Mateu Alemany: el gestor de moda que va dir que no a Florentino Pérez

L'executiu mallorquí liderarà l'estructura esportiva del Barça

3 min
Mateu Alemany amb Joan Laporta

BarcelonaMateu Alemany Font és un home de futbol. No hi ha un sol director esportiu de Primera Divisió que no el conegui. "La veritat és que té molt bona fama", admet a l'ARA un exsecretari tècnic amb sobrada experiència a l'elit. "Totes les referències que tinc d'ell són bones", afirma un altre excompany d'aventures. Nascut a Andratx (Mallorca) fa 58 anys, Alemany porta més de dues dècades en un negoci marcat pels egos en què els tractes sovint es tanquen en sobretaules i passadissos, barrejant el talonari amb dosis justes de populisme. Acords amb entrenadors i futbolistes, però també amb els estaments que regeixen els tornejos oficials. Per això Joan Laporta, que en el seu retorn al Barça vol que l'entitat "recuperi el pes específic a les institucions", aposta per ell com a home fort de l'àrea esportiva. En té un bon record i valora la seva experiència polivalent. "Ha sigut president, president executiu, secretari tècnic i director esportiu amb èxit", va afirmar sobre Alemany al mes de desembre, quan encara era candidat. Ara, avalat pels més de 30.000 socis que li han fet confiança a les urnes, ja pot anunciar que aquest advocat amb passat gloriós al Mallorca i al València formarà part del seu equip.

Els inicis d'Alemany al futbol es remunten al 1990, quan va entrar a treballar en la gerència del club balear. En tres anys va ascendir fins a la direcció general. I en deu, després que el mític equip d'Héctor Cúper es convertís en una de les revelacions de la Lliga, Florentino Pérez el va voler reclutar per al Reial Madrid, que venia de sumar la seva vuitena Copa d'Europa. Va rebutjar la proposta, però a canvi va quedar-se amb la presidència del Mallorca, que amb ell a la llotja de Son Moix va freqüentar les competicions europees i va aixecar una Copa amb Gregorio Manzano a la banqueta i Samuel Eto'o –cedit pel Madrid– a la davantera. Va ser llavors que va conèixer Laporta, que per fitxar el camerunès per al Barça va guanyar-se el seu favor per negociar amb Florentino, que va acabar acceptant que l'ariet no tornaria a la capital i que marxaria a l'etern rival a canvi de 21 milions. Un any més tard d'aquell traspàs, Alemany va abandonar el Mallorca. El 2010, després d'una altra breu etapa com a mandatari, va desfer-se de les accions.

Bienni d'èxit al València de Lim

"És un treballador incansable que troba solucions per a tots els terminis i no es posa massa en temes tècnics, tot i que en sap", diu a l'ARA Eduardo Basigalup, ex segon entrenador de Cúper a Mallorca, sobre la que serà una peça clau en la reconstrucció esportiva del Barça. "Crec que Laporta encerta confiant en un perfil com el seu per gestionar la situació actual del club", opina. En la mateixa línia va Vicent Chilet, que va explicar al diari Levante l'última gran etapa esportiva del València, l'argument més recent de la bona fama d'Alemany als despatxos del futbol. Després de l'època a primera línia al Mallorca i d'intentar sense èxit derrocar Ángel María Villar amb una candidatura per presidir la Federació Espanyola de Futbol, l'executiu va acabar a Mestalla gràcies a la bona relació que té amb Javier Tebas (LFP), que el va recomanar a Peter Lim, propietari de la institució xe, perquè en gestionés la part esportiva. "Alemany va agafar un València decadent i va aprofitar un buit de poder per retornar l'entitat al seu nivell d'exigència", diu Chilet, que situa la contractació de Marcelino com a entrenador com a punt de partida d'un bienni (2017-2019) en què l'equip "va duplicar el seu valor de mercat" i va guanyar una Copa contra el Barça de Messi (2-1).

Aquell èxit a Sevilla va suposar el zenit del binomi Marcelino-Alemany al València. Però poc després, Lim, que havia quedat al marge de les decisions esportives durant dos anys, va decidir fer caixa amb alguns jugadors, el tècnic va abandonar el vaixell. Alemany, disconforme amb tot plegat, també marxaria mesos més tard. A la capital del Túria encara el troben a faltar. "En comparació amb la situació que hi ha avui a Mestalla, s'enyora la seva gestió o que fes rodes de premsa cada 15 dies per respondre sobre temes delicats", aprecia en aquest sentit David Albelda, excapità valencianista. Alemany, que ja és a Barcelona a punt per posar-se a treballar, ha trigat un any i mig a trobar un altre projecte. Amb ell, el Barça tindrà un gestor experimentat per negociar incorporacions, traspassos i renovacions, però també un interlocutor reconegut als organismes de decisió. Entrarà a les oficines blaugranes un cop Laporta i la seva junta dipositin l'aval i prenguin possessió.

stats