Barça
Esports Barça 29/09/2023

Lamine Yamal amarga l'enèsim partit de Sergio Ramos contra el Barça

Amb un gol en pròpia del central de 37 anys, el Barça recupera provisionalment el liderat a l'espera del Girona - Reial Madrid

3 min
Sergio Ramos

BarcelonaAmb més rauxa que futbol, el Barça va fer bategar el seu cor a altes pulsacions per derrotar el Sevilla (1-0) a Montjuïc i treure's el mal gust de boca de l'empat a Mallorca. Amb més voluntat que ordre, l'equip de Xavi suma tres punts més que el situen de nou al capdamunt de la taula a l'espera del que facin el Girona i el Reial Madrid aquest dissabte. I si el cor del Barça batega és gràcies a Lamine Yamal i Fermín López, dos jovenets endimoniats que es van encarregar de fer perdre les costures a tota una institució del futbol com és Sergio Ramos. Amb 37 anys i en el seu 48è enfrontament amb el Barça –més que cap altre rival–, el central sevillista es va marcar en pròpia l'únic gol del partit. Mentrestant, ben a prop, un altre veterà com Joaquín Sabina omplia de bona música el Palau Sant Jordi.

La centrada d'un gol que val el seu pes en or va ser de Ferran Torres, que llueix millor el vestit de revulsiu que el de titular. Tot just feia cinc minuts que havia entrat quan va servir una pilota precisa al segon pal que Lamine Yamal va voler convertir en una assistència per a Fermín López. La fe del nano de 16 anys i la insistència del de 20 van provocar una errada poc habitual en un defensor de carrera tan pulcre com Ramos, que va fer un mal rebuig i va enviar la pilota al fons de la seva porteria. El Barça hauria pogut ampliar el marcador, amb una nova ocasió a les acaballes, però un desdibuixat Robert Lewandowski va pecar d'egoista quan tenia Fermín tot sol a la vora per rematar.

El triomf permet a Xavi descarregar adrenalina en quantitats industrials, perquè la veritat és que l'egarenc havia marxat al descans ben emprenyat. La segona part va canviar la cara al partit. Durant el primer temps, és cert que el Barça va fer més mèrits que el Sevilla per avançar-se, però en cap moment va fer la sensació que controlés el partit. Després de la remuntada soferta contra el Celta i l'empat a Mallorca, el tècnic va sacsejar el sistema i va apostar per un 4-3-3 molt ofensiu. Tant, que un dels interiors era Raphinha. En part per una qüestió tàctica, en part perquè Frenkie de Jong i Pedri estan lesionats. Una infermeria a la qual s'haurà de sumar també la baixa de l'atacant brasiler, lesionat poc abans del descans.

Un 4-3-3 amb vocació molt ofensiva

Amb l'entrada de Raphinha com a interior i jugant amb Gündogan com a únic pivot, el Barça tenia quatre davanters gairebé en línia quan atacava. Quan Cancelo ocupava els carrils interiors, el brasiler provava sovint de desmarcar-se, sent Ter Stegen el seu principal passador. Una jugada assajada pel perfil dret que s'explicava perquè, amb el lateral Pedrosa pendent de Lamine Yamal, Raphinha busqués les pessigolles a l'esquena del central esquerre del Sevilla, Sergio Ramos. En una d'aquestes desmarcades és quan es va lesionar.

Que Xavi volia seguir amb aquest pla va quedar clar amb l'elecció en calent del relleu de Raphinha. El tècnic va escollir Fermín Suárez, un migcampista amb ànima de davanter. Si Xavi hagués escollit fer entrar Oriol Romeu, l'equip hauria guanyat en control, perquè els interiors passarien a ser Gündogan i Gavi, però amb l'elecció de Fermín deixava clar que volia seguir atacant el perfil esquerre de la defensa sevillista. Amb tot, va quedar un Barça amb més vocació ofensiva que no pas encert.

Qui més a prop va estar de trobar el gol durant la primera meitat va ser João Félix, però, com a Mallorca, va tornar a topar amb la fusta. Va ser una de les jugades més maques del Barça. Lamine Yamal, que havia tingut un inici ple de dubtes en el seu retorn a la titularitat –és normal, té 16 anys–, va baixar amb talent una pilota perquè l'altre João, Cancelo, s'inventés una gran acció individual que acabaria amb la rematada de Félix al travesser.

L'ex de l'Atlètic de Madrid també havia protagonitzat la primera gran oportunitat del Barça, amb un xut creuat que va resoldre amb encert el porter noruec del Sevilla, Nyland. Va ser una ocasió precedida d'una excursió ofensiva de Christensen, que va trencar línies amb una bona passada. Aquesta és una de les grans virtuts del danès i Xavi ja fa temps que li demana que l'exploti més.

Caldrà treure més suc a aquest i a molts altres recursos, perquè el Barça suma tres punts contra el Sevilla però necessitarà ser un equip molt més consistent ara que torna la Champions. Dimecres visita a Do Dragão. El Porto ja espera. Millor anar-hi amb el gust de la victòria als llavis.

stats