Cadires calentes a la ciutat esportiva del Barça

Càrrecs duplicats i sous excessivament alts en un organigrama "massa complicat" segons la junta de Joan Laporta

3 min
La façana principal de la ciutat esportiva del Barça.

BarcelonaLa nova junta directiva del Barça ha celebrat aquest divendres la primera reunió ordinària. Joan Laporta i els seus divuit directius tenen molta feina per abordar després de mesos de govern provisional des de la dimissió de Josep Maria Bartomeu. El president encarregarà una auditoria externa per fer un diagnòstic acurat de la situació del club que permeti enfocar les primeres actuacions del vicepresident econòmic, el flamant Eduard Romeu, del que serà el nou CEO de l'entitat, Ferran Reverter, i de l'home fort en la recerca de noves vies de negoci, Àlex Barbany. Tots tres tenen coll avall que el Barça facturarà no més de 650 milions d'euros durant l'exercici 2020-21, prop de 200 menys del que projectava el pressupost sobre el qual s'ha calculat el valor de l'aval per prendre possessió dels càrrecs. Aquest escenari d'estretors econòmiques, causades per un Camp Nou tancat per covid des de fa més d'un any, obligarà a prendre decisions a curt termini per no tensionar més el deute i, alhora, no comprometre un projecte esportiu que hauria d'encisar Leo Messi perquè acceptés renovar amb el club a la baixa.

Laporta sap que ha de convèncer el 10 amb arguments esportius. Per això, malgrat la dificultat financera, esgotarà totes les vies per intentar reforçar la plantilla amb futbolistes de primer nivell. Això sí, estrelles de la talla d'Erling Haaland, amb un valor de més de 100 milions, només seran possibles si abans el club aconsegueix alliberar massa salarial que ara mateix ocupen jugadors que no estan rendint al màxim, com ara Umtiti, Coutinho i fins i tot Griezmann. A Dembélé, que acaba contracte el 30 de juny del 2022, se li plantejarà una renovació que quadri amb la realitat dels comptes i, si no s'hi posa bé, també serà transferible. En definitiva, venen mesos tan decisius pel que fa a la competició, amb l'equip ben viu a la Lliga i a la Copa del Rei, com crucials en el plantejament de les temporades vinents. Mateu Alemany, que assumirà la direcció general esportiva, serà una figura clau en aquest sentit. L'experimentat executiu mallorquí haurà de vendre bé.

Però més enllà del moll de l'os de la primera plantilla de futbol i de l'avenir dels homes de confiança de Bartomeu (Òscar Grau i Roman Gómez Ponti, entre altres), Laporta també pararà atenció ens els primers passos del seu mandat al repartiment de tasques tècniques i executives a la Ciutat Esportiva Joan Gamper. En campanya, el nou mandatari blaugrana va insinuar que treballaria per "aprimar" un organigrama "massa complicat", un missatge que assenyala determinades figures que la junta sortint va desposseir de la funció original per recol·locar-les en unes altres àrees. Empleats de confiança amb sous no precisament baixos com ara Pere Gratacós, que sobreviu a l'àrea de metodologia després que Bartomeu l'apartés de relacions institucionals per criticar Messi; Carles Folguera, també recol·locat a metodologia després de deixar la gestió de La Masia en mans de Xavi Martín; o Juanjo Castillo, que va arribar al club de la mà de Sandro Rosell i encara conserva el sou treballant per a les seccions de l'entitat.

Planes, avalat per Pedri i Koeman

La junta de Laporta també preveu la tornada de José Ramón Alexanko i Albert Benaiges al futbol formatiu. Quan arribin, els dos tècnics, veterans i coneixedors del terreny, analitzaran la viabilitat de l'organigrama que va deixar Bartomeu i, amb el pas del temps, el reformularan per fer-lo més àgil i evitar-hi duplicitats. En aquest sentit, hauran de reportar sobre Patrick Kluivert, màxim responsable del futbol base del Barça des de l'estiu del 2019; José Mari Bakero, exsecretari tècnic del Barça B que continua en nòmina; o Jordi Roura i Aureli Altimira, que després d'haver format part del cos tècnic de Pep Guardiola i de Tito Vilanova, van conservar la cadira a Sant Joan Despí per tutelar el planter. Pel que fa al futbol professional, Ramon Planes finalitza contracte el 30 de juny i té ofertes per anar-se'n, però el descobriment de Pedri i la bona sintonia que té amb Ronald Koeman el podrien portar a complementar la secretaria tècnica que, en principi, ha d'assumir Jordi Cruyff.

Un cop repartides les cadires a la junta, amb tres vicepresidències per a Rafa Yuste (esportiva), Elena Fort (institucional) i Eduard Romeu (econòmica), la tresoreria en mans de Ferran Olivé i la secretaria per a Josep Cubells, la ciutat esportiva de Sant Joan Despí es prepara per a uns mesos amb molt de moviment entre bambolines. Això sí, el futbol femení continuarà en mans de dues figures que no admeten discussió: Markel Zubizarreta i Lluís Cortés. De fet, el responsable d'aquesta àrea durant la campanya de Laporta, Jordi Casals, tindrà el càrrec de president honorífic del Barça B.

stats