El Barça destitueix Ronald Koeman i truca a Xavi per reflotar el projecte

Les cúpules directiva i esportiva han pres la decisió després del partit a Vallecas

3 min
Ronald Koeman, dirigint el Barça a Vallecas

BarcelonaL'expedició del Barça tornava de Vallecas amb una sensació de profund malestar després d'haver encaixat una nova derrota, la segona consecutiva, i de continuar sense guanyar fora de casa a la Lliga. Totes les mirades estaven pendents de l'entrenador, Ronald Koeman, cada vegada més qüestionat. Qui més qui menys s'ensumava que tenia les hores comptades. La notícia es va confirmar a mitjanit: el Barça ha destituït el neerlandès. Just un any exacte després de la renúncia de Josep Maria Bartomeu.

El partit perdut al camp del Rayo Vallecano, la segona derrota seguida després de perdre el clàssic de diumenge, ha sigut la gota que ha fet vessar el got de la paciència del president Joan Laporta. Segons ha explicat el club a través de l'escrit oficial, el mateix Laporta ha comunicat la decisió a Koeman, a Madrid. Posteriorment, l'entrenador ha tingut temps d'acomiadar-se dels jugadors a l'avió de tornada. Aquest dijous ja no serà a l'entrenament postpartit a la Ciutat Esportiva. L'equip començarà a preparar a les 17 h el partit contra l'Alabès (dissabte a les 21 h).

Sense marge

Koeman, que ja va salvar el cap pels pèls abans del Wanda, havia demanat una mica més de temps per recuperar efectius i tenir una plantilla més competitiva. Però ni així. El Barça ja ha disputat 10 partits de Lliga i només ha pogut guanyar la meitat de punts (15 de 30). No sap què és vèncer a domicili i, a Europa, ha de guanyar tant sí com no el Dinamo de Kíev i el Benfica per evitar caure a l'Europa League.

L'entrenador havia sostingut fins ara que el problema "no és de joc, sinó d'efectivitat", i havia repetit en diverses ocasions que es veia amb cor de capgirar la posició. "No em puc queixar de l'equip. Ens ha costat entrar al partit perquè el Rayo pressionava molt, però després hem sigut superiors. Veient les oportunitats que hem tingut i les seves, crec que el resultat no és just. És increïble que hàgim perdut". Koeman insistia que la derrota "ni és per actitud ni és per joc": "És qüestió de no marcar, no puc dir res més".

Xavi, pendent de desvincular-se de l'Al-Sadd

El relleu de Koeman serà, si no hi ha cap daltabaix, Xavi Hernández. L'entrenador català, que acaba de guanyar la Copa de l'Emir amb l'Al-Sadd, deixarà l'aventura a Qatar per tornar al Barça sis anys després de fer el pas al costat com a futbolista. No estriparà el contracte que té amb el país de cara al Mundial, però sí que es desvincularà del club que entrena des de fa dues temporades (amb set títols al sarró) per intentar ajudar l'equip blaugrana des de la banqueta. La seva candidatura ja va estar a sobre la taula a finals de la campanya passada, quan Laporta va perdre la fe en Koeman a causa del pèssim desenllaç de la Lliga, però entre la falta de consens intern i la manca de múscul econòmic per a l'acomiadament del neerlandès es va optar pel continuisme abans que el projecte esportiu visqués el terratrèmol més gran en anys a causa de la inesperada sortida de Messi.

Entre els que dubtaven de Xavi hi havia el mateix Laporta. A diferència de la majoria dels seus directius, el mandatari creia que el vallesà havia de passar pel filial abans de promocionar, com van fer Guardiola i Luis Enrique el seu dia. Ara, però, no ha tingut més remei que escoltar bona part dels seus col·laboradors per prendre una decisió que la majoria del barcelonisme veu amb bons ulls. Perquè Xavi, a banda de conèixer l'entitat i de ser un tècnic prometedor que confia en el joc de posició, és un ídol de l'afició que obrirà un immens paraigua de confiança davant la ferma possibilitat que la temporada acabi sense títols. De fet, tot i que sap que retorna al club en un marc de crisi multisectorial, el vallesà es veu amb cor de revifar un equip en què sobreviuen cinc excompanys seus: Gerard Piqué, Sergio Busquets, Sergi Roberto, Jordi Alba i Marc-André ter Stegen. També confia en treure el millor suc de joves del nivell de Pedri González, Ansu Fati, Pablo Gavi o Riqui Puig. Una altra cosa és que després, a l'hora de la veritat, aconsegueixi traduir les bones intencions en uns resultats millors que els de Koeman.

stats