Barça

Divendres de purga a la ciutat esportiva del Barça

García Pimienta i Guillermo Amor, entre els acomiadats per la nova gerència blaugrana

3 min
García Pimienta, en roda de premsa.

BarcelonaEl Barça ha acomiadat l’entrenador del filial, Francesc Xavier Garcia Pimienta. La mesura, avançada per Mundo Deportivo i confirmada pel mateix club, es recull en el marc d’un canvi radical que la junta de Joan Laporta vol implantar al futbol base blaugrana. Tot plegat també afecta Àlex García, Jordi Roura i Aureli Altimira, treballadors que havien format part del cos tècnic de Pep Guardiola i Tito Vilanova, i Guillermo Amor, fins ara director de relacions institucionals. Pimi, que entrenava el Barça des del 2018, havia renovat per seguir a la banqueta de l’Estadi Johan Cruyff a partir del 30 de juny. Ara, amb l’equip a Primera RFEF, la seva posició queda vacant. Per fer-lo fora l’entitat haurà de pagar-li una indemnització de vora 200.000 euros. El favorit per rellevar-lo és Sergi Barjuan.

Les notícies van agafar amb el peu canviat molts treballadors del club després que Joan Laporta també donés llum verda recentment a la liquidació del director de La Masia, Xavi Martín, i del secretari tècnic del futbol formatiu, Patrick Kluivert, entre d’altres. Amb Talín Alexanko, Xavi Llorens i Albert Benaiges, que havien donat suport a Laporta durant la campanya, altre cop al Barça, la Ciutat Esportiva de Sant Joan Despí es prepara per viure canvis estructurals profunds.

Víctor Valdés també havia expressat la seva simpatia per l’actual president, però no ha certificat el seu retorn. Un altre exfutbolista blaugrana amb carnet d’entrenador, Rafa Márquez, té opcions d’anar a parar al futbol formatiu, probablement al juvenil, després d’haver passat un temps al cadet A de l’Alcalá madrileny. També havia mostrat proximitat a l’actual junta Sergi Barjuan, exfutbolista de la primera plantilla i exentrenador d’equips de Primera i Segona. L’exlateral, ara sense feina després d’una última etapa al Hangzhou xinès, no tindria impediments per ocupar la banqueta del filial. Tan ferma era la seva voluntat de tornar al club que la va transmetre tant a Laporta com a Víctor Font.

Garcia Pimienta va agafar les regnes del Barça B després de la destitució de Gerard López al tram final de la temporada 17/18, amb el filial a Segona. Pimi, que venia de guanyar la Youth League amb el juvenil A, no va evitar el descens de categoria, però les tres campanyes següents, malgrat la inestabilitat esportiva i institucional, va construir un ecosistema al Miniestadi i al Cruyff per intentar posar en pràctica el joc de posició i el gust per dominar els partits a través de la possessió de la pilota. Per les seves mans han passat els últims temps jugadors que han anat al primer equip, com Carles Aleñá, Riqui Puig, Ansu Fati, Ronald Araujo, Óscar Mingueza i Ilaix Moriba. També ha participat en l’etapa formativa prèvia al salt professional d’Àlex Collado, Nico González i Arnau Tenas. Al mateix temps, ha hagut de conviure amb Gustavo Maia, Matheus Pereira, Rey Manaj o Gabriel Novaes, joves jugadors aliens al futbol base arribats en discutibles circumstàncies.

Pimi era una opció sostenible per al primer equip

Tan bona era la concepció de la feina de Pimi a les oficines del club que l'estiu passat, després del 2-8 a Lisboa i de la destitució de Quique Setién, va sonar amb força la possibilitat d'entregar les claus del vestidor del primer equip al tècnic català. Finalment, però, va arribar Ronald Koeman, un entrenador que, un cop consumida la temporada, ha passat de tenir quasi els dos peus fora del club a mantenir al càrrec perquè Laporta no li ha trobat substitut i perquè la seva indemnització era molt cara: 12 milions d'euros. En aquest trànsit van sonar molts noms per heretar la seva posició, entre ells el del mateix Garcia Pimienta, que sens dubte era l'opció més assequible des d'un punt de vista econòmic.

Més enllà del futbol, la nova junta blaugrana també ha aprovat canvis significatius a les seccions. El bàsquet ha vist l'ascens de Juan Carlos Navarro en detriment de Nacho Rodríguez. L'handbol viurà després de la final four d'aquest cap de setmana l'adeu de Xavi Pascual, entrenador de la secció els últims 12 anys, i de David Barrufet, mànager de la secció i llegenda de la institució. Al seu lloc entraran Antonio Carlos Ortega (banqueta) i Xavier O'Callaghan (despatxos). Per la seva banda, el futbol sala canviarà l'entrenador, Andreu Plaza, i el mànager, Txus Lahoz, per Jesús Velasco i Jordi Torras, respectivament.

Laporta continua movent peces per envoltar-se de gent de la seva confiança als càrrecs esportius i també als institucionals. En aquest sentit últim, treballa per confirmar el retorn de la seva cosina, Marta Segú Estruch, per posar-la al capdavant de la fundació, que fins ara estava en mans de Mària Vallès, a qui es va acomiadar ahir al matí.

stats