Barça

L'última victòria de Bartomeu

El TSJC desestima els recursos dels veïns i de la CUP i dona llum verda a l'Espai Barça

4 min
Imatge virtual del futur Espai Barça

BarcelonaNo tot són males notícies per al Barça, aquests mesos. Enmig d'un estiu caòtic per la necessitat de quadrar els números a la parcel·la esportiva, la justícia va treure el cap per donar llum verda a l'Espai Barça. La remodelació del Camp Nou quedava pendent dels dos recursos que havien presentat la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) i la CUP en contra de la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM). Finalment, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) desestimava els escrits i permetia que la reforma urbanística que va aprovar l'Ajuntament de Barcelona el maig del 2018 segueixi tenint validesa. El club, doncs, té via lliure per tirar endavant les obres.

En realitat ja s'havien estat fent part dels treballs, concretament la modificació del traçat de l'avinguda Joan XXIII, necessària perquè amb l'ampliació de l'estadi les columnes s'haurien hagut de situar sobre l'asfalt. El club, que segons l'acord a què va arribar amb l'Ajuntament es fa càrrec d'aquestes obres, ja havia començat a treballar-hi fa uns mesos, malgrat saber que hi havia el risc que la justícia tombés l'MPGM. En aquest cas, el club hauria hagut de negociar una indemnització amb el consistori, en funció dels arguments que els magistrats haguessin esgrimit per frenar el projecte. Un pas que no serà necessari. De totes maneres, la sentència no és ferma i tant la FAVB com la CUP poden presentar-hi recurs de cassació.

L'interès públic del projecte

La gran batalla dels veïns i de la CUP consistia a qüestionar l'interès públic que tenia el projecte. Així, veien la modificació urbanística com un favor a una entitat privada perquè pogués obtenir més beneficis. Les objeccions no eren sobre qüestions de forma, sinó que creien que infraestructures derivades de l'Espai Barça, com els tres edificis annexos al Camp Nou on s'instal·laran diverses oficines i un hotel, eren innecessàries i no s'havien de construir. La secció tercera de la sala contenciosa administrativa del TSJC, però, ha considerat que les demandes no tenien raó de ser. A més, ha imposat a la FAVB i a la CUP el pagament de les despeses del judici, a més d'una indemnització de fins a 1.000 euros a les parts demandades (Ajuntament, Generalitat i Barça) per fer front a les minutes dels advocats contractats per a aquest litigi.

El TSJC considera provat l'interès públic del projecte, que tant el Barça com l'Ajuntament i la Generalitat havien defensat en l'informe previ. D'entre la llista d'arguments, s'ha tingut en compte que s'aconseguien nous espais oberts al públic en terrenys privats del Barça o que la construcció d'un gran aparcament subterrani permetrà eliminar els cotxes i les motos de l'esplanada de l'estadi i limitar-ne l'estacionament a les zones senyalitzades a la Travessera de les Corts.

La sentència es pot considerar com l'última victòria de Josep Maria Bartomeu, expresident del Barça, que sempre va defensar l'Espai Barça com una part molt important del seu llegat. Els gestors actuals de l'entitat, amb el president Joan Laporta al capdavant, discrepen de moltes de les actuacions de la directiva sortint referents a la remodelació del Camp Nou. Bàsicament, pensen que s'hauria pogut trobar una solució millor per als edificis annexos o que s'han estirat massa els terminis, fins al punt de marxar sense haver començat les obres principals a l'estadi. Però Bartomeu i els seus no ho van tenir fàcil, sobretot per les demandes dels veïns, que van oposar-se frontalment al projecte des del primer dia. Les negociacions amb aquest col·lectiu i el canvi de titularitat al consistori (el 2015 Ada Colau passava a ser la nova alcaldessa, en lloc de Xavier Trias), són els arguments que fan servir els exdirectius per justificar que aquell projecte que es va aprovar en referèndum per començar el 2017 segueixi igual el 2021.

La nova junta, expectant

En aquest cas concret, la nova directiva no hi ha tingut res a veure. "Quan vam arribar ja estava tot amanit. Sortís cara o sortís creu, era cosa dels anteriors gestors", apuntava a l'ARA una veu propera al president Laporta. Bartomeu va posar el cas en mans del bufet d'advocats Garrigues, que es van encarregar de buscar la justificació al projecte. Al seu torn, l'Ajuntament i la Generalitat, com a parts demandades -van avalar el MPGM-, també van presentar els seus escrits de defensa. Els magistrats es van reunir per deliberar el 8 de juny, però ja van advertir que s'hauria d'esperar per tenir sentència "per la complexitat" del cas. Ha arribat gairebé un mes després.

Ara que el Barça ja sap que pot tirar endavant la remodelació de l'estadi, només falta posar data a l'inici de les obres. Des del club demanen calma, ja que ara mateix la prioritat és quadrar els números i tancar la plantilla per al curs vinent. Un cop fet aquest pas, i també quan els directius tinguin el resultat de l'auditoria sobre l'Espai Barça, començaran a posar dates al calendari. Per ara, Laporta ja ha insinuat que intentarà modificar els ja famosos edificis annexos a l'estadi. I també caldrà rubricar l'acord amb Goldman Sachs perquè avanci els diners de les obres. A la nova junta li agradaria començar abans de l'estiu del 2022.

stats