Barça

Koeman està sentenciat: el Barça busca entrenador

Joan Laporta i els seus col·laboradors veuen que la temporada no es podrà redreçar sense que hi hagi un canvi de rumb a la banqueta

4 min
Ronald Koeman, entrenador del Barça, donant instruccions contra el Bayern.

BarcelonaEl Barça destituirà Ronald Koeman quan li hagi trobat un substitut. Diverses fonts blaugranes apunten a l'ARA que el tècnic neerlandès ha esgotat el seu crèdit i deixarà el càrrec les pròximes setmanes, sense una data concreta en un calendari amb partits cada tres dies abans de l'aturada de seleccions de l'octubre. El trist empat d'aquest dilluns contra el Granada a la Lliga, en què l'equip va basar el seu pla de reacció per remuntar el gol inicial de Duarte en penjar pilotes a l'àrea, reforça la idea del president Joan Laporta i els seus col·laboradors, que veuen que la campanya no es podrà redreçar sense que hi hagi un canvi de rumb a la banqueta. Només un gir radical dels esdeveniments a la gespa, o una falta de consens intern pel que fa a una alternativa que es vol associar a l'inici d'un projecte, pot modificar el destí previsible de l'heroi de Wembley.

Ara el tema econòmic no serà un problema, tal com va avançar el vicepresident Eduard Romeu. A diferència del que va passar a finals de maig, quan Laporta va haver d'assumir la continuïtat d'un entrenador que no era del seu gust futbolístic, el Barça sí que té diners per afrontar un acomiadament valorat en uns 12 milions, quantitat que elevarà la despesa en tècnics des de la sortida d'Ernesto Valverde a principis del 2020 fins als 32 milions. Aquesta mesura, que no s'executarà fins que no hi hagi un substitut lligat, suposarà el primer cessament de tècnic de Laporta com a president culer (a la seva primera etapa mai no en va signar cap) i xocarà amb el missatge que el mandatari va fer calar setmanes enrere en un off the record en què va condicionar la renovació del neerlandès a una revisió d'estil molt poc realista.

Les prestacions de l'equip són el primer argument perquè els responsables del Barça concloguin que és necessari un relleu a la banqueta, però no l'únic. Tampoc hi han ajudat les declaracions recents de Koeman i el seu representant, Rob Jansen, en relació amb el maltractament que, segons ells, van patir a finals de la temporada passada, quan Laporta els va reconèixer que buscava entrenador. En un documental, el tècnic va criticar que el mandatari el deixés "amb la incertesa" a finals de maig, mentre que l'agent va acusar el dirigent de cometre una "hipocresia d'alt nivell" en aquell estira-i-arronsa. D'altra banda, tal com ha informat GOAL i pot confirmar l'ARA, la junta creu que és important il·lusionar els socis i els aficionats amb un canvi d'entrenador abans de l'assemblea de compromissaris de mitjans d'octubre, en què es prendran decisions vitals per a la viabilitat de l'entitat a curt termini. La pilota, ja se sap, condiciona la resta.

Hores després del decebedor 1-1 contra el Granada, Laporta ha tornat a gravar un vídeo per a l'afició. Amb un posat seriós i preocupat, el mandatari ha explicat: "Són moments difícils, però hi hem de ser (...) Passi el que passi [dijous] a Cadis, us demano que continueu animant l'equip, que ho necessita. Estigueu tranquils perquè sabem el que s'ha de fer i ho arreglarem". De nou, i com va passar a la ressaca del Barça-Bayern, cap paraula d'ànim per a l'actual cos tècnic.

Xavi genera més consens a l'afició que al club

Els pròxims dies seran claus perquè Laporta i companyia decideixin en mans de qui posaran el primer equip per redefinir la temporada. Amb Jordi Cruyff de moment autodescartat per deferència a Koeman, el debat torna a centrar-se en la figura de Xavi Hernández. L'egarenc és el candidat que més consens desperta entre els aficionats, però genera dubtes en la gerència del club i especialment en Laporta, que al maig va resistir a la pressió d'alguns directius que li demanaven que apostés per l'actual preparador de l'Al-Sadd. Les converses no van passar de la informalitat i l'exfutbolista es va quedar al Qatar. Quatre mesos després d'aquell culebró, encara no hi ha hagut cap contacte seriós.

Sobre Xavi i la possibilitat que s'assegui a la banqueta del Barça a curt termini s'ha manifestat el seu company Andrés Iniesta, que esgota la seva carrera al Vissel Kobe japonès. En una entrevista a GOAL, el manxec ha declarat: "Esclar que me l'imagino tornant per entrenar el primer equip. Està totalment preparat després de molts anys de treball i té a més confiança per afrontar aquest repte". En la mateixa aparició, Iniesta ha dit que es veu tornant a Barcelona. "Hi ha dies que penso que com a entrenador i d'altres que no", ha ampliat.

Les alternatives a Xavi, que ara (igual que al maig) podria sortir del Qatar a canvi d'una petita clàusula d'escapament, són el català Robert Martínez, seleccionador de Bèlgica; Erik ten Hag, entrenador de l'Ajax, i Albert Capellas. Dels quatre noms, als quals segur que se'n sumarà algun de tapat, només l'últim arribaria per la via ràpida. El d'Avinyó, expreparador danès sub-21, és un ferm defensor del joc de posició i compta amb l'aval de Jordi Cruyff, al qual va assistir al Chongqing xinès. L'assessor de la direcció esportiva també manté una bona relació amb Bob Martínez.

stats