Esports Barça 12/06/2021

Les constructores no podran complir amb els terminis del nou Camp Nou

Amb el projecte actual veuen impossible compaginar la remodelació amb els partits sense allargar les obres o que se'n dispari el cost

4 min
Imatge virtual del futur Espai Barça

L'Espai Barça, que havia de ser la joia de la corona del mandat de Josep Maria Bartomeu, està sent una caixa de sorpreses per a la directiva de Joan Laporta. Encara falten algunes setmanes perquè s'acabi l'auditoria oberta, però per ara ja "han descobert algunes coses preocupants" sobre el procés previ a la remodelació integral del Camp Nou. Unes obres que encara no han començat i que, malgrat tot, ja han comportat despeses milionàries. Concretament, des del referèndum del 2014, 109 milions d'euros.

La nova junta, des que va prendre possessió del club a mitjans de març, ha estat analitzant tota la documentació i ja ha mostrat públicament reserves en algunes de les decisions, com en els edificis annexos a l'estadi que, segons el president, estan "mal ubicats". A la llista de problemes se n'hi ha afegit un altre. Els últims dies algunes empreses que liciten per encarregar-se de les obres ja han fet saber al club que, de la manera com està redactat el projecte, no podran complir amb els terminis que els exigia la directiva anterior. És a dir, que veuen impossible complir amb el calendari compaginant les obres amb els partits durant els quatre anys que, en principi, ha de durar la remodelació del Camp Nou.

Aquesta era la idea de la directiva anterior: fer les obres "sense deixar de jugar" al Camp Nou i que l'estadi mantingués en tot moment un aforament mínim de 85.000 localitats. Els treballs s'havien de fer durant quatre anys, dedicant els estius a remodelar la part interior del camp i la resta de la temporada a les feines d'ampliació de les graderies a la part externa del camp. "És un procés llarg i complex. A banda que resulta molt car", comenta una de les fonts consultades, coneixedora del projecte. Si els anteriors gestors xifraven el cost de l'Espai Barça en 815 milions, comptant-hi tots els conceptes (Camp Nou, Palau, urbanització...), ara es tem que es pot enfilar a més de 1.000.

Modificar el projecte d'execució

Els comentaris que estan fent arribar les empreses constructores a membres de la directiva serveixen per donar força a la possibilitat de jugar a Montjuïc durant un període notable de temps. Qui sap si una temporada sencera. Una opció que l'exdirectiu Xavi Vilajoana, precandidat a la presidència, ja havia posat damunt la taula, però en el seu cas per jugar-hi durant més de dos anys mentre es feia tota la remodelació. Al tram final de la campanya, Laporta havia abraçat també la idea, tot i que per jugar-hi únicament "el temps mínim imprescindible". De fet, el nou president ja ho va comunicar a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en la primera reunió formal que van mantenir poc després de les eleccions. Passa que, amb les noves informacions, el que inicialment era un període breu passaria a ser molt més temps.

Quant? Els actuals gestors del Barça no en tenen la resposta. De fet, asseguren que la decisió de jugar a l'estadi olímpic encara no s'ha pres formalment i que és tan sols una hipòtesi. Ara bé, les fonts consultades ho donen per fet. "La decisió final acabarà depenent dels resultats de l'auditoria, que són els que ens marcaran què podem fer, com i a partir de quant", comenta un membre de la directiva. "Ja han sortit algunes coses i, certament, ja veiem per on van els trets. Ho intuïm. Però fins que no en tinguem el resultat definitiu, parlem per parlar", apunta una veu autoritzada del club.

El gran problema de remodelar l'estadi sense tancar-lo és que no es pot fer amb la mateixa celeritat que si els treballadors només s'haguessin de preocupar per les obres. Compaginar la competició amb la construcció implica que en molts moments, sobretot en els compromisos entre setmana, s'hauran de muntar i desmuntar estructures. I que algunes tasques, per la seva complexitat, directament es posposaran perquè serà inviable fer les dues coses a la vegada. Per no parlar de la gespa, que per la naturalesa de les actuacions i perquè s'haurà de trepitjar sovint,quedaria més malmesa.

En resum, que "o bé es dispararà el preu de construcció o bé s'allargaran els terminis o bé les dues coses", comenten fonts coneixedores de l'Espai Barça, que recorden que la incertesa del calendari també els juga en contra: a partir del mes de gener, amb els partits de Copa i la fase final de la Champions, no es pot saber fins uns dies abans si hi haurà partit aquella setmana, i si serà en dimarts, dimecres o dijous. "Això fa que calendaritzar unes obres sigui del tot impossible".

Pedagogia amb Montjuïc

Si toca desplaçar-se, no hi ha gaires dubtes que l'únic lloc on el Barça pot anar a jugar de manera regular és al Lluís Companys. En això, Laporta sap que haurà de convèncer una part dels socis perquè va ser, durant més d'una dècada, la casa de l'Espanyol mentre es tirava a terra Sarrià i es construïa el nou camp a Cornellà-El Prat. "Això costarà bastant d'explicar, perquè durant molts anys s'ha venut la idea que no caldria", apunten des de la junta.

L'altre punt sensible fa referència a l'ampliació temporal de l'estadi de Montjuïc, que s'hauria de fer amb graderies suplementàries i on també s'haurien d'habilitar espais VIP per complir amb els requisits de la UEFA de cara als partits internacionals. Aquestes despeses les assumiria el Barça, que també hauria de pactar amb el consistori per evitar conflictes amb els altres usos que en fa l'Ajuntament al llarg de l'any. Encara no està decidit, però l'opció que guanya més pes és la de demanar-ho als compromissaris en una assemblea, ja sigui ordinària o extraordinària.

Més enllà de l'auditoria, el Barça també està pendent del recurs que van presentar la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) i la CUP contra la modificació del pla general metropolità (MPGM). Aquesta setmana, cinc magistrats del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) es van reunir per deliberar sobre la qüestió i es preveu que la sentència surti a finals de juliol. Si, tal com espera l'entitat blaugrana, el TSJC li dona la raó i dona llum verda a la modificació urbanística, es preveu posar-hi fil a l'agulla els pròxims mesos i poder polir els serrells que falten –també el finançament, que probablement es farà amb Goldman Sachs, tal com ja s'hi havia emparaulat l'anterior junta– abans que les grues entrin al Camp Nou.

"El Barça parteix d'un desavantatge brutal respecte dels principals clubs europeus. És l'únic amb un estadi vell i, per tant, no genera els recursos econòmics que podria generar si l'Espai Barça ja estigués enllestit". A la directiva de Laporta creuen els dits perquè no es trobin més sorpreses i perquè puguin començar les obres la temporada vinent. Fins i tot, si poden, abans d'acabar el 2021.

stats