanta feina en tan pocs dies. Amb un Barça que ja acusava els efectes econòmics de la pandèmia, el primer conflicte el va tenir amb Luis Suárez, a qui va haver d'acomiadar seguint les directrius del club. Després veuria com Leo Messi enviava un burofax per marxar i, a l'octubre, la dimissió de Bartomeu i tota la seva junta. Mentre l'equip tenia un inici irregular a la Lliga i a Europa, convivia amb altres conflictes interns, com la rebaixa salarial massiva que negociava la junta gestora a l'espera que hi hagués eleccions.

Gener 2021: debat electoral sobre l'entrenador

Koeman no era l'entrenador ideal de cap dels candidats

El procés electoral, que Koeman va viure amb neguit, es va dilatar excessivament. El tècnic només hi va participar activament en la reunió amb els candidats on demanava que fitxessin ja Eric Garcia. La falta de consens entre els presidenciables, però, ho va frenar. L'entrenador sabia que no era l'aposta ideal de cap dels tres, tot i que –a excepció de Víctor Font, que ja tenia lligat Xavi– confiava que almenys podria acabar la temporada a la banqueta blaugrana.

17.04.21: l'únic moment dolç

La victòria a la Copa l'havia de ratificar en el càrrec

Diuen al Camp Nou que hi havia un pacte no escrit entre Laporta i Koeman segons el qual, si guanyava algun títol, mantindria el seu lloc a la banqueta un any addicional. El títol va ser la Copa, contra l'Athletic, en una final en què el Barça va jugar un dels millors futbols amb l'holandès a la banqueta. Les setmanes posteriors també van ser bones. Una ratxa guanyadora que, fins i tot, va estar a punt de situar l'equip líder. Ho tenia a tocar. Però en el moment clau va punxar inesperadament contra el Granada al Camp Nou. Després de tocar el cel, aquell va ser l'inici d'un final de temporada per oblidar.

Rafael Yuste, Laporta i Koeman després de la final de Copa

Maig 2021: quinze dies de gràcia

Laporta volia fer fora Koeman però no va trobar cap relleu que el convencés

Després del mal final de Lliga, i d'un intercanvi de retrets entre l'entrenador –que va acusar el president de "falta de respecte"– i Laporta, el club havia decidit fer fora Koeman a mitjans de maig. Però el problema era trobar-li un relleu. Segons la versió que en dona Koeman, en una reunió tensa a les oficines, Laporta li va dir que necessitava 15 dies per trobar-li un recanvi i que, si en aquest període no trobava ningú, seguiria d'entrenador. Tothom sap com continua la història. El 3 de juny Laporta confirma Koeman en una roda de premsa al Camp Nou.

Juliol 2021: una pretemporada engrescadora

La directiva, satisfeta pel que veia a l'estiu, va meditar renovar l'entrenador

La junta demanava a Koeman que practiqués un estil de joc més pròxim al que es coneix com a ADN Barça. A l'estiu, en els primers partits de pretemporada, es va produir un salt endavant que va satisfer Laporta i els seus. Tant és així que va començar-se a parlar de la possibilitat de renovar el contracte a Koeman per donar-li més ascendència al vestidor, tal com avançava l'ARA al juliol. Això sí, amb dues condicions. La primera, que s'esperarien a l'octubre. I, la segona, que seria un acord fàcil de trencar per si al final la cosa no anava bé. Al setembre, en una trobada amb periodistes, confirma aquesta intenció.

Rafael Yuste, Joan Laporta i Ronald Koeman

Setembre 2021: "Com parlar amb una paret"

Koeman salva el càrrec inesperadament abans de jugar al Wanda

El Barça fa un mes de setembre horrorós. Només guanya un partit a la Lliga i en perd dos de claus a la Champions que deixen l'equip a un pas de l'eliminació. El joc ha anat enrere i Laporta, arran de la insistència de part del seu entorn més pròxim, accedeix a fer un canvi. "Ja ho he intentat tot; parlar amb ell és com parlar amb una paret", va dir en un acte amb periodistes al Camp Nou. Tothom s'esperava la destitució imminent, però Laporta, a Madrid, abans de jugar al Wanda Metropolitano, va fer marxa enrere i el va ratificar públicament: "Mereix més marge". La raó és que Koeman va convèncer Laporta durant el vol que, un cop recuperés els efectius que tenia lesionats, l'equip remuntaria en joc i en resultats. El president se'l va creure.

27.10.21: la gota que fa vessar el got

La derrota al clàssic, tornar a perdre a Vallecas i la por a la Champions, factors clau

Encara que el Barça guanyés el València i el Dinamo, el joc seguia oferint dubtes. La derrota al clàssic i una nova ensopegada a Vallecas van esgotar la paciència del president. Un Laporta que va enfadar-se, i molt, amb les decisions tàctiques que prenia l'entrenador. Al final del partit va conversar amb Koeman a l'avió de tornada cap a Barcelona. En aquell moment es va decidir fer el relleu. Koeman s'acomiadava dels jugadors allà mateix. A la tercera va ser la definitiva.

stats