Eduard Romeu, nou home fort econòmic de la junta de Laporta

És vicepresident d'Audax Renovables, una companyia d'energia verda amb seu a Badalona

3 min
Eduard Romeu en una captura de vídeo d'una intervenció per a una web especialitzada en informació econòmica, en una imatge d'arxiu

BarcelonaMentre tanca els últims serrells abans de dipositar l’aval a la Lliga (124,6 milions), Joan Laporta treballa per omplir el buit que ha deixat Jaume Giró a la seva directiva. L’ex director general de la Fundació La Caixa va anunciar dissabte que finalment no formarà part del govern blaugrana en qualitat de vicepresident econòmic. I l’ARA ha pogut avançar que l’escollit per substituir-lo en aquesta funció serà Eduard Romeu Barceló, vicepresident d’Audax Renovables, amb seu a Badalona. Romeu és un dels directius que està previst que entri a l’entitat malgrat no haver participat activament a la candidatura Estimem el Barça, vencedora de les eleccions de fa una setmana amb més de 30.000 vots. El seu nomenament, així com el d’altres dirigents que se sumaran a la cúpula, haurà de ser aprovat per assemblea.

El virtual nou home fort econòmic del Barça prové del sector de les renovables. Fundada al 2000 i actualment dirigida pel català José Elías, Audax és, segons explica la seva web, “una companyia independent dedicada a la producció d’energia elèctrica a partir de fonts d’energia 100% renovables, així com a la comercialització de llum i electricitat”. Va tancar el 2020 amb un benefici de 26,4 milions d’euros, un 4% més que el 2019 tot i la pandèmia, i recentment ha integrat els processos de generació i comercialització, fet que la va portar a facturar 969 milions en l’últim exercici. Fa uns mesos va emetre bons per valor de 325 milions –els bons són una de les solucions que planteja Laporta per obtenir liquiditat a curt termini– i Goldman Sachs, l'encarregat de finançar l'Espai Barça, domina el 7% del seu pastís accionarial. Fonts pròximes a l’empresa admeten que Elías, el seu màxim responsable, està predisposat a “col·laborar amb el Barça”, però sense cap vinculació amb el club més enllà de la participació de Romeu a la junta entrant.

Els números del Barça posen Romeu davant d’un dels reptes més importants de la seva trajectòria. Segons les dades de la memòria de l’exercici econòmic 19/20, el club té un passiu total de 1.173 milions d’euros, amb un deute a curt termini de 730 milions amb entitats bancàries, personal esportiu i altres entitats esportives, i un fons de maniobra negatiu de 602 milions, una quantitat que fins i tot per a la mateixa institució culer “posa en dubte l’aplicació del principi d’empresa en funcionament”.

Abans de la sorprenent renúncia de Giró, l’equip de Laporta ja estava temptejant altres socis del Barça per ampliar la quantitat de béns patrimonials que li permetessin tancar la fiança que necessita per prendre possessió del club. Romeu a banda, un altre d’aquests possibles nous membres és Joan Soler, actual president del Vilafranca que va ser part de la precandidatura de Jordi Farré, una via presidencial que no va obtenir prou signatures per concórrer a les urnes. En les pròximes hores, es preveu que Estimem el Barça anunciï la firma de l’aval –emès pel Banc Sabadell i amb la participació d’un fons d’inversió nord-americà–, el seu dipòsit a la Lliga i la nòmina definitiva de directius i càrrecs de la nova junta. Un cop es facin aquests passos, s’espera que l’acte de presa de possessió se celebri dimecres al Camp Nou, sense premsa i amb un màxim de 350 convidats a l’Auditori 1899. Serà l’última aparició del president de la gestora, Carles Tusquets.

Repartiment de càrrecs

De moment, a falta de confirmació oficial dels nous socis –en podrien ser un total de quatre– que entraran a la junta del Barça, el president Laporta designarà un vicepresident primer, que al seu torn serà el màxim responsable de la parcel·la esportiva: Rafael Yuste. Per la seva banda, Elena Fort, per ara l'única dona de la directiva, es postula com a vicepresidenta social. Josep Cubells, que acompanya Laporta des del 2003, serà el dirigent del bàsquet. Quant al repartiment de tasques executives, els pròxims dies es confirmarà l'arribada de Mateu Alemany a la direcció general esportiva del club i la incorporació d'Àlex Barbany, que liderarà la recerca de nous ingressos. Pel que fa al CEO, el mateix Laporta va anunciar poques hores després de guanyar les eleccions el fitxatge de Ferran Reverter, que substituirà Òscar Grau un cop acabi la seva vinculació contractual amb MediaMarkt. I en el vessant purament esportiu les mirades estan posades en Jordi Cruyff, que desembarcaria al Barça per fer de secretari tècnic.

stats