Jaume Giró cau de la junta de Joan Laporta abans de la presa de possessió

Crisi a la directiva electa del Barça sis dies després de les eleccions

3 min
Jaume Giró, en una roda de premsa amb Joan Laporta.

BarcelonaJaume Giró no serà vicepresident econòmic del Barça. Segons ha avançat l'ARA i ha confirmat Estimem el Barça, l'ex director general de la Fundació La Caixa –i un dels principals reclams de la candidatura de Joan Laporta per a la presidència del Barça– finalment no formarà part de la junta blaugrana que més de 30.000 socis van votar a les eleccions de diumenge passat. En les últimes hores s'ha precipitat un canvi de plans considerable a l'inici del mandat de Laporta, que ara haurà de nomenar una altra figura clau per als números. En campanya, Giró s'havia mostrat partidari de recuperar els comptes de l'entitat mitjançant els preceptes de l'economia clàssica, amb l'emissió de bons com a solució a curt termini per als problemes de liquiditat i el deute improrrogable.

Giró estava participant activament en l'estructuració de la fiança que necessita la junta de Laporta abans de dimecres que ve per prendre possessió. De fet, ell era un dels directius amb més patrimoni personal per compensar l'emissió de l'aval per part del Banc Sabadell. Fonts pròximes al president electe asseguren que la sortida s'ha pactat en termes amistosos i per motius professionals i que "no té res a veure amb la negociació per tancar l'aval". D'altres apunten que la renúncia s'ha produït de forma "preventiva" després que Giró hagi comprovat els últims dies que el seu criteri potser hauria xocat amb el d'altres persones de la cúpula o pròximes a la cúpula. Un dels gestos que van en aquesta direcció és el nomenament de la figura de vicepresident primer del Barça, un títol que serà per a Rafael Yuste, que com a home fort de l'àrea esportiva ja va viatjar fa uns dies a París per al partit de Lliga de Campions contra el PSG. Giró hauria sigut vicepresident segon. Algunes informacions diuen que Giró ha abandonat justament per aquest motiu, però el seu entorn ho desmenteix categòricament i altres fonts apunten a la falta de confiança.

Una hora i escaig després que l'ARA hagi publicat la notícia, Estimem el Barça ha emès un comunicat confirmant-la i potenciant la bona relació entre el directiu que renuncia i el president electe. "Giró fa plena confiança al president Laporta, amb el qual l'uneix una bona amistat des del 2005, per al nou mandat que s’iniciarà la setmana vinent. Tal com ha explicat el mateix Giró avui [dissabte] a la reunió de candidatura, seguirà col·laborant i donant ple suport al futur president del Barça de manera externa i sense cap vinculació contractual ni econòmica", resa l'escrit.

Una vegada va abandonar La Caixa després de deu anys de trajectòria, Giró va decidir fer el salt a l'arena blaugrana. Va valorar formar una candidatura per presidir el club, però finalment va decidir explorar vies ja formades. Primer es va reunir tres vegades amb el també aspirant Víctor Font, amb qui no va arribar a una entesa. En una de les trobades amb el líder de Sí al Futur, i abans que Joan Rosell caigués de la lluita per dirigir el Barça, li va proposar ajuntar la seva candidatura amb la de Laporta, una possibilitat que tampoc va prosperar. Finalment, es va posar d'acord amb l'actual president electe perquè el portés al seu equip com a home fort econòmic. Així el va presentar Laporta en un acte a mitjans de gener a la Fàbrica Moritz, quarter general d'Estimem el Barça fins a les eleccions del 7 de març.

L'aval se signa aquest diumenge, segons la candidatura

Giró era una de les figures més importants en la negociació de l'aval perquè la junta electa pugui prendre possessió. Laporta i els seus directius han de dipositar una fiança de 124,6 milions d'euros –el 15% del pressupost en curs del club– a la Lliga per poder agafar les regnes del Barça. Banc Sabadell serà l'encarregat d'emetre l'aval i encara es mantenen les converses per al contraaval, és a dir, els béns que els membres de la junta haurien d'aportar en cas d'execució de la fiança. Com que la directiva no suma prou arguments patrimonials per tirar endavant l'aval, Laporta i el seu equip busquen altres maneres d'obtenir la garantia necessària. Una d'aquestes és un fons d'inversió nord-americà que Javier Botín, propietari de JB Capital Markets, ha suggerit per cobrir bona part de la xifra. En el mateix comunicat que ha fet servir per explicar la sortida de Giró, Estimem el Barça ha assegurat que l'aval se signarà aquest diumenge i es presentarà dilluns a la Lliga.

stats