L'Espai Barça, una capsa de sorpreses sense fons per a Laporta

La junta de Bartomeu va pagar 1,5 milions al Club Esportiu Laietà per unes suposades molèsties sense saber si es produirien

2 min
Maqueta de l'Espai Barça

BarcelonaContinua transcendint la lletra petita de l'Espai Barça a falta d'un mes perquè la junta de Joan Laporta faci la primera assemblea des que va prendre possessió i expliqui els resultats de la due diligence encarregada per saber la situació del club i com s'han gestionat els recursos els últims exercicis. L'últim detall l'ha explicat aquest dijous la Cadena SER. Segons el programa Què t'hi jugues, la directiva de Josep Maria Bartomeu hauria pagat 1,5 milions d'euros en concepte d'indemnització al Club Esportiu Laietà per unes suposades molèsties (pols i soroll) derivades de les obres de demolició del Miniestadi. Els primers abonaments, un al Laietà i l'altre a la seva fundació, s'haurien fet l'octubre del 2018, un any abans que s'iniciessin els treballs per enderrocar l'estadi sobre el qual està previst erigir el nou Palau Blaugrana. Van ser de prop d'un milió d'euros. El tercer i últim pagament es faria més endavant.

La directiva sortint justifica la despesa per una errada de parcel·lació de l'Espai Barça, però als contractes amb el Laietà s'especifica que es volia evitar que "durant l'execució de les obres corresponents" es generessin "externalitats negatives com soroll, pols o trànsit de maquinària pesant" als voltants del club suposadament afectat. Els pactes estan firmats per Bill Mannarelli, director de l'àrea patrimonial, Pancho Schröder, director de finances, el CEO Òscar Grau i Román Gómez Ponti, cap dels serveis jurídics. Tots excepte Schröder ja han sigut acomiadats per l'actual gerència del Barça. Pel Laietà va firmar el seu president, Domingo Goenaga.

El vincle entre el Barça i el Laietà va més enllà de la proximitat. Miquel Sambola Perini, fill de l'actual president d'honor d'aquesta entitat amb esperit amateur, va formar part de la comissió esportiva blaugrana, amb atribucions concretes en la secció de futbol sala. Posteriorment, en virtut de la seva condició d'empresari de l'àmbit de la publicitat, va dirigir la precampanya electoral de Xavier Vilajoana, exdirectiu de Bartomeu i únic aspirant continuista als últims comicis. Vilajoana es va quedar a les portes d'aconseguir les firmes necessàries per ser candidat.

Més de 1.000 milions de projecte

Aquest últim gir vinculat a l'Espai Barça s'engloba en el gruix d'aparents irregularitats que la directiva de Laporta està trobant a instàncies de l'auditoria que s'està fent. Fa tres setmanes l'ARA va informar sobre l'ombra de malbaratament que els nous gestors blaugranes observen al projecte, que ha generat una despesa de 109 milions d'euros per feines que, sumades i a criteri de la directiva entrant, haurien d'haver costat al voltant de 50. Als despatxos se sorprenen, per exemple, amb les consultories externes que Mannarelli encarregava a canvi de 120.000 euros mensuals sense una finalitat del tot justificada. El ja exresponsable patrimonial de l'entitat, segons va informar Goal, també estaria implicat en el fraccionament de factures per saltar-se els controls d'adjudicació interns. Tot plegat en un projecte que, d'acord amb l'última estimació de la junta de Bartomeu, s'enfilaria a 815 milions després del finançament de Goldman Sachs. La nova directiva creu que és imprescindible que les obres es duguin a terme, però comença a veure que costaran més de mil milions d'euros, segons va explicar fa uns dies RAC1. Un dels motius d'aquest canvi de pressupost són els problemes que hi ha per construir el nou Palau al solar del Miniestadi.

stats