Tots els camins portaven a Xavi

Sergi Barjuan es fa càrrec del primer equip de manera interina a l'espera que la delegació blaugrana tanqui la contractació amb el tècnic egarenc a Qatar

5 min
Xavi Hernandez

BarcelonaQuan resolgui tota la paperassa, Xavi Hernández Creus es convertirà en el nou entrenador del Barça. La mala dinàmica de joc i resultats de l'equip blaugrana a la Lliga i a la Lliga de Campions han precipitat els esdeveniments a la planta noble del Camp Nou, on s'ha imposat la idea de cessar Ronald Koeman, a qui es veia incapaç de revertir la situació actual. El substitut del tècnic neerlandès serà l'egarenc, l'únic de la llista de possibles relleus que pot fer el salt a mitja temporada i en unes condicions que s'ajustin al difícil context econòmic del club.

Però l'arribada de Xavi no serà imminent. Cal que l'egarenc resolgui la seva desvinculació de l'Al-Sadd, i això vol temps. Mentrestant, qui es farà càrrec del primer equip serà Sergi Barjuan. L'exfutbolista, que entrena el Barça B des d'aquest estiu, després del cessament de Francesc Xavier Garcia Pimienta, ocuparà la banqueta del Camp Nou "de manera provisional", segons va explicar el Barça. El president Joan Laporta presentava Sergi a la plantilla, aquest dijous a la tarda, a la Ciutat Esportiva, abans de l'entrenament. Divendres al migdia el de les Franqueses ofereix una roda de premsa acompanyat del mandatari, prèvia al partit contra l'Alabès. "L’interinatge de Sergi a la banqueta del primer equip clourà tan bon punt el club tanqui la contractació d’un nou entrenador", especifica el club. No diu qui, per protocol, però es refereix a Xavi.

Sergi i Xavi a la Vall d'en Bas aquest estiu van coincidir en les respectives pretemporades dels seus equips

Els dubtes de Laporta

L'egarenc agafarà les regnes de la primera plantilla tot i els dubtes que Laporta havia mostrat cap a ell. Segons apunten des de l'entorn del president, aquesta recança no tenia res a veure amb la participació de l'exjugador en la candidatura electoral de l'empresari Víctor Font, sinó que responia a arguments exclusivament professionals i a la preferència del dirigent per l'escola alemanya (Tuchel, Nagelsmann, Flick, etc.). Una vegada ha assumit que no podrà satisfer la seva voluntat, Laporta ha normalitzat la relació amb Xavi fins al punt que li ha trucat per reflotar l'equip. No hi havia més remei. Les negociacions per portar el català de tornada a Catalunya avancen en positiu. En principi estava previst que una expedició blaugrana es desplacés dijous a Doha, però de moment tot s'està fent a distància.

L'entrenador català, que acaba de guanyar la Copa de l'Emir amb l'Al-Sadd, deixarà l'aventura a Qatar per tornar al Barça sis anys després de penjar les botes. No s'espera que estripi el contracte que té amb el país àrab de cara al Mundial 2022, però sí que es desvincularà del club que entrena des de fa dues temporades –amb set títols al sarró– per intentar ajudar l'equip blaugrana des de la banqueta. Les negociacions van en aquesta direcció. A falta de definir la durada del contracte, el punt més compromès és la desvinculació amb els xeics. Xavi hi té una relació molt bona i rep pressions per aguantar a l'actual càrrec fins al dia 3 de novembre, quan l'Al-Sadd, líder de la lliga qatariana, juga contra el seu principal rival, el Lekhwiya. Aquesta circumstància complica que el vallesà pugui ser a Kíev al matx decisiu de Champions amb el Dinamo.

Joan Laporta i sergi Barjuan al vestidor amb el jugador de l'equip

La candidatura de Xavi ja va estar a sobre la taula a finals del curs passat, quan Laporta va perdre la fe en Koeman a causa de l'horrible desenllaç de la Lliga, però entre la falta de consens i la manca de múscul econòmic per afrontar l'acomiadament del neerlandès es va optar pel continuisme abans que el projecte esportiu visqués el terratrèmol més gran en anys a causa de l'inesperat adeu de Leo Messi. Entre els que dubtaven de Xavi hi havia el mateix Laporta. A diferència de la majoria dels seus directius, el mandatari creia que el vallesà havia de passar pel filial abans de promocionar-lo, com van fer Pep Guardiola i Luis Enrique el seu dia.

Al maig, Laporta va resistir a les pressions. "Vam fer el que vam poder per convèncer-lo, però no va ser possible", apunten a l'ARA fonts pròximes al president del Barça, que ara, amb l'equip novè a la Lliga, no ha tingut més sortida que escoltar bona part dels seus col·laboradors estrets per prendre una decisió que la majoria del barcelonisme veu amb bons ulls. Perquè Xavi, a banda de conèixer l'entitat i de ser un tècnic prometedor que confia en el joc de posició, és un ídol de l'afició que obrirà un immens paraigua de crèdit davant la ferma possibilitat d'un any sense títols.

De fet, tot i que sap que retorna al club en un marc de crisi multisectorial, el vallesà es veu amb cor de revifar un equip en què sobreviuen cinc excompanys seus: Gerard Piqué, Sergio Busquets, Sergi Roberto, Jordi Alba i Marc-André ter Stegen. També confia en treure el millor partit de joves del nivell de Pedri González, Ansu Fati, Pablo Gavi o Riqui Puig.

Sergi Barjuan dirigint un entrenament del filial del Barça

Un equip tècnic de mínims

Després de les punxades amb el Granada i el Cadis a la Lliga, Laporta estava decidit a trucar a Xavi, segons reconeixen persones del seu entorn. Però dues alternatives fundades —Andrea Pirlo i Bob Martínez— van refredar les seves intencions. Els dies, els mals resultats i les vicissituds econòmiques han acabat amb els dubtes preexistents del dirigent respecte al català, que ha esperat a Doha l'avís definitiu.

Ara falta polir la rescissió, les condicions del nou contracte i l'staff que anirà amb ell a curt termini. El Barça ja ha acceptat algunes peticions de Xavi, que vol el seu germà Òscar i Sergio Alegre d'ajudants, així com el seu propi equip de scouting –analistes dels rivals– i el preparador físic Ivan Torres. A canvi, l'exjugador accedeix a cobrar un sou ajustat a la normativa salarial de la Lliga –el club continua excedit en aquest sentit– i accepta la banqueta sense propiciar el desembarcament immediat de professionals de la seva confiança per controlar els serveis mèdics o el futbol base. En aquest sentit, no s'espera el retorn a curt termini del metge Ricard Pruna, que té contracte blindat fins al juny al Sharjah (Emirats Àrabs), ni de Joan Vilà, exmembre del departament de metodologia molt lligat a Xavi.

Després de Koeman, tots els camins, en efecte, portaven a Xavi. Era només una qüestió de temps.

stats